Печени розмаринови картофи | The world of food and cooking

rosemary-baked-potatoes-1-2253756Картофите са достъпни по всяко време и навсякъде, а освен това са евтини, лесни и бързи за приготвяне. И ако това не беше достатъчно, за да са сред любимите ви гарнитури, факта, че съдържат голямо количество витамин С може да наклони везните в тяхна полза. На всичкото отгоре допълват добре почти всеки вид риба или месо, и ви позволяват безкрайни импровизации, използвайки истински естествен продукт.

Като говорим за импровизации, очевидно комбинацията картофи – розмарин не може да изненада никой. Точно обратното – тя си е абсолютна класика. Различното в тази рецепта е комбинираната техника на приготвяне. Освен, че са по-здравословни, картофите придобиват чудесна консистенция, а розмарина не е просто ароматен, а очарователно хрупкав.

rosemary-baked-potatoes-2-8004678Порции: 4

Време за приготвяне: 25-30 минути

Необходими продукти:

4 средни картофа, обелени няколко стръка пресен розмарин щипка сол

2 с.л. зехтин

Приготвяне:

С помощта на мандолина или остър нож нарежете картофите на еднакво дебели шайби, по около 1cm. Загрейте фурната на 200°C.

Кипнете картофите в подсолена вода и варете за около 6 -7 минути. Точното време ще зависи от доста неща, като например конкретния вид картофи или дебелината на шайбите, та даже и надморската височна. За добрия външен вид на гарнитурата е важно да не ги пресготвяте на този етап, така че по-добре пробвайте – картофите са готови, когато вилица пробива лесно повърхността, но не разчупва шайбата на парчета.

Дръпнете от огъня и отцедете веднага водата. Намажете с част от зехтина дъното и стените на съд за печене и подредете шайбите с леко застъпване. Слагайте по няколко иглички розмарин между всеки картоф. Подправете със сол и залейте със зехтина на тънка струйка. Печете 10-15 минути на средното ниво на фурната, и накрая преместете точно под грила за още 5 минути.

Сервирайте горещи.

Scroll to Top