10 Филма, който не трябва да гледате гладни | The world of food and cooking

tm-%c2%a8-copyright-2002-by-paramount-pictures-all-rights-reserved-10Защо ли толкова много харесваме филми за храна? Може би защото тя винаги е била едно от основните човешки удоволствия? Или защото готварските книги, кулинарните програми и конкурси по телевизията (практически вече във всеки голям канал, с редки изключения), кулинарните блогове и всичко, свързано с храната, са навсякъде, завличат ви като лавина и някак си е невъзможно да останеш безразличен? Или може би, защото филмите на тази тема ни хранят и с положителни емоции и оставят отличен послевкус.

Разбира се, в повечето от тези филми не става въпрос само за храна и готвене. В голямата си част те представят сложни социални отношения, проследяват развитието на персонажи и взаимодействия, и разказват истории на сърцето, съсредоточени върху страст, емоции и романтична привързаност на главните герои.

Има още една причина филмите за храна да са така харесвани – сетинга, специфичната професионална среда, в която на повечето от нас няма как да им стъпи крака. Погледа зад завесите удовлетворява любопитството на изкушените от кулинарното изкуство, разкривайки детайлите на професионалната кухня – околната среда, техниките, съставките и оборудването, заедно с атмосферата, пикантните разговори, специфичния жаргон, а понякога и истински бойни сцени!

За мен, добрият филм за храна е като комплексно ястие от висшата френска кухня – съдържа всяка съставка, която е необходима, за да е в края на краищата апетитно: драма, комедия, екшън, приключения, често силно подправени с любов и романтика. Е, как може да не ви хареса?

През последните двадесетина години са произведени няколко десетки филма за храна и бихме искали да спрем вниманието ви върху 10 от любимите ни, предупреждавайки ви за пореден път: Не ги гледайте гладни!

Ето и нашият списък (без определен ред след номер 5):

1. Джули & Джулия

Основан на две истински истории – за Джули и Джулия, две жени, които никога не са се срещнали – легендата Джулия Чайлд, основна фигура във въвеждането на френската кухня в американското общество, изиграна от Мерил Стрийп, и Джули Пауъл, офис работник, която мрази работата си и е в криза на идентичността.

Джули Пауъл решава да сготви и сподели в блога си всяка стъпка от пътешествието си през най-известната книга на Джулия Чайлд „Mastering the Art of French Cooking“. 524 рецепти, 365 дни и 1 малка апартаментска кухня. Годината е 2002, а успешните блогове се броят на пръсти. Резултатът е един чаровен и забавен филм, особено когато Мерил Стрийп е на екрана!

2. Ratatouille (Рататуй)

Главният герой тук е Реми, един плъх, който може да ви накара завинаги да се … влюбите в плъховете. Реми е кулинарен гений. Той се клатушка насам натам на задните си крака, за да пази предните си лапи чисти и крие душа на поет в тялото на омразен гризач. Попадайки в престижен ресторант в Париж, Реми бързо се превръща в готвача, който дърпа конците на марионетката Лингуини, нещастния новоназначен кухненски работник. Настанен под шапката на младежа, плъхът предава таланта си и комуникира чрез дърпане на косата на младия Лингуини; сложната поредица от подръпвания, побутвания и пасове кара начинаещия кухненски работник да изглежда като истинска кукла на конци, движейки се рязко между ригана и шафрана и обратно към тигана. Естествено, всички, включително кулинарните критици харесват ястията на плъха, приписвайки на Лингуини цялата заслуга.

И ако от описанието дотук сметнете, че филмът е просто наивна анимация за деца – бъркате! Ratatouille е остроумен, задушевен и богат – в него има и любовна история; има ги и вечните сблъсъци между поколенията, конфликтите между надеждите и очакванията на родителите и дръзките мечти на младите; има го задъханото и сгорещено общуване между готвачи с история в типичната атмосфера на кухнята на добър ресторант, има злодей, има дори и катарзис. О, и да – „Всеки може да готви“! Приятно гледане! 

3. Mostly Martha (Предимно Марта)

Ако при думата “готвач” си представяте мъж, облечен в бяло, с шапка и мръсна престилка, забравете стереотипите си. Марта е педантичен готвач, който върши работата си невероятно добре, но когато в кухнята и нахълтва дяволски харизматичния италиански готвач Марио, нейният малък свят се обръща с главата надолу.

Да се каже, че „Предимно Марта“ е филм за храна е доста ограничаващо. Това е един красив филм за това какво означава да бъдеш щастлив в живота, в който храната се използва като метафора на няколко нива, за да покаже как всеки един от героите вижда любовта. Марта е убедена, че ако поднесе чудесно ястие, в което е вложила сърцето си, хората, които го получат естествено трябва да го харесат, независимо от всичко. И ако то не се хареса, тя естествено, е наранена. Лина (племенницата) вярва, че след смъртта на майка си не може да обича, съответно не може и да яде. Накрая Марио, фантастичния италиански готвач вярва, че храната и любовта правят живота по-добър. Той се разбира прекрасно с всеки, с изключение на Марта. Гледайте го, за да разберете как от този микс се получава един чудесен, вдъхващ оптимизъм и лекота филм.

