Свински котлети със сладко-кисел сос | The world of food and cooking

pork-chops-with-sweet-sour-sauce-2141255Макар в къщи да не сме особено месоядни, от време на време идва момент за свинско. Все пак, колкото и да се спори относно свинското месо, ние си оставаме българи, а това определено включва някоя и друга сочна пържола, особено през зимните месеци.

Невероятно е колко много рецепти съществуват за свинско – лесни и бързи, или далеч по времеемки и сложни, традиционни или модерни, за всеки тип разфасовка. Ако живеехме в един по-добър свят, сигурно всички щяхме да имаме достатъчно време за slow cooking. С надежда, че един ден и това ще е възможно, на нас поне ни се налага да имаме под ръка и някои доста по-бързи рецепти, а точно тази е и семпла и много вкусна.

Предполагам, че на някои от вас основните съставки на соса могат и да прозвучат странно. Признавам, че в първия момент и на мен смесването на плодово сладко и горчица ми прозвуча шантаво, но все пак го опитах. Оттогава това е един от любимите ни начини за приготвяне на бързи и вкусни свински котлети.

Рецептата, която първоначално пробвах, беше на Елиз от Simply Recipes с желе от френско грозде, и резултатът беше повече от добър. Едва ли ще ви учуди, обаче, че предпочетох да заменя това сладко с нещо по-типично за България, и съответно по-лесно достъпно и евтино. И понеже вкъщи от години се приготвя сериозно количество полупрозрачно, леко кисело желе от дюли, със съвсем малко добавена захар, естествено го пробвах в тази комбинация. Оказа се неочаквано добра замяна – крехки свински пържоли с интересен сладко-кисел сос, и то с домашно сладко. Освен това са толкова лесни и бързи за приготвяне, че може да не ви повярват, че сте ги приготвили току що!

Без да съм го изпробвала, предполагам, че са възможни доста други комбинации, без да пострада крайния резултат. Всяко сладко с повечко естествен пектин, без твърде много добавена захар, и без парченца плодове (защото има опасност да изгорят по-бързо, а и соса ви няма да е гладък), би могло да сработи добре. Все пак за предпочитане изберете такова от по-кисели плодове.

pork-chops-with-mustard-quince-sauce-2305374

Свински котлети със сладко-кисел сос

Необходими продукти

 • 4 свински котлет без кост (или свински карета)
 • сол
 • прясно смлян пипер микс (черен, червен и бял)
 • 1/2 чаша желе от дюли (или друго кисело плодово желе)
 • 3 с.л. Дижонска горчица
 • 3 с.л. бял оцет (или ябълков)

Приготвяне

 1. Подсушете котлетите с домакинска хартия и от двете страни и ги подправете със сол и микса пипер.
 2. Загрейте на среден до силен огън подходящ тиган с незалепващо покритие. Запечатайте пържолите първо от едната страна за около минута две, а после и от другата.
 3. През това време в купичка смесете горчицата и дюлевото желе.
 4. Разпределете този сос върху пържолите. Намалете огъня и покрийте с капак. Гответе така за 5-10 минути, или докато пържолите са сготвени и от вътре. Времето ще зависи преди всичко от дебелината на пържолите, които приготвяте – по-тънките ще станат доста бързо, за по-дебелите ще са необходими 10 или малко повече минути.
 5. Когато пържолите са готови, извадете ги в чиния.
 6. Добавете оцета към останалия в тигана сос и увеличете огъня. Разбърквайки, оставете соса да поизври за около 2 минути, докато мириса на оцет са изпари и соса се сгъсти леко. Добавете в тигана и течността, която пържолите през това време са пуснали.
 7. Сервирайте ги горещи, и разпределете отгоре соса.

Време за приготвяне: 25 min

Брой порции: 4

My rating 4 stars: ★★★★☆ 1 review(s)

Scroll to Top