Пълнозърнест хляб със зехтин | The world of food and cooking

bread-2909332Когато говорим за печенето на хляб у дома, всъщност имаме предвид пълноръзнест хляб. Не че не обичаме пухкав бял хляб, напротив. Но след като внимаваме какво точно ядем, белият хляб е едно от първите неща, от които е логично да се откажем. Пък и май единствената разлика е, че домашният бял хляб е по-пресен и ароматен от купения.

Така сме в постоянно търсене на интересни, изпробвани и работещи рецепти за пълнозърнести печива. Този хляб с тройно втасване е любимото ни новото откритие – наша вариация на рецепта, която намерихме тук. Направихме някои промени по иначе наистина добрата оригинална рецепта, за да получим здравословен хляб за всеки ден с тънка коричка и мека и фина вътрешност.

Тези малки хлебчета са достатъчно лесни за приготвяне без машина за хляб или дори миксер, а това, че се правят на ръка от начало до край, ги прави още по-специални за нас.

Получават се 6 хлебчета по около 20 см. wholemeal-bread-3-1280242
Общо време: 1,5 – 2 часа

Необходими продукти:

3½ чаши (360 гр.) обикновено брашно 2 чаши (260 гр.) пълнозърнесто брашно 1 ч.л. сол ¼ чаша (40 гр.) захар 1 ½ с.л. суха мая 1 чаша (230 мл.) мляко 3/4 чаша (180 мл.) вода

1/4 чаша (60 мл.) зехтин

Приготвяне:

В голяма купа смесете чаша пълнозърнесто брашно (пресято), захарта и маята.

Смесете млякото и водата и ги загрейте леко, колкото да можете да потопите кутрето си, без да се опарите. Добавете течността към сухите съставки, разбъркайте и добавете зехтина. Бъркайте за около 2 минути с телена бъркалка, или с миксер на средна скорост.

След като сте разбъркали добре сместа, пресейте върху и’ останалото количество пълнозърнесто брашно и солта. Разбъркайте и продължете да добавяте останалото бяло брашно (също пресято), по малко и бъркайки. След определен момент ще трябва да смените бъркалката с дървена лъжица, или да започнете да месите направо с ръце.

Тестото с пълнозърнесто брашно е по-слабо от бялото тесто, понеже твърдите частици (триците) прекъсват глутеновите връзки. За да се предотврати евентуално рязко спадане след втасването, тестото има нужда от повече месене, за да се развият глутеновите връзки възможно най-много (без да се добавят изкуствени подобрители). Прехвърлете тестото на набрашнена повърхност и месете енергично за около 5 минути. Добавете малко брашно, ако тестото е твърде лепкаво, и продължете месенето. Ако предпочитате, цялата тази операция можете да свършите по-лесно с миксер.

След 5 (или малко повече) минути, когато тестото е еластично и меко, оформете го на топка и го намазнете със зехтин. Сложете го в купа, покрийте и го оставете за 30 минути, докато се втаса и удвои обема си.

Когато тестото втаса, отново го прехвърлете на набрашнена повърхност и леко го размесете, за да изкарате въздуха – не се тревожете, то отново ще втаса и бухне. Ако е много лепкаво за работа, поръсете с брашно.

Разделете тестото на 6 топки, сложете ги в леко намазнена и покрийте. За второто втасване са достатъчни 10-тина минути. Междувременно загрейте фурната на 50 С.

Когато тестото втаса за втори път, само с няколко движения (за не повече от 30 секунди) размачкайте всяка топка с намазнени ръце. Оформете ги в продълговати  цилиндри и ги подредете в леко намазнена тава с разстояние от 9-10 см. помежду им. С остър нож направете по няколко плитки разреза върху всеки мини хляб. Сложете ги в загрятата фурна, за да втасат за трети път, за не повече от 10 минути. Увеличете температурата до 180 С и печете за 15-20 минути, докато хлебчетата станат златисти.

Хлебчетата са готови, когато почуквайки с пръст по долната кора издават кух звук. Все пак, ако имате съмнения дали са напълно изпечени, можете да намалите температурата на 120 С и да ги оставите във фурната за още 5-10 минути. Охладете върху решетка.

Scroll to Top