Тапас – миниатюри на най-доброто от Испанската кухня | The world of food and cooking

tapas-8-2068111Когато се сетя за испанската кухня, първото нещо, което ми идва на ум е тапас. Точно както пастата за италианската кухня или кърито за индийската, тапас за мен, и вероятно за милиони други по света са синоним на Испания.

Тапас – умалените, но не по-малко вкусни версии на най-доброто от испанската кухня, като стил на хранене представляват отражение на една по-спокойна и релаксираща, по-общителна страна на испанската кулинарна традиция. За да се оценят напълно, те трябва да бъдат споделени с добра компания и придружени от още по-добър разговор….

tapas-4-5813042Какво представляват тапас?

Обикновено тапа е някакво малко ястие, закуска или предястие. Те варират от малка порция храна до просто едно парче колбас, например. Могат да бъдат някакъв вид канапе или просто купичка маслини, парче наденица, или малка порция ястие като паеля или домашна яхния. Различните комбинации са практически неизчерпаеми, и в Испания можете да видите пред себе си всичко, което можете да си представите (та и отгоре!). В различните райони концепцията тапас може да варира, както и името – montaditos, pinchos, banderillas, raciones, cazuelitas, pulguitas … Всички тези имена се отнасят до едно и също нещо: вкусна храна в малки порции!

tapas-2-2741990Популярност

Не просто далеч от отшумяването, тапас всъщност стават все по-популярни, а от завладяването на световната кулинарна сцена, тапас тенденцията еволюира до цялостна кухня. Но защо? На първо място, тапас са невероятно популярни в Испания, от където произхожда този стил на хранене. Самите испански готвачи постоянно предизвикват границите му, като включват рецепти от авангардната кухня и преработват традиционни рецепти в тапас формат.

Вероятно още по-важната причина за особената популярност на тапас в цяла Испания е факта, че въплъщават специфичния стил на социално общуване – културата на излизането с приятели, отпускането и забавленията. В Испания наистина често се хапва навън, и това е част от местната култура (вижте и статията ни за Валенсия).  Доброто тапас меню обединява голямото разнообразие с леки порции, и е винаги на разположение за среща навън с приятели или семейството, на чаша вино през уикенда или преди вечеря. В Испания дори имат специален глагол, “tapeo” – или опитването на различни тапас, докато се обикаля от бар на бар.

Е, не е чудно, че тапас са много популярни и извън Испания. А с все по-лесния достъп почти навсякъде до оригиналните испански типични продукти, концепцията на тапас се превърна в мода. Стилът ни на хранене еволюира, стремим се да опитваме широк набор от различни храни, същевременно без да рискуваме с количествата.  Тапас като стил на хранене отразява желанието на модерния човек да се наслаждава на по-приятелска, спокойна и задружна атмосфера на хранене. В този стил хората могат да споделят храната и да опитат широко разнообразие от вкусове. И наистина, по този начин можете да опитате много нови неща, вместо да си поръчате само едно основно ястие.

tapas-6-3516410История

Най-вероятно тапас произхождат от южна Испания, по-точно от Андалусия. Думата „тапа”, както и на български, означава запушалка, капак. Съществуват един куп интересни версии, обясняващи това име:

* Една от най-разпространените е, че традицията на тапас започнала, когато крал Алфонсо Х Кастилски се излекувал от някаква болест, пиейки вино с малки хапки между основните хранения. След като въстановил здравето си, кралят заповядал таверните да имат право да сервират вино на клиентите си, само ако то е придружено от малка закусчица „тапа”.

* В друга версия същият крал спрял в известен хан във ветровития Кадис и поръчал чаша шери. Сервитьорът покрил чашата с парче сушено месо,за да предпази чашата на краля от пясъка. А кралят, след като изял шунката и изпил виното, поръчал още едно шери „с капачка”.

* Често цитирано е обяснението, че поставянето на „капак” от тънка филийка хляб или шунка върху чашата вино е предпазна мярка срещу насекомите, които иначе биха цопнали в течността. А след като капака е ядлив, хората често го опитват, след като изпият виното си и после ентусиазирано поръчват още…В някакъв момент става навик чашите да се покриват с някаква малка закуска.

* Също така се вярва, че тапас възникват благодарение на факта, че в традиционния испански бар клиентите стоят прави, а оттам възниква и необходимостта да поставят чинията си върху чашата, за да хапнат, измисляйки по този начин „тапас”.

* Някои вярват, че за първи път името се споменава около 16 век, когато собствениците на таверни откриват, че силният мирис и вкус на добре узряло сирене може да помогне да се маскира вкуса на евтиното вино, „покривайки го”.

Вероятно има частица истина във всяка от тези истории, но след толкова много векове едва ли можем да сме сигурни…

У дома

Тапас са вкусни, лесно се адаптират към всякакви диети и са подходящи за почти всякакъв тип партита. Те са чудесна идея, когато планирате събиране, защото ви позволяват да предложите голямо разнообразие от малки вкусотии, с които всеки лесно може да контролира собствената си „порция” и да опитва, пощипва и хрупа колкото той си иска.

Така че, следващия път, когато очаквате гости за вечеря и техните насоки относно менюто се заключават в „О, просто спретни нещо леко”, имате чудесен мотив да предпочетете тапас меню. С него хем ще очаровате гостите си, хем можете да си спестите част от мръсните чинии, а и голяма част от типичните мини ястия се сервират студени и могат да бъдат приготвени предварително.

256423-7867450

Пълнени гъби

parsley-balls2-6857811

Магданозени кюфтенца

pissaladiere-ts-4-9838354

Писаладиер

cheese-ham-tapas-5361913

Тапас с Камембер, шунка и смокини

Scroll to Top