Суфле от броколи и сирене | Моят свят на храната и готварството

Суфлетата наистина са впечатляващи и винаги доставят удоволствие и на окото, и на небцето. Въпреки широко разпространеното вярване, че суфлето е трудна задача, темпераментно и може лесно да ви разочарова, всъщност не е никак сложно за приготвяне и е доста бързо. Ако успеете да преодолеете страха от провал, ще имате чудесна и много лека вечеря. Пробвайте с това:

Порции: 4

broccoli-and-cheese-souffle-21-8265696

Суфле от броколи и сирене

Време за приготвяне: 25 минути

Необходими продукти:

1 голяма глава броколи (около 250-300 гр.), разделено на малки розетки, сварени

4 яйца, разделени белтъци от жълтъци

2 суп. лъжици Чедар (можете да използвате Груер, Кашкавал или каквото и да е друго сирене по ваш вкус), настъргано + малко за поръсване

сол и прясно смлян черен пипер

масло и брашно (за намазване на купичките)

Приготвяне:

Загрейте предварително фурната на 200 градуса, сложете вътре да се загрява и тавата, върху която ще поставите купичките със суфлето.

Сложете сварените (но не преварени) броколи в блендер и ги пасирайте, докато сместа изглежда много фино накълцана. Сложете ги в купа, добавете жълтъците и бъркайте, докато се смесят добре.

В отделна купа разбийте белтъците (с мъничко сол) на мек сняг. Внимателно ги добавете в сместа с броколи и жълтъци и бавно разбъркайте.

Отново внимателно добавете сиренето, солта и черния пипер и разбъркайте.

Намажете 4 купички с масло и поръсете малко брашно по дъното и страните, за да не ви се залепи суфлето при печене. С лъжица напълнете от сместа в купичките. Ако използвате специални купички за суфле – до гладкия ръб; в случай, че използвате други термоустойчиви керамични купички, напълнете ги със сместа не повече от 1-1,5 см от ръба. Поръсете с настърганото сирене.

Сложете купичките в затоплената тава (не ви препоръчвам да слагате купичките директно на решетката, защото сместа може и да ви изненада и да се вдигне повече от предвиденото) и оставете във фурната за 8 минути, или докато сместа бухне и сиренето отгоре се запече до златисто. Не отваряйте фурната, докато суфлето не е готово.

Сервирайте веднага, направо в купичките.

Scroll to Top