Храни имуностимулатори | The world of food and cooking

jalapenos-4450244Напоследък сме на вълна здравословни храни (без това да означава, че сме минали изцяло на коренова диета) и все по-често се замисляме за онези, които могат да подсилят имунната ни система. През последната седмица и нещо се заехме с проучване на темата, пресявайки сериозен обем информация от различни източници.

Как така внезапно се загрижихме?  До скоро, предполагам като повечето от вас, празничният ентусиазъм ни даваше сили да свършим хиляди неща, а това ни караше да се чувстваме добри, щедри, силни…почти всемогъщи. Празниците обаче си отидоха, а с тях и голяма доза от нашата енергия, (друга една част остана затрупана под коледните сладкиши).  Разбира се, всички знаем, че здравословния хранителен режим с достатъчно количество здрав сън и малко повече физическо натоварване може до голяма степен да ни възвърне жизнеността.  Не случайно тези добри намерения (и подобните им, като да спреш цигарите или да отслабнеш) са и най-популярните новогодишни резолюции. Но, решени да започнем един „по-добър живот”, последното нещо, което искаме е да ни спре някоя досадна настинка или грип.

Ние не си падаме особено по ваксините и изобщо по лекарствата и твърдо вярваме, че превенцията е за предпочитане пред лечението. За нас беше естествено да потърсим решение чрез храната, избирайки определени продукти, които да ни помогнат да избегнем или по-бързо да се преборим с вирусите. Още повече, че става въпрос за лесно достъпни храни, които могат да се купят навсякъде и без усилия или специална подготовка да се включат в зимното ни меню.

Нашите редовни читатели знаят, че ние не сме специалисти по хранене. Когато, обаче,  темата представлява такъв интерес за нас, сме упорити изследователи. За нас събраната и обобщена по-долу информация беше много полезна и интересна, и се надяваме и за вас да е така.

Статията се получи малко дълга (предупредени сте!), и е вероятно да срещнете неща, които вече знаете. В такъв случай, просто прескочете към следващата секция – сигурни сме, че ще намерите нови и интересни неща – ние научихме наистина много, докато писахме този материал. И едно последно пояснение – наясно сме, че храните от животински произход също имат своите полезни за здравето ни качества. Въпреки това умишлено не сме ги включили в този списък – неговата цел е да ни помогне да направим ежедневното си меню по-здравословно и подпомагащо имунната система, а консумацията на месо и животински продукти в съвремения свят и без това е твърде висока.

И така, ето го и списъкът с групите храни, които сме избрали за зимната си диета, защото могат да ни помогнат да активизираме имунната си система и да сме добре защитени, избягвайки ваксините:

Люти чушки или храни, богати на витамин С

Витамин С има антивирусни качества, стимулира производството на антитела и увеличава броя на белите кръвни телца, които се борят с инфекциите в тялото ни. Освен това той стимулира производството на интерферон, който от своя страна осигурява защитния слой на клетките и така предотвратява проникването на вируси.

За разлика от мастноразтворимите витамини (А, Д и Е), витамин С е водноразтворим, а това означава, че той не се акумулира в тялото – не можете да предозирате с него, но пък трябва да си го набавяте всеки ден.

Всички знаем, че цитрусовите плодове са добър източник на витамин С, но има и много други, не толкова очевидни храни, които могат да ни снабдяват с щедри дози от това важно вещество. Такива са всички видове чушки – сладки и люти (един от любимите ни източници), шипки и касис, брюкселско зеле, броколи и домати, киви и манго, и дори картофи (процентно съдържанието на витамин С в тях е малко, но пък обикновено се консумират по-често и в по-големи количества).
Към тази група трябва да добавим и лютия пипер кайен (Cayenne pepper) – освен, че е богат на витамин С, той съдържа и високи количества витамин А, В6 и Е, както и рибофлавин, калий и манган. С други думи – истинско съкровище! Той е широко известен с почти чудотворния си ефект върху кръвоносната система – стимулирайки кръвообращението, подобрява снабдяването на всички тъкани и органи в тялото с кислород и хранителни вещества. Освен това консумацията на точно този лют пипер облекчава кашлицата и възпаленото гърло (и общо всички комплексни състояния при възпалителен процес в организма), и намалява болката като цяло. За нас лично дори само това откритие си струваше проучването!

Червена сьомга или храни, богати на витамин Д

salmon-5529003Витамин Д (или „слънчевия витамин”) всъщност е хормон, който човешкото тяло произвежда след като е било изложено на слънчевите лъчи. Той е ключа, който активира Т-клетките (или Т-лимфоцитите, както официално се нарича този вид бели кръвни телца). Те играят особено важна роля за специфичния (или придобития имунитет). И преди да стане твърде сложно, нека да кажем, че определено бихме искали нашите Т-клетки да са активни, когато в тялото ни бъдат засечени натрапници.

