Радостта от отглеждането на свежи подправки | The world of food and cooking

m_1934776096_977586-1539649

Билковата градина на Thracian Clifs

Свежите зелени подправки са най-страхотната колекция от растения – те не просто миришат божествено, изглеждат добре и са полезни за здравето, но могат да превърнат всяко ястие в кулинарно празненство.  …. Отглеждането на пресни подправки стана доста популярно занимание в последните години, най-общо казано защото е удовлетворяващо – благодарение на грижите ти под ръцете ти израстват ароматни растения, които можеш да използваш в кухнята. Ние започнахме преди няколко години, отначало само с най-любимите ни магданоз, див лук, копър и мента.

По това време нямахме точно градинка, а само една малка тераса, но това не можеше да ни спре. Открихме, че повечето ароматни треви всъщност се отглеждат доста лесно, и нямат непременно нужда от градина. Ако разполагате с малко местенце на слънце (повечето первази на прозорци биха могли да свършат работа) и малко време, което да им посветите, спокойно можете да отгледате сами вашите подправки.

Преди време работата на Сергей ни отведе в Северното Черноморие. Почти две години прекарахме на фантастично място, наречено Тракийски скали (Thracian Cliffs), където имахме повече пространство и истинска земя за отглеждане на каквито ни хрумне подправки. Сграбчихме този шанс и за броени месеци успяхме буквално да се обградим с босилек, розмарин, мащерка, кориандър, риган, див лук, салвия, девисил, чубрица и дори няколко вида люти чушлета, както и малини и цариградско грозде.

Отделно от личните ни експерименти с отглеждането на ароматни ядливи растения, един от проектите, които Серги реализира с много ентусиазъм, беше истинска градина за подправки към основния ресторант на курорта, която осигуряваше почти всички необходими за няколкото ресторанта подправки. Обаянието и вкуса на едно ястие, чийто подправки са отгледани с много грижа са несравними, а факта, че ароматната трева в чинията ви е откъсната само преди минути от градината, често пред очите ви …не се сещаме за нещо по-добро, което да може да поискате като клиент.

Сега отново сме в София, и както се досещате, продължаваме да отглеждаме с неподправено удоволствие всички свежи подправки, които консумираме. Терасата ни е райско кътче, ухаещо на босилек и копър, лютите чушлета вече греят в ярко червено, а наскоро откъснахме и първите си два лимона. Освен това сме щастливи, че можем да развихрим „земеделските” си умения в градината на родителите ми, на около 250 километра от София. С тяхната безценна помощ вече отглеждаме и зеленчуци, и плодови дръвчета.

Вече можем от собствен опит да кажем, че независимо дали градината ви е голяма и имате акри различни растения или е китна тераса в града, удоволствието да поднесеш на семейството и приятелите си храна с подправки, които сам си отгледал, винаги е голямо и не е за пропускане. Защо изобщо ви казваме това? Защото смятаме, че колкото и малка да е градинката ни, тя оказа огромно влияние върху живота ни.

Да отлеждаме собствените си подправки ни донесе и други предимства – научи ни на отговорност и постоянство, и ни прави щастливи всеки един ден. Освен това не е за пренебрегване спестяването на средства от семейния бюджет за свежи подправки (което може да бъде сериозно в някои сезони). Преди всичко, обаче, отглеждането на живи растения  носи прилив на жизненост във всекидневието ни, и е малката ни трайна връзка с Природата в града. За много от нас става все по-лесно да изгубят връзката си с истинската храна, и това е нашия простичък начин да се доближим до това, което ядем. Надяваме се, разбира се, да предадем уменията си, както и уважението и благодарността си към Земята и хората, които я обработват, за да ни хранят и на дъщеря ни.

Естествено, нашия съвет към вас е – направете си собствена ароматна градинка с поне няколко от любимите ви подправки и се грижете за нея. Не е никак трудно. Използвайте почва от гората, или купете компост, а не готовите торопочвени смеси за цветя, за да сте сигурни, че в подправките ви няма изкуствени торове. Поливайте редовно само с вода и се радвайте на растенията си!

Scroll to Top