Тапас със камембер, шунка и смокини | The world of food and cooking

Share it now!

Това предястие е първото нещо, което приготвих от новата ми готварска книга – The Best 100 Tapas. Е, може би „приготвих” звучи пресилено в случая – отне ми 10 минути, но пък нали за това са тапасите? cheese-ham-tapas-7823102

Предимно сурови продукти от добро качество върху малки филийки хляб, с чаша добро вино. Идеята е по една тапа на човек, различна за всяко следващо питие. Днес тапас не са толкова вид храна, колкото широко приет начин на хранене, типичен за испанските ширини – всеки на масата се радва на възможността да опита различни неща и да ги сподели с останалите. Звучи като чудесно парти, нали?

Тези тапаси със меко сирене, смокини и шунка са определено впечатляващи и засищащи. Сигурна съм, че и гостите ви ще ги оценят високо това симпатично допълнение към  чаша червено вино.

В къщи подобни тапаси могат да заменят цял обяд или вечеря. Точно този вид, както с радост установих, е за сега единственият известен ми начин моя мъж да хапне с удоволствие някоя и друга свежа смокиня.

Порции: 4
Време за приготвяне: 10 минути

Необходими продукти:

4 тънки филийки 4 ч.л. екстра върджин зехтин 60 гр. Камембер 40 гр. шунка белота (или друг качествен хамон), тънко нарязана

4 смокини

Приготвяне:

С помощта на ринг изрежете от хляба кръгове, и препечете кръгчетата на тостер. Докато са още топли, поръсете върху всяка филийка по лъжичка зехтин. Разрежете сиренето на 4 парченца и ги подредете върху филийките. Отгоре сложете тънките парчета шунка.

Ако държите вашите тапаси да имат наистина впечатляващ вид, запасете се с повече смокини, отколкото изисква рецептата – те трябва да са добре узрели, но много често вида им се разваля при рязането.

Можете да довършите, добавяйки по един плод от каперси (с дръжката) – вътрешната структура на тези плодове прилича много на тази на смокините и така се създава интересен контраст между сладко и кисело-солено с еднаква текстура.

Share it now!

Scroll to Top