Handpresso – ръчната еспресо машинка | The world of food and cooking

img_5344-3157275

Hаndpresso в действие

Тя е компактна и лека, няма нужда от електричество, и все пак прави повече от сносно еспресо, където и да се намирате. Буквално навсякъде – тя е сбъднатата мечта на еспресо маниаците. Тя е Handpresso, ръчната еспресо машинка или последната джаджа, която напоследък използваме доста.

След като през последните месеци я тествахме при всевъзможни условия, можем да кажем, че е наистина перфектна за всякакви ситуации на открито – на разходка в планината, риболов или на къмпинг – което и да е любимото ви занимание сред природата. Единственото условие, за да ви хареса Handpresso, е да обичате еспресо!

Handpresso е изключително подходяща за малки пространства, като лодки, каравани и палатки, и дори за раницата ви. Ако пътувате много с автомобил, и ви е омръзнало възредичкото кафе от бензиностанциите, тази джаджа ви позволява да си направите почивка с чаша горещо еспресо, където и когато поискате (или където ви застигне изгрева).

Машинката е на пазара от вече няколко години, и се радва на все повече фенове. Откакто я забелязах, преди около две години, мечтаех за нея. И миналата есен получих Handpresso Domepod (варианта, който използва мляно кафе) като подарък от Борислава.  Оттогава пикниците ни са една съвсем друга история!

Освен, че идеята е страхотна, машинката е лесна за използване – с помощта на малка ръчна помпа (подобна на тази за велосипедни гуми), „скрита” в дръжката и, се създава налягане. След няколко напомпвания, вградения датчик за налягането достига шестнадесет бара, наливате гореща вода, слагате предварително напълнената с мляно кафе цедка, натискате копчето и пиете горещо еспресо.

Разбира се, като при всяка машина, резултатът зависи от кафето, което използвате, както и от смилането му. Честно казано, отне ни малко време и опити, докато нацелим точната степен на смилане – а в случая, за да получите добро еспресо, кафето трябва да е фино смляно и, разбира се, прясно. Открихме, и че натъпкването на цедката има доста голямо влияние върху крайния резултат, така че купуването на аксесоара за целта не е никак излишно.  Но, ако не ви се занимава с мелене и натъпкване, има и вариант, използващ индивидуално пакетирани дози кафе (coffee pods).

Оставих за последно дизайна, макар в случая той никак да не е за подценяване. Машинката не е само функционална и удобна – тя е изящно проектирана, компактна и стилна. Изобщо – доставя удоволствие от началото до края!

pixel-5284494

Scroll to Top