Римска закусвалня в Помпей получава право на втори живот. | The world of food and cooking

pompeii-ruins-300x218-8774279

Руините на Помпей

Едно интересно и не често срещано събитие се случи изминалия уикенд (неделя, 21 март, 2010). В Помпей, в италианската провинция Кампания, древна закусвалня, която през 79 г. от н.е. е била зарита под пепелта заедно с целия град, бе открита повторно.

На предварителното откриване са били поканени 300 гости, които след 45 минутна разходка измежду развалините са посетили Vetutius Placidus’ thermopolium, както ще се казва бъдещото заведение, за да се потопят в света на римската храна и вино. Името на заведението идва от предизборен надпис гравиран в самото заведение, и агитиращ гражданите на тогавашния Помпей да гласуват за кандидата Ветуций Плацид.

Преди около две седмици написах статия за най-старите ресторанти в света, но няма да я редактирам, за да вмъкна Vetutius Placidus, защото в листа с най-старите ресторанти фигурират само такива, които са работили постоянно, а закусвалнята в Помпей, определено не е работила, при това близо две хилядолетия. Причината е всеизвестна – изригването на вулкан Везувий през 79 от н.е., когато древния Помпей, намиращ се недалеч от днешния Наполи, бива изцяло опустошен.

Макар и да е един от най-добре запазените в Помпей, обекта е бил недостъпен за обществото в продължение на години. Сега, след като предстои отварянето му за масите, той включва изба, градина и зала за хранене или „triclinium”. Отвътре (поне от това, което се вижда от снимките) заведението наподобява днешните, като има Г-образен барплот, на който клиентите похапват обяда си, а цилиндричните вдлъбнатини са нишите, в които са се пазили долиите – съдове, които били използвани за излагане на храната.

Организаторите казват, че скоро туристите ще могат да вкусват от типичните за времето на римляните специалитети, включително и закуска с рикота и мед, на който са се наслаждавали гражданите от всички прослойки на Помпей, преди той да бъде разрушен.

И така разбираме, че рикотата е била на почит още преди 2 хил. години, но какво точно са яли римляните по тези земи? Аз направих малко проучване и попаднах на изказване на една интересна дама, Аннамария Чиаролло, която е автор на книгата „Gardens of Pompeii” и изследва живота в древния Помпей в продължение на две десетилетия. Тя казва: „Храната се е базирала на зърнени и житни продукти, зеленчуци, сирене и риба, както и малко месо, но само няколко пъти в годината. Това е била една доста здравословна диета, всъщност истинската средиземноморска диета.”

Д-р Чиаролло също казва, че посетителите на такава закусвалня са грабвали снаксове и леки ястия, за да ги похапнат в движение, като take-away. Често, бързащите похапвали на крак в градината, след което се отправяли да си вършат делата. Звучи ли ви познато? А после обвиняват американците, че били измислили фастфуда.

Друго интересно откритие намерено в закусвалнята, е буркан, пълен с монети, като парите в него се изчисляват на оборота за два дни. Собственика явно е бил много зает, че да няма време да скочи до най-близкия клон на банката, за да ги внесе. А може би уплашен до смърт от изригващия вулкан толкова, че когато е напускал града не е грабнал дори и оборота със себе си.

Шегата настрана, но като се замисля, ако не беше вулкана, който първо убива града, а после го консервира, надали щяхме да имаме това парче история, запазено по такъв начин.

pixel-9530835

Scroll to Top