Подобрете резултатите си в кухнята – Купете си хубав нож, дръжте го остър и се грижете за него | The world of food and cooking

В предния пост Нашите готварски грешки, които вие можете да избегнете, писахме за грешките, които сме допускали в кухнята, откакто готвим. Събрахме ги, записахме ги, направихме малко интернет проучване (само за да сме сигурни, че не сме извънземни и че и други са минали или минават по същия път) и ги изложихме в поста, заедно с начините, чрез които тези грешки могат да бъдат избегнати. Избрахме онези „хитринки”, които ни научиха на нещо и ни направиха по-добри готвачи. Надяваме се и вие да ги намирате за полезни и очакваме вашите коментари и въпроси, свързани с темата.

В този пост, подобно на преднишния, бихме искали да споделим още неща, които смятаме, че могат да подобрят всяка домашна кухня. Не би било възможно, обаче, да съберем всичко в един пост. Проучвахме, четохме внимателно коментарите и въпросите ви, четохме статии и разсъждения на други хора – за да разберем кои са най-разпространените проблеми, когато става въпрос за готвене в домашни условия. Статията, която сте на път да прочетете е началото на серия, в която ще изложим нашия опит, и как ние подобрихме резултатите си в кухнята. Всички тези полезни съвети, хитрини и трикове са познание, трупано през годините – някои сме научили по най-трудните начини, други сме взели от професионалисти и опитни готвачи.

Нека не ви обърква факта, че в този пост няма да говорим точно за готвене! Той е посветен на един от най-важните инструменти в кухнята и няма начин да подобрите готвенето си без него. Става въпрос за добрия нож.

Купете си хубав нож, още по-добре два, научете се как да ги използвате правилно и как да се грижите за тях.

Можете да спрете да четете тук, защото това е основният ни полезен съвет в тази статия. Единственото, което трябва да запомните е, че няма начин да станете добър готвач, без да имате добър нож и да се научите да го използвате. Останалото по-надолу са малко обяснения и детайли, както и част от личния ни опит по темата.

magnetic-knife-holder-7710913

Магнитна лента за ножове

Ножът е второто основно нещо в готвенето след огъня. Работата с ножа е толкова важна, че с нея започват повечето класически учебни програми за готвачи.  Не зная колко пъти на ден използвам ножове, но знам че е много. Използвам ги за обелването и рязането на плодове и зеленчуци, за сирена и рязане на месо, за да накълцам лук или подправки, изобщо за почти всяка задача в кухнята. Има много дни, в които не използвам пасатор или термоустойчиви керамични съдове, в някои дни мога дори без тигани и тенджери, но почти няма ден, в който мога да мина без моите ножове.  Те са най-използваният инструмент, поне в нашата кухня.

Години наред имах лош опит с евтини, слаби и затъпени ножове. Имах някакъв шарен и разнороден комплект от ножове, които бях купувал оттук там. Беше тудно да се наточват, а когато успеех, не се задържаха кой знае колко време остри. Още повече, някои от тях имаха тънко острие, така че лесно се огъваха при употреба. Борех се упорито с тях, но продължавах да ги използвам. Ако ме попита някой защо – защото, честно казано, не мислех, че скъпите ножове са кой  знае колко по-различни от моите. Все пак ножа си е нож, нали? Или поне така мислех…

Преди две години си купих два хубави скъпи ножа. След като ги използвах веднъж, бях изненадан колко голяма е всъщност разликата с всичко, с което до този момент бях свикнал. След няколко дни вече бях напълно убеден в значимостта на висококачествените кухненски ножове. Бяха толкова остри и минаваха през каквото и да трябваше да нарежа толкова лесно. Като цяло, вършеха няколко пъти по-добра работа от който и да е друг нож, който някога съм използвал.

Ако искате добри резултати от усилията си в кухнята, но и за да направите голяма част от работата там по-лесна и приятна, са ви необходими поне два ножа от висока класа.

Как да ги почистваме

Преди всичко, не оставяйте храната да изсъхва по острието. За да са винаги чисти, докато готвите най-подходящо е да поставяте ножовете на равна повърхност, и с влажна кърпа внимателно да почистите първо едната, а после и другата страна на острието.

