Силиконови подложки за печене | The world of food and cooking

pears-and-blue-cheese-pies-prep-1-2408312За начинаещ пекар като мен навлизането в този свят беше многопластово откритие. Тук обаче няма да споменавам удовлетворението от първият златист пай или ароматен домашен хляб, нито пък ужасните съмнения какъв тип мая да ползвам в дадена рецепта. Говоря за откриването и постепенното свикване с цял един арсенал от необходими (и не чак дотам) уреди и странно изглеждащи джаджи.

След посвикването с основните принадлежности на любителя пекар, като различните видове точилки, формички за курабийки, тави, мерителни лъжички и чашки и т.н. открих и веднага се влюбих и в силиконовите подложки. По онова време едва бях чувала за тях, но бързо се оказа, че вече има объркващо разнообразие от разновидности.

Силиконовите подложки могат да бъдат от много меки и гъвкави до относително твърди, големи или малки, някои можете да почиствате в миялна машина, а други – не. Освен това има такива, които са направени преди всичко за печене, или за точене и подготвяне на тесто и айсинги, или за фризера, а има и подходящи за всички тези задачи.

Тази, която аз използвам най-много практически е предназначена за печене – незалепваща, чиято основна цел е да замени хартията за печене. Освен това, обаче, силиконовите подложки имат още един куп възможни употреби в кухнята: можете да точите тесто върху нея, като си спестявате поне малко от брашното, което иначе бихте поръсили върху масата, както и от самото чистене; можете да изрязвате курабийки или каквото и да е друго върху подложката, без да се притеснявате за нея;  използването и би направило всеки чипс (печен) по-здравословен, защото ви спестява мазнина; а и можете да използвате по-дълго старите си тави, защото тя практически покрива цялата основа и така удължава живота на съдовете.

Силиконовите подложки са предназначени за многократна употреба и могат да се използват много много пъти, години наред, ако се грижите добре за тях. А това е и доста по-изгодно и екологично от хартията за печене. Като говорим за грижа, обаче, трябва да спомена, че макар и да са лесни за поддържане и почистване, силиконовите подложки могат да се оцветят от някой храни. Моята любима, например, е завинаги маркирана след печенето на гъби с масло и тези петна по никакъв начин не могат да се отстранят. Така че, ето един малък съвет от мен: ако държите да изглежда добре и след години, не използвайте силиконовата подложка за печене на гъби или други храни, които могат да оставят петна.

Ето още няколко практични съвета за използването на силиконова подложка:

  • Можете да си спестите малко от неприятното чистене на фурната – просто постелете подложката на дъното на фурната, особено когато печете нещо сочно, и тя ще предпази дъното от мазните пръски;
  • След измиване на подложката, най-добрият начин да я изсушите е да я навиете я и я сушите в изправено положение;
  • Поръсете с малко брашно подложката, когато работите с рядко шоколадово тесто;
  • Можете да изрежете силиконовата подложка така, че да прилепва плътно към дъното на тавата за печене, в която ще я ползвате най-често. Ако подложката е по-голяма и не прилепва плътно, обикновено се образуват въздушни джобове и всичко, което попадне върху тях няма да се изпече добре.

pixel-4225520

Scroll to Top