Храна, приготвена от продукти според сезона | The world of food and cooking

Благодарение на глобализацията и развитието на транспорта, можем да имаме който и да е плод или зеленчук на света, по което и да е време на годината. Но ако се поинтересувате как те се оказват на масата ви, ще се замислите следващия път, когато посегнете, за да ги купите. Зеленчука или плода, идващ от другия край на света е откъснат по-рано от нормалното, което означава, че не е напълно узрял и след това е прекарал в хладилни камери и помещения дълги дни. Това на мен хич не ми звучи като прясно, полезно, или вкусно. (При това този е по-добрия вариант! Другият включва непознати за повечето от нас химикали, които поддържат изкусителни продуктите през целия път от другия край на света до масата ви.)

Почти чувам някой да ме критикува, с аргумента че трябва да ядем разнообразна храна през цялата година. Ок, така е, особено предвид начина на живот, който водим. Но все пак не мога да разбера хората, които предпочитат продукти, пропътували 3000 км, когато има и местен вариант, или други, които искат ягоди или малини през февруари.

Без да залитам в крайности, моето мнение е, че ако искате да се храните добре, трябва да се придържате към продукти според сезона.

Ето и няколко причини, които да ви окуражат:

Подобър вкус – ако още не сте се убедили в това, попитайте който и да е готвач, и той или тя ще ви каже, че няма нищо по-добро от продукт, който е в сезона си.

По-евтино – не плащате в пъти повече за нещо, само защото се намира трудно или е пропътувало от другия край на света.

Допълнителни ползи:

Подкрепяте местните производители – когато купувате продукти според сезона, те най-вероятно са местни.

Опазвате околната среда – по-малко количество гориво за отопление на оранжерии или за транспорт от стотици или хиляди километри.

winter-seasonal-pruducts-pumpkin1-9158585

Нейно величество тиквата! Този превъзходен, зимен продукт ще ви даде неограничено количество варианти за супи, хлябове, пайове, сладкиши и дори сладоледи. Фото: Антония Костова

На кратко, купувайки продукти според сезона намалявате отпечатъка си върху околната среда, парите, които отделяте за храна остават в държавата, а вие се наслаждавате на ползите от прясна храна.

За мен има още една положителна страна на това да си купувам продукти според сезона – възможността да опитвам и експериментирам с нови рецепти с добре познати продукти.

Наистина е лесно, просто яжте правилните неща в правилното време: свежа салата, когато е топло и слънчево, яхния, когато навън е студено, ягоди през юни и зеле през декември.

pixel-9164776

Scroll to Top