Slideshow « Салат спинър (центрофуга за зеленчуци) | Света на храната и готварството

salad-spinner-4-9785807

Салат спинър в действие

Нашият нов помощник в кухнята е салат спинър-а.

Това е така наречената центрофуга за зеленчуци – уред (или съд), който се ползва предимно за отцеждане на измити листни зеленчуци – маруля, спанак и т.н. Всъщност съвсем скоро се сдобихме с него и все още намираме и нови негови приложения, но ви го предствяме в тази рубрика, защото вече определено ни спечели със своята мултифункционалност и практичност.

Основното, разбира се, е казано още с името. И въпреки, че сме живели добре и преди да сушим салатата си в салат спинър, го намираме за много добро попадение – изсушената, готова за не повече от 30 секунди маруля, се овкусява много по-лесно и равномерно, а дресинга не се разрежда, когато листата са сухи.

Все пак, не бихме го харесвали чак толкова, ако можеше само това. Вярваме, че предметите в кухнята (пък и изобщо вещите около нас) трябва да отговарят на един куп условия: да са функционални и лесни за използване, поддръжка и съхранение, да са красиви, но и издръжливи, и когато е възможно екологични. В края на краищата, ако не използвате определен предмет достатъчно често, или той има само една-единствена функция, притежаването му е бреме и в определен смисъл дори прахосничество. Салат спинъра успя да покрие повечето от тези критерии.

Накисването, например на боб, в него прави много по-лесно почистването му – след около ½ час, вдигайки вътрешната, решетъчна част, ще откриете на дъното песъчинки, за които иначе трябва да изхабите доста вода, за да премахнете. Другите дребни частици, които не са тежки и не падат на дъното, можете да отстраните лесно с две завъртания.

На същия принцип смятам, че спинъра ще бъде много полезен за измиване на череши и други дребни плодове, без да ги наранява.

Особено много ни допадна приложението му при изцеждане на настъргани тиквички. Тези, които обичат простите и бързи рецепти с тях сигурно ще се съгласят, че не е никак приятно чакането да се оцедят сами, още повече, че обикновено се препоръчва да се осолят, за да излезе водата. С много малки загуби (които май са неизбежни, неазвисимо от метода) и за не повече от 4-5 минути “завъртените” в спинъра едро насъргани тиквички са толкова сухи, колкото ако ги чакате 2-3 часа.

Единствения “недостатък” на новия ни уред е обемът, което се усеща, ако имате малка кухня. Но пък е от качествена пласмаса, така че не изисква специално внимание или поддръжка. Капакът е направен така, че дръжката е много удобна, без да стърчи и да прави трудно съхранението.

pixel-8009413

Тази статия може да бъде прочетена на: English

Scroll to Top