В идеалния случай, комбинацията от слънчеви лъчи и сезонни храни, богати на витамин Д би трябвало да са достатъчни на организма. Точно когато имаме най-голяма нужда от него, обаче – през зимата – няколко обстоятелства правят усвояването му доста трудно в нашето полукълбо. От една страна Слънцето ни огрява за много по-кратко време, и лъчите му падат под нисък ъгъл, давайки ни много по-малко енергия. От друга страна, прекарваме по-малко време на открито и не успяваме да се възползваме пълноценно дори от малкото слънчево греене. При това положение можем да помогнем на организма си, набавяйки по-голямо количество витамин Д от храната.

Храните, богати на витамин Д: сардини, скумрия, херинга, риба тон, сьомга, черен дроб, прясно мляко (обикновено допълнително обогатено с витамин Д) и соево мляко. Един от видовете сьомга – червената (red salmon, известна още като sockeye salmon или blueback salmon, рус. – красная нерка) се смята за най-добрия източник на витамин Д.

Червена или не, обаче, имайте предвид, че е важен и начина на приготвяне. Печенето, поширането или варенето на пара е за предпочитане пред пърженето за да не изгубите голямо количество от мастноразтворимия витамин Д.

Консервираните риба тон, херинга или сардини също съдържат относително големи количества витамин Д (макар и по-ниски в сравнение със същия вид риба в прясно състояние). От консервите с олио (или зехтин) можете да си набавите повече качествен витамин Д, а също и омега-3 киселини, отколкото от тези, консервирани с вода. За да го усвоите, обаче, трябва да използвате и олиото. Освен ако не сте на строга диета, това не е трудно – можете да използвате цялата консерва (риба и олио) в салати или паста, солени пайове или пица.

И едно последно нещо, което трябва да се знае, ако искате да подсилите имунитета си с витамин Д – алкохола го „краде” от черния ви дроб, затова е препоръчително сериозно да го намалите, поне през този сезон.

carrots-7636975

Сладки картофи или храни, богати на Бета-каротин и витамин А

Бета-каротинът се преобразува в организма до витамин А, който е от ключово значение за укрепването на имунната система.

Много добър източник на витамин А са морковите, сладките картофи, всички видове тиква, спанак и пъпеш. Морковите и сладките картофи увеличават производството на Т-клетки и NK-клетки в организма, а тяхната основна роля е отхвърлянето на тумори и заразени с вируси клетки.

Кисело мляко или храни с живи активни култури

bulgarian-homemade-live-yogurt-2620798Сигурно всички вече са чували за пробиотиците (или живите благотворни микроорганизми в човешкото тяло), и за това колко са полезни за здравето на организма като цяло. Учените смятат, че освен всичко останало, консумацията на пробиотици облекчава и симптомите на настинка и грип.

Сред милиардите активни бактерии във вътрешната ни екосистема най-популярни са млечнокиселите и бифидобактериите, които обикновено консумираме чрез ферментирали храни като киселото мляко (достъпни са и под формата на таблетки). Българското кисело мляко, и по-точно причинителят на подквасването му – Lactobacillus bulgaricus – всъщност е първия пробиотик, предизвикал интереса на Нобеловия лауреат проф. И. Мечников.

Но, когато говорим за пробиотици, всъщност трябва да сме наясно, че става въпрос за хиляди различни видове бактерии, микроби и дрожди, които имат съответния брой потенциални ползи за здравето ни. Макар изследванията на пробиотиците и влиянието им в човешкия организъм да са започнали отдавна, те все още не са разкрили напълно и конкретно ефектите на всеки вид, и кой точно вид, например, би ни помогнал да се преборим с настинката.

Все пак, ние вярваме, че има цял куп полезни ефекти от консумирането на различни видове традиционно ферментирали храни като кисело мляко, кефир, кимчи или в нашия случай – кисело зеле, мисо и др., като по този начин си осигуряваме разнообразие от добри бактерии.

Разбира се, за да може киселото мляко да обогати с живи и активни култури диетата ви, то трябва да ги съдържа! В един по-добър свят наличието им би било отбелязано на етикета…Тук обаче няма да се спираме на дискусиите в публичното пространство относно качествата на киселото мляко в България. За да сме напълно честни по въпроса – ние започваме да си го приготвяме сами.

Каперси или храни, богати на Кверцетин

apples-9965530Кверцетинът е един от хилядите видове флавоноиди – веществата, от които зависят цветовете на плодовете и зеленчуците, и които освен това са отговорни и за голяма част от ползите на тези храни за човешкото здраве. Кверцетинът е мощен антиоксидант и естествен антихистамин (вещество, лекуващо  алергиите и облекчаващо реакциите на свръхчувствителност). Освен това има и противовъзпалителен ефект.

За да се заредите с кверцетин, просто обогатете менюто си с каперси, ябълки, червен лук, броколи, пийте редовно черен или зелен чай и гответе често с пресен или сух девисил (наричан в някои райони на България лющян). Изненада за нас беше, че доматите също съдържат кверцетин, но (както за много други продукти) имате още една причина да изберете еко-продуктите – скорошно изследване доказва, че биологично чистите домати съдържат 79% повече кверцетин от масово отглежданите.

