Сос Бешамел | The world of food and cooking

Ако не познавате този сос, не се оставяйте да ви плаши с френското си име – това е един от най-семплите сосове, които можете да приготвите сами у дома без особени усилия. Въпреки, че бешамел се приготвя само от три основни продукта, той има велика история и е един от основните сосове във френската кухня. Използва се също и в много рецепти от  италианската кухня, като лазаня или паста на фурна. И, разбира се, бешамела е основа за много други сосове.bechamel-7256697

Тъй като се чувствам дълбоко свързана с италианската кухня (със сигурност повече, отколко с френската), когато приготвям бешамел използвам тази рецепта, адаптирана от Марио Батали.

Следвайки я бихте получили около 0,7 л. сос, или около 3 ч. чаши. Това количество бешамел ви е необходимо за да приготвите 6-8 порции лазаня (съд с размери около 50х25 см.).

Приготвянето на соса ще ви отнеме около 20 минути.

Необходими продукти:

70 гр. (5 с.лъжици) масло 25 гр. (4 с.лъжици) бяло брашно 1 л. (4 ч.чаши) прясно мляко 1 ч.лъжичка сол

1/2 ч.лъжичка прясно настъргано индийско орехче

Приготвяне:

В средно голяма тенджера разтопете маслото на бавен огън. Добавете брашното и бъркайте, докато сместа стане гладка. Оставете сместа на котлона за около 5-6 минути, бъркайки през цялото време, докато стане леко златиста на цвят.

В друга тенджера затоплете млякото до степен малко преди да кипне. Добавяйте горещото мляко на малки дози към маслото и брашното, като енергично бъркате през цялото време. Когато сместа стане гладка, добавете нова порция мляко и отново бъркайте. Когато сместа поеме цялото мляко и гладка и без бучки, оставете я да заври на котлона. Бъркайки постоянно, гответе за още 6-5 минути и отстранете от огъня. Добавете солта и индийското орехче и оставете настрана, докато сте готови.

Ако няма да използвате бешамела веднага, прехвърлете го в купа и покрийте с фолио самата повърхност на соса. Така той няма да образува твърда коричка отгоре. Оставете малко място по краищата на купата, за да може парата от горещия сос да се кондензира там, докато той се изстудява. Така можете да съхранявате соса няколко дни в хладилник.

Scroll to Top