Хаванче и чукало | The world of food and cooking

pestle-and-mortar-4354168

Както знаете прясно смления черен пипер е незаменим. Всичко е в аромата, който на практика не съществува при този, който е купен вече смлян. За най-добри резултати при мелене на пипер и за контрол върху едрината на мелене, използвайте хаванче и чукало.

Хаванчето с чукало е уред, използван в домакинството от както свят светува. Хората са го използвали за мелене, счукване и смесване на различни продукти, подправки и субстанции. Основното му приложение е в готварството, защото има моменти, в които съвременните уреди, като пасатора и блендера, или мелницата за пипер, не могат да го заменят. Например, ако имате малко количество от нещо, което е сухо или твърдо (или и двете) и трябва да го смелите или смесите с подобни субстанции, хаванчето е единственото нещо, което ще свърши работа.

Доста дълго търсих хубаво хаванче. Има всевъзможни видове – такива от мрамор, от дърво, порцеланови (много разпространени напоследък), метални,  че дори и стъклени.

Бях сигурен, че не искам нещо, което се боядисва лесно или е направено от порест материал, в който рано или късно ще се набият частици. Нито пък исках да си купя хаванче и чукало от супер-гладък материал (например стъкло или метал) или такова, което е малко и леко. Идеята е да се счукват и мелят неща, докато не се получи фина и еднородна маса, което няма как да стане при положение, че ги гониш с чукалото из хаванчето, а те се пързалят в всички посоки.

Затова, в момента в който видях този модел, направен от гранит, знаех, че това е „моето” хаванче. Това, което харесвам в него е, че е издялан от едно цяло парче гранит и тежи 6.5 кг., което го прави стабилен и надежден кухненски инструмент. Допълнително, материала не е порест, така че, по него не остават малки парченца, които да се просмукват във вътрешността. С други думи няма опасност от кръстосано предаване на бактерии или миризми.

Планираме в скоро време да приготвим няколко рецепти, използвайки хаванчето и чукалото, като гуакамоле, песто и др., които досега не сме направили, поради липсата му (шега!). Така, че посещавайте ни от време на време за да го видите в „действие” и за вдъхновение.

pixel-3842145

Scroll to Top