Свежа зимна салата с цикория и синьо сирене | The world of food and cooking

Share it now!

chicory-salad-2-4432556Напослдък преоткрихме цикорията и все още не успяваме да се наситим на тези хрупкави бели листенца. Това отдавна познато растение, отглеждано още от древните египтяни, днес има доста имена и още повече начини за приготвяне – пълнена, печена, варена или задушена в лимонов сок или прясно мляко. Сезонът на цикорията е практически цяла зима, а това автоматично я прави интересна за нас.

Едва напоследък открихме, че деликатния вкус на крехките листенца сурова цикория се допълва страхотно от само няколко прости продукта. Тази салата е лека, много хрупкава и се поддава лесно на хиляди вариации. Когато се използва сурова, типичната лека горчивина на цикорията всъщност е по-слаба, но ако съвсем не я понасяте, избирайте такива с по-бели листа и избягвайте вътрешната твърда част от долната страна на листата, близо до корена. Все пак имайте предвид, че точно горчивите вещества в цикорията (и преди всичко инулинът)  подпомагат храносмилането, което обикновено затрудняваме с тежки храни в този сезон.

Рецепта:

chicory-salad-1-4537496Порции: 4

Време за приготвяне: 10 – 15 минути

Необходими продукти:

2 глави цикория (бяла) 1 малка глава целина* 1 чаша орехови ядки, грубо натрошени и леко запечени

100-120 гр Рокфор или друго синьо сирене

2 с.л. бял винен оцет 1 с.л. Дижонска горчица 2-3 с.л. орехово олио 1 с.л. слънчогледово олио

свеж магданоз, накълцан

*Ако предпочитате, можете да замените корена целина с 4 стъбла целина (селъри), също обелени и нарязани на фини жулиени.

Приготвяне:

Смесете оцета, горчицата и малко сол в малка купичка. Бъркайки, бавно налейте двата вида олио.

Подредете измитите и подсушени листа цикория в голяма чиния за сервиране или в индивидуални чинии. Отгоре разположете тънките ивички целина, орехите и натрошеното на ситно синьо сирене. Поръсете равномерно дресинга и добавете магданоза.

Share it now!

Scroll to Top