4. Eat Drink Man Woman (Яж Пий Мъж Жена)

Приятен семеен филм за остарелият световно признат майстор готвач Чу и трите му дъщери. Всеки от тях се опитва да намери щастието и смисъла в живота, и всеки има свой собствен път към това. Интересно е как отношението на всеки герой към храната е свързано с дълбокото му разбиране за семейството, близките и живота като цяло. За някои това е едно приятно ритуално изкуство, а за друг – бърза закуска на крак. Филмът е простичка мелодрама с нотки източна философия.

 5. Chocolat (Шоколад)

Има ли някой, който някак да е пропуснал този филм – събитие? Трудно ми е да повярвам. Не бихме могли обаче да го прескочим, щом правим такава класация.

През 1959 г., мистериозна жена на име Виан пристига с дъщеря си в малко френско градче, където голяма част от случващото се в общността е доминирано от местната католическа църква. Скоро тя преобръща градчето с главата надолу.

Магическа Жулиет Бинош и мистериозен Джони Деп във филм за най-сладкото от всички изкушения – шоколад. Домашен, вкусен, сладък, горчив и горещ – различен, като всеки човек. Виан знае това, така че може лесно да отгатне желанията на посетителите в нейната шоколатерия. А когато прави шоколад можете да гледате безкрайно!

6. Toast (Тост)

Това е филмовата версия на спомените на кулинарния писател Найджъл Слейтър за детството му в кулинарно-бедната английска провинция. Родната му майка се оказва най-лошият готвач в света, но той я обича, така или иначе. Скоро тя умира и е заменена от секси, но “твърде обикновена” чистачка, които в крайна сметка става негова мащеха. За разлика от очарователната му покойна майка, новата жена в кухнята знае какво да прави там, и бързо омагьосва бащата на Найджъл.

Новото семейство се премества, и Найджъл става звездата на кулинарния си клас. Скоро той и мащехата започват ожесточен кулинарен дуел, в който младият Найджъл се бори за вниманието и привързаността на баща си, опитвайки да засенчи мащехата си в кухнята.

7. Big Night

Филмът е простичка, грациозна и забавна история за двама братя и техният последен шанс да запазят ресторанта си. Възможността се появява благодарение на Паскал, техен съсед и конкурент, чийто собствен италиански ресторант предлага кюфтета и фламбирани ястия, докато в салона певица изпълнява “O Sole Mio.” “Човекът трябва да е в затвора заради храната, която предлага”, според единия от братята. Но ресторанта на Паскал е невероятно популярен, докато нашите герои се борят да останат на повърхността.

Предупреждение – филмът е от далечната 1996 (както между другото и „От здрач до зори“ на Тарантино), така че гледайте го само с подходящото настроение.

8. CHEF

Готвачът Карл Каспер е принуден да повтаря все същите стари ястия от шефа си ресторантьор, докато киселата оценка на аплодиран кулинарен критик не го провокира да избухне, и то в интернет. Без работа, и без много варианти, Карл избира да преосмисли живота си с помощта на акаунт в Тwitter и фургон за тако.

Накратко, има моменти в които може наистина да жадуваш за изискано ястие, но по-често умираш за един простичък скромен сандвич. Добър, лек и забавен филм за това как един разочарован готвач се преоткрива, готвейки и живеейки в пътуващ фургон за сандвичи. Екзотичния кубински саундтрак гарантирано ще събуди веднага апетита ви, а невероятно богатото съзвездие от актьори, дори във второстепенни роли, е чисто удоволствие.

9. Soul Kitchen (Храна за душата)

Soul Kitchen е вкусна история за свободния дух, храната, приятелите, и рок & рола. Филмът разказва историята на симпатичния, но безнадеждно дезорганизиран ресторантьор Зино, чийто занемарен ресторант в района на Хамбург, разположен в стар склад, е вторият дом на странна група от симпатични чудаци.

Зино се бори да закрепи бизнеса си, докато всякакви неприятности го застигат наведнъж. Но героят не се предава в опитите си да се бори за бъдещето си. Подправен с чудесен саундтрак и страхотно чувство за хумор, този филм зарежда с голяма доза оптимизъм.

10. Haute Cuisine (Висша кухня)

Истинската история на Даниел Делпюш и как тя е назначена за частен готвач на Франсоа Митеран, излязла на екран през 2012. Частично заснет в частна кухня в Елисейския дворец, този филм с енергично темпо увлича истински със силата на своята самоувереност. Главната героиня, Хортенз Лабор, е добре известен готвач от Перигор, изненаданa, когато президентът на Републиката я назначава за свой частен готвач, отговорна за приготвянето на всяко от ястията му в Елисейския дворец. Въпреки ревността и огорчението на останалия персонал в кухнята, Хортенз бързо налага себе си, благодарение на силния си дух.

Филма изобилства от превъзходни представители на така популярния напоследък „food-porn”- трюфели, пълнено зеле, богати слоеве патешко магре, редуващи се с деликатно задушени зеленчуци, а също и под формата на лъскави редукции, дебелички охлюви, лакомство от крема сирене, което изисква прецеждането му през цедка, тъкана от специални треви. Подобно на “Big Night,” това е филм за обичащите храната, френски до последната подробност.

Scroll to Top