Пилешки бутчета печени с бира и мед | The world of food and cooking

honey-roasted-chicken-drumsticks-8409839Пилешките бутчета са страхотни – можете да ги намерите в почти всеки магазин, евтини са и, нека си го кажем – много по-вкусни и сочни от диетичните пилешки гърди. Ние готвим бутчета сравнително често, особено през седмицата, понеже се приготвят бързо и всички ги харесват, дори най-капризните деца. Затова и имаме нужда от много различни рецепти за бутчета, за предпочитане все пак по-здравословни (т.е. печени на фурна, не пържени). Приготвени с бира и мед са любимите ни напоследък  –  рецептата е невероятно семпла и са необходими само простички продукти, които обикновено имаме под ръка, или можем да купим и в най-затънтеното място по всяко време. Още повече, че една такава рецепта може да бъде чудесна база за интерпретации, в случай, че ви се прииска да се развихрите с подправките.

За тази рецепта можете да отстраните кожата преди мариноването. Ние все пак предпочитаме да печем бутчетата с нея, за да сме сигурни, че ще останат сочни. Единствения проблем в този случай е, че ще имате нужда от наистина силна воля, за да я махнете по-късно, когато е приятно зачервена и хрупкава.  И още нещо – съотношението на продуктите в рецептата е предвидено така, че след печенето да остане достатъчно количество от вкусния сос.

oven-baked-chicken-legs-copy-4599439Порции: 4

Време за приготвяне:30 минути
Време за печене: 30 минути

Необходими продукти:

8 пилешки бутчета 3 с.л .зехтин прясно едро смлян микс от пипер 3 с.л. мед

150 мл. светла бира

Приготвяне:

Подсушете с кухненска хартия бутчетата и щедро ги подправете със сол и пипер (за предпочитане микс от черен и бял пипер). Поръсете с зехтина и объркайте добре, за да покрие бутчетата отвсякъде. Оставете ги да се мариноват за поне 30 минути, най-добре от предишния ден.

Загрейте фурната на 190 oC.

Подредете бутчетата в дълбочка тава. Смесете меда с бирата, добавете останалата марината и разбъркайте добре. Залейте бутчетата с тази смес. Печете за около 30-35 минути, като от време на време обръщате или заливате месото със соса. Бутчетата са готови, когато от пробита с нож или вилица дупчица в месото излиза бистра течност.

Сервирайте блестящите от марината бутчета топли, гарнирани с картофи с масло и копър, и залейте с останалия от печенето сос.

Scroll to Top