Тайните съставки…или кое прави едно ястие хубаво | The world of food and cooking

Често ме питат: “Ужасно ми харесва тази супа, кажи – каква е тайната?” или “Страхотна паста, какво си сложил в соса?”

Хората мислят, че всичко е в съставките и технологията. В известна степен това е вярно, защото не можеш да направиш едно добро ястие с некачествени продукти. Вярно е също, че се изисква определен опит и познания. Аз мисля обаче, че и най-добрите продукти в опитни ръце не винаги са достатъчно условие, за да се получи хубаво ястие. Така че, ще ви кажа моите тайни съставки и се надявам да си спомните за тях следващия път, когато се захванете с готвене.

Първият комплект “тайни съставки”, според мен, са история и страст. Защото всяко ястие има история. Това е онова малко нещо, което го прави специално и го различава от всяко останало. Историята може да е свързана с това къде сте намерили рецептата, или къде и с кого за пръв път сте го опитали. Или това да бъде история за основния продукт в рецептата, или чие любимо ястие е. Може да бъде семейна рецепта, предавана от поколения или ваш любим експеримент. Естеството на историята няма значение, важно е ястието да има такава. Иначе му липсва характер и не е интересно. Започнете от самото начало – в магазина или на пазара, от който купувате продуктите. На пазара аз винаги питам продавача от къде е спанака или праза. В супермаркета чета внимателно етикетите, и понякога по-късно в къщи разглеждам уебсайта на производителя, събирайки информация за продукта.

Споменах и страстта. Да, тя е решаваща, и мисля, че ако я нямате, няма и да се получи добро ястие. Няма значение дали готвите за един или за сто човека; храната ще бъде по-вкусна, ако във всеки етап на приготвянето и’ вложите и своята страст.

Всеки обича да го ласкаят, но за мен е изненадваща разликата в реакциите на хората, когато получават комплименти за нещо, което са създали. Един тип хора (а между тях има също и готвачи) по скоро ще пазят рецептата до гроб, отколкото да споделят “тайната” с някой друг. Може да прозвучи малко рязко, но според мен такива хора са дребнави и егоистични. Повечето хора, слава богу, не са от този тип.

На по-голямата част от нас ни харесва да споделяме и се гордеем с това, което създаваме. Особено ако то е високо оценено от другите. Така че, вторият комплект “тайни” съставки са гордостта и споделянето. Що се отнася до мен – аз съм винаги горд от това, което правя и се радвам да го споделя с приятели, колеги, познати и дори хора, които не познавам. Защото вярвам, че всичко онова което харесваме или обичаме е половин удоволствие, ако не е споделено с някой.

Дори да дам любимата си рецепта на сто човека, ястието на всеки един ще има различен вкус. Моята простичка философия е такава: рецептата е преди всичко думи, насока, начална точка, от която да започне импровизацията. Затова и смятам, че всеки трябва да влага собсвените си идеи в ястието. Когато веднъж приготвиш определена рецепта, тя вече е твоя. Принадлежи ти, защото си вложил своята страст, намерил си историята, изпитал си гордост от сътвореното и си го споделил с някой.

Докато използвате тези съставки, резултатите никога няма да ви разочароват.

pixel-4684968

Scroll to Top