Сос Тартар | The world of food and cooking

Share it now!

sauce-tartar-3718766Миналата седмица търсех рецепта за някакъв сос, подходящ за сурови зеленчуци – нещо вкусно (не непременно диетично), което да направи още по-приятно хрупането на сурови моркови, чушки и краставици пред телевизора. И най-важното – сигурен дори в горещините, т.е. без сурови яйца или други рискови съставки. Книгата на Джулия Чайлд все още беше на бюрото ми, останала след работата по тестото за кишове и пайове, а Джулия, разбира се, имаше отговор!

Този сос принадлежи на голямото семейство на майонезата, или, ако предпочитате – той си е майонеза, но с твърдо сварени яйца. Използването на цялото яйце (жълък и белтък) го прави по-лек от класическата майонеза, а и малко по-траен – в хладилник може да бъде съхраняван 5 дни. Беше префектен със суровите зеленчуци, и може да бъде използван точно като майонезата за още стотици неща – от дресинги за салата или база за по-сложни сосове, или просто да загребете щедро с лъжицата от него, за да гарнирате топли сварени млади картофчета.

Рецептата работи по-добре, ако използвате току що сварени яйца, преди да изстинат напълно. Но дори да решите да оползотворите останалите от закуска или пък сосът да не иска да се сгъсти – не се тревожете – има решение. Затоплете с гореща вода купа, подходяща за разбиване, подсушете я и разбийте в нея лъжичка горчица и лъжичка от соса, докато сместа се сгъсти. Продължете да разбивате, добавяйки соса лъжичка по лъжичка, като внимавате сместа да е сгъстена и хомогенна, преди да добавите поредната порция. Този метод работи, дори ако по някаква причина готовият сос започне да се разделя след няколко часа в хладилника.  

sauce-tartare-3-2698653Получава се около 400 гр./ около 1,5 – 1,8 чаши

Време за приготвяне: 10-15 минути

Необходими продукти:

4 твърдо сварени яйца 1½ – 2 суп. лъжици Дижонска горчица 200 – 230 мл. зехтин или качествено олио ¼ ч.л. сол

1 ч.л. лимонов сок

По желание:

3 – 4 с.л. накълцани на ситно каперси или кисели краставички
2 – 4 с.л. накълцани на ситно свежи подправки като копър, див лук или естрагон

Приготвяне:

Разделете жълтъците от белтъците. В подходящ съд намачкайте добре жълтъците с горчицата и солта, докато се получи напълно гладка смес, без никакви „трохи”. Разбира се, можете да постигнете това и в електрически блендер.

Когато сместа е съвършено гладка, на включен на висока скорост миксер или блендер започнете да наливате олиото малко по малко, както когато приготвяте класическа майонеза. Скоро ще забележите, че сосът започва да се сгъстява. Ако това е първият ви опит с домашна майонеза, спирайте добавянето на олио от време на време и се ограничете до минималното количество (200 мл.).

Когато сосът е достатъчно гъст, добавете лимоновия сок капка по капка, отново на включен миксер. Това ще го поразреди, така че можете да спрете, когато консистенцията ви се стори подходяща.

Можете да добавите и белтъците към готовия сос – ние определено предпочитаме този вариант, защото освен че става още по-плътен, той е и по-лек по този начин. Това обаче не е задължително – сосът е достатъчно гъст и вкусен и без тях. Ако решите, можете да напълните половинките сварен белтък с готовия сос.

В случай, че решите да ги добавите в соса е необходимо преди това да ги смелите на гладка паста – това съвсем не е трудно с електрическия чопър, а според Джулия Чайлд е достатъчно да ги претриете през фино сито. Добавете пастата от белтъци наведнъж в сгъстения сос, преди лимоновия сок. Разбийте с миксера, докато сместта стане хомогенна. В определен момент разбиването може да стане невъзможно заради гъстотата – тогава добавете лимона капка по капка.

Можете да обогатите соса с накълцаните каперси или краставички. Ако решите да го направите, първо ги отцедете добре през кухненска кърпа – течността може доста да разреди соса. После добавете и разбъркайте.

Share it now!

Scroll to Top