Хляб с маслини, риган и сушени домати | The world of food and cooking

Преди около година купихме малка машина за хляб, и от този ден започнах да си играя с нея, или по-скоро тя да си играе с нервите ми. Първият опит не беше зле, следващите стотина бяха трудни за ядене, а имаше и някои истински катастрофи. Два месеца пробвах и анализирах грешките, водех си записки, четох книги и форуми. Спряхме да купуваме хляб, едва когато най-накрая намерих Рецептата – този хляб никога не ни разочарова, и изглежда никога няма да омръзне на Серги.img_3412-copy-2323247

Наскоро, когато вече се чувствах достатъчно уверена в рецептата и в себе си, започнах да използвам ленено олио вместо обикновеното слънчогледово. То е значително по-полезно, въпреки, че има доста по-силен аромат. Но ригана, маслините и сушените домати напълно го покриват, така че хляба е и полезен, и с чудесен вкус.

Порции: 750 гр. хляб или около 12 малки хлебчета

Време за приготвяне: 2 часа и 45 минути

Необходими продукти:

2 ч.л. (10 мл.) ленено олио 290 мл. прчсно мляко (аз използвам нискомаслено), затоплено (около 37 C ͦ) 1,5 ч.л. (7 гр.) сол 2 ч.л. (10 гр) захар, обикновена или кафява 255 гр. бяло брашно 120 гр. пълнозърнесто брашно 120 гр. ръжено брашно 2 ч.л. сух риган

1 ч.л. (5 гр.) суха активна мая (или 9 гр. прясна мая)

30 гр. (голяма шепа) белени слънчогледови семки 50 гр. сушени домати, отцедени от олиото и нарязани на малки ивички

50 гр. маслини, обезкостени и нарязани – аз обикновено използвам стафидата, но предполагам, че може да се използва който и да е вид.

Приготвяне:

Ако използвате суха мая (на малки гранули), трябва да знаете, че тя трябва да се активира, преди да се добави към другите продукти. Това става, като маята се разтваря в малко топла вода или мляко. Уверете се, че течността е около 37 C ͦ – можете да го направите със същия тест, с който се проверява темпертурата на млякото на бебетата – капка върху вътрешната страна на китката или свивката на лакътя трябва да се усеща топла, но не гореща. Тъй като захарта подхранва силата на маята, можете да добавите и нея. Разбъркайте добре и оставете настрана. Цялата смес трябва да се разпени до няколко минути.

Прясната мая (продавана обикновено като малко кубче), трябва само да се разтроши на малки парченца, за да може по-лесно да се разтвори в сместа.

Ако използвате един от тези видове мая, имайте предвид, че те изискват две втасвания. За разлика от тях, сухата инстантна мая дава добри резултати и само с едно втасване.

За замесване на тестото аз използвам машината за хляб, добавяйки продуктите в горния ред. Важно е всички те да са със стайна температура, и разбира се, да са прецизно измерени. По-добре е цялото количество брашно да е пресято.

Можете да приготвите тестото и с помощта на кухненски робот, разбърквайки всички продукти и замесвайки ги с бъркалките за тесто (куки) за около 4-5 минути на бавна скорост.

Разбира се, можете да замесите хляб и на ръка. В този случай пресейте брашното със солта в купа. Направете кладенче в центъра и добавете сместа от мая, мляко и захар, както и ригана и олиото в него. Разбъркайте добре отначало с дървена лъжица, а после и с ръце. Месете около 5-10 минути.

Независимо от метода, в края на месенето тестото трябва да бъде гладко и еластично.

Оформете тестото на топка и го намажете цялото с олио. Поставете го в чиста купа и я покрийте с фолио. Тестото трябва да втаса и да удвои обема си. Този процес може да бъде ускорен, като сложите купата с тестото на топло, но колкото по-дълго го оставите да втасва естествено на стайна температура, толкова по-вкусен ще е хляба. Можете да оставите тестото да втасва цяла нощ или да ускорите втасването, като сложите купата във фурната на най-ниската температура (60 C ͦв моя случай), и то ще втаса за около час.

Когато тестото е удвоило първоначалния си обем, трябва да се омеси отново за кратко. Така хлябът ще е равномерно пухкав. Замесете в тестото слънчогледовите семки, маслините и сушените домати. Оформете широк диск (леко сплескана топка) от тестото и го сложете в намазнена тавичка, или в силиконова форма за хляб. Покрийте с кухненско фолио. Ако предпочитате малки питки, с остър нож разделете тестото на 12 еднакво големи парчета и ги оформете върху леко набрашнена повърхност. Подредете ги с достатъчно (поне 3 см.) разстояние помежду им в намазнена тавичка и покрийте с кухненско фолио. Оставете да втаса повторно за около 30-45 минути на топло. Второто втасване не трябва да е много дълго, защото хляба може да спадне при печенето.

Когато тестото удвои обема си отново, изпечете го в предварително загрята фурна на 220C ͦ (или 200C ͦза конверторна фурна), по средата, за около 25-30 минути. Ако предпочитате класическата форма за хляб, печете по-дълго (35-40 минути).

Можете да проверите дали хлябът е изпечен, като почукате леко по долната му страна – би трябвало да прозвучи на кухо. Оставете да се охлажда върху решетка.

Scroll to Top