Флейвър шейкър | The world of food and cooking

Flavor Shaker е една от онези джаджи в кухнята, която се радваме, че имаме. На пазара е от вече няколко години, създадена от Джейми Оливър с идеята да замени хаванчето. Имаме го от няколко месеца, и оттогава всъщност не сме спрели да го използваме. Както и древния уред, съвременният му вариант счуква и смила всякакви сушени или свежи подправки, освобождавайки ароматите им. И, тъй като е шейкър, смесва всичко наистина добре.

Общо взето, Флейвър Шейкър–а е хаванче в модерна ергономична форма.  Ролята на „хаванчето” в случая се изпълнява от двете части на шейкъра, направени от здрава прозрачна пластмаса, с идеален уплътнител помежду им, а ”чукалото” представлява тежко керамично топче. Поставяте съставките в долната част, хвърляте върху тях топчето, завъртате горна част и разтърсвате. Толкова просто и интуитивно е направен, че няма никаква нужда от инструкции (е, все пак има цяла книжка – с няколко рецепти и дежурните предупреждения).

Причината да пишем за него е една – дадохме си сметка, че откакто стои на кухненския плот сме изпробвали много различни дресинги за салата, маринати и свежи миксове от подправки за натриване на месо преди печене. Изобщо – с удоволствие и с много по-малко усилия и безпорядък в кухнята успяваме да разнообразим храната си.  Ако и на вас са ви омръзнали обичайните дресинги, но не ви се занимава с миксери или пасатори, този лъскав дребосък е точно за вас. В случай, че търсите начин да включите мъжете в приготвянето на храната, и то така, че сами да проявят желание следващия път – този шейкър е идеалният начин. Той прави добре всичко, което Джейми Оливър обещава, а и е забавен за използване.

Съзнавам, че дотук вероятно всичко това звучи като платена реклама, и не бих казала, че това ми харесва. Факт е, обаче, че никой не ни плаща, за да кажем колко сме доволни от новата ни играчка (нито сме сключили каквото и да е друго споразумение, в тази връзка).

И след като изяснихме това, е време за въпроса: наистина ли Флейвър Шейкър–а може напълно да замести доброто старо хаванче? Нашият отговор е не, не може. Вярно, с него можете много по-бързо да приготвите микс от свежо смлени подправки, и може би най-голямото му предимство спрямо хаванчето е лесното почистване (на ръка или на горното ниво на съдомиялната). Освен това можете да излеете готовия дресинг директно върху салатата, което не може да стане с хаванчето.

Капацитетът му, обаче, е ограничен – ако имате нужда да смелите големи количества подправки, задачата ви ще се усложни доста. Не е за подценяване и факта, че шейкъра не успява да смели всички видове подправки с лекотата на хаванчето. С чесъна, например има някои затруднения – за да го смачкате добре (и на малки частички) четири – пет скилидки трябва или да разбивате по-дълго от обичайната тренировка за бицепс и трицепс, или да добавите поне няколко едри кристали сол.

В края на краищата, ще продължим да използваме хаванчето, и Флейвър Шейкър–а. Вторият – когато искаме бързо да овкусим месо или да направим салатен дресинг със свежо смлени подправки – това, което той прави най-добре.

pixel-7250323

Scroll to Top