Паста с чери домати, босилек и каперси | The world of food and cooking

Паста с чери домати, босилек и каперси

pasta-alla-checca-9949738Тази семпла и без сложни и времеемки сосове паста всъщност е една от най-популярните летни рецепти в Италия. Тя е бърза и лесна за приготвяне, но, като повечето средиземноморски ястия, невероятно вкусна. Няма обяснение защо се нарича “pasta della checca” (превежда се като „пастата  на обратните”). Въпреки името, това типично за кухнята на Рим ястие е добре познато и обичано от всички.

Традиционната рецепта включва домати, моцарела, босилек и зехтин. Нашата вариация е обогатена с шепа каперси, жълто-оранджеви чери домати от градината на майка ми и малко преясно смлян микс от пипер. Можете също така да заместите обикновената моцарела с  ciliegine (бейби моцарела) като нас, или да използвате биволска моцарела. Можете също да добавите маслини.

Порции: 4

Време за приготвяне: 15 минути

Необходими продукти:

350 гр. паста, (за предпочитане по-малките разновидности – фузили, фарфале и т.н.) 150 гр. чери домати 150 гр. моцарела малка шепа пресни листа от босилек 4 суп.лъжици екстра вържин зехтин 4 суп.лъжици каперси морска сол

прясно смлян микс от пипер

Приготвяне:

Нарежете чери доматите на половинки. Ако използвате големите видове моцарела,  нарежете я на кубчета. Добавете босилека и зехтина и разбъркайте.

Сварете пастата в подсолена вода и спазвайте времето за варене, указано на опаковката.  Когато е готова, отцедете я веднага. Объркайте готовата паста със приготвената смес и е готово. По-лесно не може и да бъде!

Пастата, приготвена по тази рецепта е еднакво добра топла или изстудена.

Scroll to Top