Шоколадово-кестенови трюфели | The world of food and cooking

Share it now!

След първите няколко месеца живот в южна Швейцария, човек трябва да вземе решение – обича или не кестени. От края на лятото до Коледа те са абсолютно навсякъде… Бях доволна да открия, че ги обожавам. И имах няколко години, за да се радвам на изобилие от Marrons Glacés и десерти Мон Блан, типични за тези райони на Европа. Но това беше преди доста време.

chestnut-truffles-2-9801583От няколко години единствените кестени, които съм хапвала, са били малки пликчета, купени на улицата, с димящи печени дребосъци веднъж или два пъти годишно. Купувам ги, защото с тях можеш да стоплиш ръцете си и да си дадеш малка почивка по време на студен късно-ноемврийски шопинг. Появата им на улицата ме радва заради  удоволствието от вкуса им и приятния звук от обелването, но и защото за мен е знак за начало на пазаруването на Коледни подаръци.

Тази година обаче, още преди да ми е хрумнало за Коледа, се намерих с огромен пакет, пълен с лъскави, пресни и изкушаващи испански кестени. Решението да приготвя с тях колкото се може повече различни ястия беше взето на момента. Последвано веднага след това от друго – да се откажа от може би най-популярната и изкушаваща възможност – глазираните кестени. Не мисля, че изобщо някога ще се опитам да ги приготвя у дома – не само защото са изключително трудоемко начинание, а по-скоро защото за мен те са нещо много специално, и не бих искала да рискувам с магията им.

И така, ето моето първо зимно удоволствие – лесно за приготвяне,  разглезващо и кадифено гладко.

Получават се 30 трюфела 1-truffle-5557661
Време за приготвяне: 35 – 40 минути

Необходими продукти:

150 гр. полуготови кестени* 50 гр. масло 50 гр. черен шоколад 50 гр. захар мусковадо (или друг вид кафява захар) 150 мл. прясно мляко 30 мл. Мараскино или друг ликьор по ваш избор

30 гр. какао на прах

Ако смятате да предложите трюфелите и на деца, заменете ликьора с една есенция ром или ванилия.

Приготвяне:

*За да спестя време, подготвих голямо количество кестени. След обелването и почистването на вътрешната люспа, могат да се държат затворени в кутия в хладилника, и да довършите приготвянето им според избраната рецепта. За мен определено беше по-лесно да свърша мръсната работа по беленето веднъж, и после да имам под ръка полуготови кестени, с които лесно и бързо да мога да приготвя няколко различни ястия.

За целта направете с остър назъбен нож малки цепки по външната кора на всеки кестен. Сложете ги в тенджера и покрийте със студена вода.  Кипнете и оставете да се варят около 10 минути. Сладките кестени се белят по-трудно, когато са студени, по-добре ги оставете в горещата вода и когато могат да се пипат спокойно, вадете по няколко и обелете външната кора и вътрешната кафява ципа, преди да извадите нова доза. С 10 минутна обработка кестените ще бъдат полу-готови и няма да могат да се консумират веднага, но пък се белят по-лесно, и не се чупят на парчета.

За тази рецепта имате нужда от 150 гр. от тези полуготови, вече обелени кестени. Натрошете ги на големи парчета, покрийте с млякото и кипнете. Добавете захарта, намалете огъня и оставете да къкри за около 15 минути, като разбърквате от време на време. Когато млякото почти се е изпарило, свалете от огъня (внимавайте да не загори!).

chestnuts-truffles-mixture-8217728

Готовата смес за шоколадово-кестенови трюфели трябва да изглежда приблизително така

В отделна малка тенджерка на слаб огън разтопете маслото с шоколада. Когато са готови, свалете от огъня и добавете ликьора. Ние предпочитаме трюфелите с абсолютно гладка консистенция, и за да я получа смесвам маслено-шоколадовата смес с кестените и пасирам. Ако ви харесва в сместа да има малки парченца, можете да смачкате кестените с преса за картофено пюре и тогава да добавите към маслено-шоколадовата смес.

Изстудете получената смес в хладилника за поне час, преди да направите от нея топчета – колкото по-студена е, толкова по-лесно се работи с нея. Можете да я държите (в добре затворена кутия) в хладилника 2-3 дни.  Когато сместа е стегната, с чаена лъжичка гребвайте от нея и с длани оформете топчета. Оформеното топче (с диаметър около 2,5 см) оваляте в пресятото какао. За целта аз използвам малка полусферична чашка, в която пресявам какаото и после само внимателно я разклащам. Слагайте всеки трюфел в малка хартиена формичка. (Аз не разполагах с готови такива в момента, и се наложи да си направя от хартия за печене).

Дръжте трюфелите в затворена кутия в хладилника. Могат да издържат така повече от седмица, но ако целта е да впечатлите, препоръчително е да ги приготвите и оваляте в какаото не повече от няколко часа, преди да ги сервирате.  С времето какаото се овлажнява и трюфелите бавно губят очарователния си вид.

Share it now!

Scroll to Top