Ципура със сушени домати, босилек и мащерка | The world of food and cooking

whole-see-bream-9769877Това рибно ястие е наистина лесно за правене и няма да затрудни дори начинаещи готвачи. Така приготвена, рибата е подходяща за всякакъв тип готвене – за барбекю, пържене на тиган или печене. Ястието е много ароматно, вкусовете на босилека и мащерката се преплитат чудесно с този на сушените домати, без да заглушават вкуса на ципурата.

Направете разрези по повърхността и от двете страни на рибата – така хем няма да се деформира при готвенето, хем по-лесно ще можете да прецените кога е готова.

Порции: 4

Време за приготвяне: 15-25 минути

Необходими продукти:

4 ципури, от около 300 гр. всеки, или 2 по-големи, от около 500 гр., почистени Сол и черен пипер на вкус 2 супени лъжици зехтин 4 големи сушени домата, нарязани на едро Малка връзка (шепа) прясна мащерка

Малка връзка (шепа) пресен босилек, само листата

За сервирането: зехтин extra virgin

Приготвяне:

С остър нож направете 3-4 дълбоки разреза в най-дебелата част на рибното филе и от двете и страни. Поръсете със зехтин и сол всеки прорез, както и вътрешността на рибата. Поставете по стръкче мащерка в прорезите.

Сушените домати и босилека сложете във вътрешността на лаврака.

foodg-whole-see-bream-7587709Поставете рибите върху загрялото барбекю, след като се уверите, че няма пламъци, а само нагорещени въглени. За по-малките риби са достатъчни 5-6 минути за всяка страна, за по-големите увеличете времето на 10 минути.

Ние обикновено приготвяме ципурата със сушени домати в тиган с незалепващо покритие.

Достатъчна е съвсем малко предварително загрята на среден огън мазнина. Приготвянето на рибата на тиган ще ви отнеме същото време – 5-10 минути, в зависимост от големината и.

Внимателно я превхърлете в чинии за сервиране и поръсете с екстра върджин зехтин.

Scroll to Top