Песто Дженовезе | The world of food and cooking

ingredients1-7388454Босилекът на терасата ми напоследък расте като обезумял, и ме кара да мисля за песто всеки път, когато го видя. Нищо странно – за мен пестото е нещо много специално, почти като шоколад (накратко – способно да се превръща в натрапчива идея). В защита на психичното ми здраве все пак ще подчертая, че пестото е невероятен продукт – освен за паста можете да го използвате и като сос за месо или риба, дресинг за салати, да го намажете на филийка, да топите в него хрупкави гризини и още хиляди други неща. Освен това е и здравословно – говорим за сурови ядки, пресни билки, отлежало сирене и качествен зехтин. Е, сигурно разбирате защо идеята за доволно количество, направено с моя био босилек ми звучи като сбъдната мечта.

Първият път, когато приготвих песто беше екстремно преживяване. Включваше обилно кървящ готвач (малък инцидент с разрязана китка), даващ ми някои бързи инструкции, докато чакаме линейката и групичка италиански момичета, очакващи пастата си (без да имат идея какво се случва в кухнята). По това време моите готварски способности бяха…Е, знаех как да изпържа яйце. Не само успях, но дори получих няколко комплимента! Оттогава досега съм направила наистина много песто, почти винаги по същата стара рецепта за песто дженовезе (т.е. смятаното за оригинално).

Знам, че по света се прави „песто” от изумително разнообразие от билки, ядки, най-различни видове сирена и дори зеленчуци. Идеята ми харесва и вероятно скоро ще пробвам комбинация от свеж кориандър, лешници и бяло сирене например. Но Песто Дженовезе е моя фаворит едва ли нещо ще може да го замени.

Проверих наскоро рецептата си (разбира се, онази която приготвих за първи път) и се оказа, че е доста близо да оригиналната – одобрена от “Il Consorzio pesto genovese” (mangiareinliguria.it/consorziopestogenovese/pestogenovese.php). И, като говорим за оригинали и традиции, да спомена и метода – на ръка в любимото ни хаванче. Разбира се, много бързо и лесно може да се направи и в блендер или с пасатор.

Леките вариации на рецептата, които си позволявам от време на време (продиктувани от особеностите на пазара ни) са смяната на пинолите (кедровите ядки) със сурово кашу и използването на холандско твърдо козе сирене вместо по-рядко срещаното оригинално пекорино (отлежало италианско овче сирене).

Ето как се приготвя пестото в Лигурия и в нашата кухня:

Рецептата е за 350 мл. песто, количество достатъчно за 10-12 порции паста.pesto-genovese-31-6783260

Време за приготвяне: 15 – 20 минути

Необходими продукти:

150 гр. свежи листа босилек, изплакнати и отцедени 50 гр. Пармезан, прясно настърган 30 гр. Пекорино или твърдо козе сирене, прясно настъргано 50 гр. сурови ядки кашу 100 мл. екстра върджин зехтин 2 скилидки чесън

Няколко кристалчета едра сол

Приготвяне:

В голямо хаванче (сухо) счукайте първо чесъна. Ако не сте му фен, можете да разриете леко необелените скилидки, докато пуснат сок и после лесно да извадите и отстраните месестата част.

Добавете шепа подсушени листа босилек и няколко кристалчета едра сол и ги счукайте, докато пуснат зеления си сок.  Етеричните масла в босилека са концентрирани във вените на листата, и за да ги освободите и да получите по-добър вкус е добре не да ги смачквате, а по-скоро да ги стривате с чукалото. Добавяйте по шепа листа и продължавайте стриването, докато цялото количество босилек се превърне във фина маса.

Добавете ядките (наведнъж или на 2-3 пъти) и счукайте заедно с босилека. Добавете настърганите на ситно сирена и размесете всичко добре. Когато сместа в хаванчето е достатъчно еднородна, добавете на тънка струйка зехтина, бъркайки.

Ако не го използвате веднага, затворете плътно пестото, за да не се оксидира и промени свежия си зелен цвят. Можете да го държите в хладилника повече от седмица (всички съставки са с голяма трайност), или дори да го замразите.

garlic-pesto1-6805615

basil-pesto1-1100223

cheese-pesto1-3272156

pesto-genovese-ok-3145154

Scroll to Top