Зелен чай или храни, богати на катехини

lindabezze-wordpress-com-cocoabeans-ok-3102444

Снимка: www.lindabezze.wordpress.com

Катехините са група антиоксиданти, за които се смята, че поддържат гъвкави артериите, подобряват микрокръвообращението, намаляват кръвното налягане и дори предпазват от слънчеви изгаряния. В тази група храни зеленият чай има най-дългия списък научно доказани ползи за здравето, но ако вече ви е омръзнал имаме една добра новина за вас – другите потвърдени източници на катехини са какаовите зърна (логично и шоколада) и червеното вино!

Особено много ни впечатли следното изследване – Норман Холенберг, професор по медицина в  Харвардския Медицински Институт, изследвал племето Куна в Панама, членовете на което пият до 40 чаши какао на седмица, и установил, че епикатехина, който съдържа какаото намалява риска от четирите основни здравни проблема на западния свят: инсулт, сърдечна недостатъчност, рак и диабет. Всъщност проф. Холенберг смята, че това вещество е от такова значение за здравето, че би следвало да се класифицира като витамин.

Джинджифил, чесън, куркума и хрян

livetoeat-megha-blogspot-com-garlic-ok-8107748

Снимка: www.livetoeat-megha.blogspot.com

Тези подправки са сред най-известните и добре проучени храни, полезни за нашето здраве. Вероятно това не е нищо ново за вас, но без този раздел нашият списък със стимулиращи имунната система храни нямаше да бъде пълен.
Чесънът: всъщност е трудно да се намери болест или състояние, на което чесънът да не повлияе благоприятно. Установено е, че той има антибактериално, антивирусно и противогъбично действие, а също и че може да даде силен тласък на имунната система.
Джинджифил: използва се от векове за облекчение на болки в ставите, при възпаления или стомашни неразположения.

Куркума: този корен всъщност е мощно лекарство с антивирусни и антиоксидантни свойства, и може да помогне на тялото да се пребори с евентуални вредни вируси. Предполага се, че куркумата има потенциала да предотврати дори инфаркти, заболявания на черния дроб и рак.
Хрян: още от древни времена е бил използван като убиец на лоши и вредни бактерии. Ето защо е толкова популярен, сервиран заедно със сурова или недостатъчно сготвена храна, като телешко или суши (японците всъщност използват техната разновидност на хряна – уасаби). Днес учените са доказали, че хрянът е ефективен срещу инфекции, включително на пикочните пътища, бронхити, синузити и кашлица.

Супите – особено Том Ям и старомодната домашна пилешка супа

Всъщност не можем да сме сигурни дали наистина пилешката супа има специални лечителски качества и прави чудеса, или магията и е само в нашите глави. През 2007 година Ню Йорк Таймс разглежда обстойно няколко различни научни изследвания и заключава, че „никое от изследванията не предоставя окончателни доказателства, и не е сигурно дали стойностите, регистрирани в лабораторни условия биха имали значим ефект върху хората със симптоми на настинка”. Независимо от това, ние все още обичаме домашната пилешка супа, приготвена от много пресни зеленчуци и цяло домашно пиле (с костите). Намираме я за толкова вкусна, че избираме да вярваме в лечебните и’ способности.

tom-yum-soup-5410847Що се отнася до известната тайландска супа, нещата не изглеждат по-ясни – за Том Ям традиционно се смята, че има мощен, подсилващ имунната система ефект и че помага да се преборим с вирусите на грипа. Това е и причината да подложат супата на множество научни изследвания, за съжаление за сега без категорични доказателства.  Е, може наистина да се окаже, че тази магическа супа е „100 пъти по-ефективна в борбата с раковите клетки, от която и да е друга храна”, както се смята в Азия. За съжаление не ни е известно на коя точно от хилядите разновидности се приписват тези качества.

Все пак, ако искате да опитате още един вкусен начин да подсилите имунната си система, просто изберете варианта, който най-много ви харесва. Основата на Том Ям представлява богат бульон с много пресни съставки като лимонова трева, чесън, сок и листа от лайм, гъби шитаки, пресни чушки и стрит лют пипер. Основните разновидности са с пилешко месо, скариди или риба. Ето и рецепта за нашата версия на Том Ям.

NB! Хората с хиперактивна имунна система, или страдащи от автоимунни заболявания като тиреоидит, ревматоиден артрит, лупус и цьолиакия (интолерантност към глутен), би следвало да се посъветват  първо с лекаря си, преди да променят диетата си или да увеличат консумацията на споменатите горе храни.

Източници:

Epicurious;  Articlesbase; Righthealth; Self; Articlesnatch; и, разбира се, Wikipedia

pixel-1510425

Scroll to Top