Все пак, когато режете месо, пиле или риба, измийте добре ножа с препарат и гореща вода. Тя не би навредила на ножа, и ще ви отърве от бактериите. Ако само ги изплакнете в хладка вода, повечето от бактериите ще останат по острието. Ако по ножа е попаднала и някаква мазнина, хладката вода ще я втвърди върху острието.

Почиствайте добре и дръжката на ножа –  би могла да бъде опасно хлъзгава, следващия път, когато го използвате.

Не слагайте деликатните ножове е миялната машина, каквото и да пише по опаковките им. Силата на водната струя върху обичайното им място в кошницата с другите прибори обикновено ги кара да се удрят един в друг или в останалите прибори, наранявайки острието.

Не  накисвайте ножовете в мивката – някой може да бръкне, без да ги забележи, и да се нарани сериозно.

Грижете се за висококачествените кухненски ножове така, както го правите за хубавия порцелан или стъкло, и те ще ви служат цял живот.

Как да ги наточваме

Има една приказка в ресторантски бизнес, която гласи, че най-опасния инструмент в кухнята е тъпият нож. Затъпените ножове не режат, а мачкат продуктите. Използването на твърде много мускулна сила за да се противодейства на тъпото острие е причина за повече инциденти в кухнята, отколкото изполването на остри като бръснач ножове. Острия нож означава по-добра, по-бърза и по-лесна работа в кухнята, и ви позволява да работите чисто и точно.

Наточвайте ножовете си редовно – често, по малко, е по-добрия подход. В момента, когато го усетите леко затъпял, ножът трябва да бъде заострен – ориентировъчно на всяко петто ползване.

Винаги след наточването почиствайте ножа, за да премахнете възможни остатъци от процеса върху острието. Най-безопасния начин да тествате вече наточения нож е да срежете с него мек домат – добре заострен нож би минал лесно и без никакво усилие през домата. Въпреки, че може да сте го виждали по филмите, не изпробвайте острието върху хартия – това само го затъпява.

След  определено време вероятно ще откриете, че не успявате да заточите ножовете с точилото, както преди, защото острието е станало твърде дебело. Тогава имате нужда от професионално заточване. Има майстори, които са специализирани в това, но бихте могли да се обърнете например към кварталния месар – възможно е да ви насочи или дори да разполага на място с професионални уреди за заточване.

Не острете ножа на шмиргел – високата температура влияе лошо на стоманата, в следствие ножът ви ще стане по-крехък.

Как да ги съхраняваме

knife-wallet-300x300-9295128

Текстилна чанта с джобове за ножове

Вариантите за съхраняване на ножове са няколко – специално направени за целта кутии, дървени блокчета – поставки, на магнитен държач или в текстилни джобове с отделни места за всеки нож (подходящи за пренасяне, но не особено удобни, ако говорим за ежедневно използване). Не ги захвърляйте заедно с другите прибори в чекмеджетата – освен, че остриетата се нараняват, не би трябвало да рискувате порязвания всеки път, когато ги търсите измежду другите инструменти.

За домашно ползване дървените блокчета – поставки и магнитните държачи са за предпочитане – така ножовете са ви винаги под ръка, без да рискувате наранявания. Ние определено предпочитаме втория вариант – освен, че виждате ясно към кой определен нож посягате, отделянето му от магнитния държач изисква малко мускулно усилие, точно толкова, че да попречи на малко дете да се нарани. Ако все пак трябва да държите ножовете в чекмедже, разделете ги от другите инструменти и прибори, и един от друг, за да не се затъпяват остриетата, удряйки се ено в друго всеки път, когато отворите чекмеджето.

Никога не дръжте ножове на високи полици, където не се виждат. Някой може да посегне за нещо друго, и да ги събори или сграбчи, обърквайки ги с други инструменти.

Надяваме се тази статия да ви помогнала и да е променила отношението ви към най-важия инструмент в кухнята, в случай, че досега сте го подценявали. Ние вече работим над следващата, която ще включва типовете ножове, техники на рязане, полезни съвети за наточване и още неща, свързани с ножовете.

pixel-6962475

Scroll to Top