Червено песто | The world of food and cooking

pesto-rosso-11-6580961Класическото песто дженовезе е един от любимите ни сосове. Всъщност отглеждаме добро количество босилек всяка година с единствената цел да имаме винаги под ръка основната съставка за песто. Допреди няколко седмици, обаче, не бяхме и чували за червено песто. Серги беше видял някъде рецепта и беше абсолютно завладян от идеята, още повече, че тъкмо се занимаваме с последните дози сушени домати за сезона. Така започнахме да търсим добра рецепта. Това вероятно няма да ви изненада, но се оказва, че светът е пълен с най-различни варианти на този лесен и бърз сос. Някои използват пресни домати, други само сушени, а в трети дори няма домати!

В края ня краищата направихме наш собствен микс, който се оказа страхотен. Добавете го върху горещи талятелле и получавате най-бързия възможен вкусен обяд. Освен това можете да го намажете върху хрупкав хляб или дори да използвате лъжица – две от тази ароматна смес в тестото за домашния ви хляб.

Ако не го използвате веднага, добавете малко зехтин, за да „запечата” повърхността на соса – така той ще се окислява по-бавно. Издържа добре в хладилник за около седмица и е най-вкусен, ако има възможност да престой ден-два, за да се смесят добре ароматите.

red-pesto-2-6470227Получава се: около 1 ½ чаши песто

Време за приготвяне: 5-10 минути

Необходими продукти:

2 консервни домата, обелени и почистени от семките

голяма шепа сушени домати* ¼ чаша зехтин ½ смлени бадеми, белени 1/3 чаша маслини каламата, обезкостени 1/3 чаша Пармезан, насърган 3 скилидки чесън шепа пресен босилек няколко люспички стрит лют пипер

щипка сол

*Използвах шепа от нашите току що изсушени домати, директно от фурната, преди да съм ги консервирала в зехтин. Затова и имах нужда да добавя повече зехтин в пестото (почти ½ чаша). Ако използвате обаче готови, вече консервирани в мазнина сушени домати, и ¼ чаша би следвало да е достатъчна.

Приготвяне:

Знам, че с каквито и продукти да го приготвяте, доброто песто се прави “pestando”, т.е. като се мачка на ръка в хаванче. Не е случайно това име, нали?

В случая става въпрос за сушени домати, обаче, а тях е почти невъзможно да ги превърнете в що годе приличаща на паста маса по този начин. Затова за червеното песто все пак по-добре използвайте блендер (или каквато и да е друга подходяща машинка, с която обикновено пасирате).

Аз изполвам сурови белени бадеми, който предварително запичам за 4-5 минути в сух тиган. Тази стъпка правя само за да съм сигурна, че ще останат хрупкави малки парченца в пестото – за по-интересна консистенция. По същата причина, (а и защото моят блендер доста бързо превръща всичко в гладко пюре), бадемите смилам самостоятелно, за да останат на по-едри парченца, а не на брашно.

Е, оттук нататък рецептата няма никакви тънкости. Просто смесете всичко в блендера, дайте няколко импулса, докато получите паста с еднородна, но не твърде гладка консистенция и и се наслаждавайте.

Scroll to Top