Филе от сьомга със задушен фенел (резене, див копър) | The world of food and cooking

Сьомгата официално е любимата ни риба за всеки сезон и всеки случай. И понеже за сега не сме открили достоен претендент, никак не искаме да ни омръзне. Така ни остава да търсим и изпробваме нови рецепти за приготвяне и, разбира се, да бъдем изобретателни в избора на „компания” на масата. Рецептата за пържено филе от сьомга е по-скоро класическа – един от най-ефективните и лесни начини да я приготвите. Става бързо и не рискувате да я преготвите, за разлика от печенето на фурна. В случая гарнитурата е тази, която прави ястието любопитно, поне за нас. Иначе комбинацията на сьомга с фенел се смята за пример за доброто съчетаване на аромати, вкусове и текстури в средиземноморската кухня. Фенела (може да бъде срещнат и като резене или див копър) е все още „екзотичен” в България, а и не прилича особено като характеристики на никой от родните зеленчуци. Рецептата за задушен фенел по-долу е нашия предпочитан начин да му се радваме – така, освен че е по-вкусен, е и по-лесен за усвояване.

salmon-filettes-with-fennel-8163696

Порции: 4
Време за приготвяне: 30 минути

Необходими продукти:

За сьомгата: 4 парчета (около 800 гр.) филе от сьомга, охладена малко обикновен зехтин морска сол прясно смлян черен пипер (или микс от пипер)

няколко стръка прясна мащерка

За фенела (резене): 3 средно големи луковици фенел малка бучка масло (около 15-20 гр.) 70-80 мл. бяло вино 200 мл. зеленчуков бульон щипка морска сол

малко прясно смлян черен пипер

Приготвяне:

През кожата на рибата, по диагонал на парчетата, прокарайте остър нож, така че съвсем повърхностно да я разрежете на няколко места.  По този начин тя няма да се свие при пърженето и да изкриви филето.  Подсушете добре всяко парче риба. Втрийте зехтина и поръсете с подправките от двете страни на филетата. В голям тиган на среден огън загрейте малко зехтин. Когато е достатъчно нагорещен, внимателно поставете филетата с кожата надолу и пържете за около 4-5 минути. С помощта на широка шпатула обърнете филетата от другата страна и пържете за още 5 минути. Ако филето не е особено дебело, това време би трябвало да е достатъчно. В случай, че разполагате с по-дебели парчета (повече от 3 см.), оставете ги на огъня още минута – две.

В голям тиган с незалепващо покритие загрейте маслото на среден огън. Почистения от наранените външни листа фенел нарежете по дължина на тънки ивици (около 1 см.). Леко ги запържете за около 2 минути в маслото, обръщайки ги. Подправете със солта и черния пипер. Залейте с бялото вино и оставете да се поизпари. Добавете половината от горещия бульон, намалете огъня и оставете да къкри под капак. Ако има нужда, добавете още бульон. Оставете под капак, докато фенела стане крехък и леко прозрачен. След около 10 минути, когато течността се е поизпарила, внимателно разбъркайте. Оставете фенела съвсем леко да се запече за още минута и отдръпнете от огъня.

Сервирайте с приготвения фенел и лимонови резени.

Scroll to Top