Паста с масло и салвия (градински чай) | The world of food and cooking

butter-and-sage-pasta1-6658103Когато преди години се запознавах отблизо с италианската кухня, бях поразена от простотата на тази средиземноморска рецепта.  Изненадващо малко продукти, (поради което е още по-важно те да са от високо качество), проста техника на приготвяне, доведена почти до закон. И резултат, задоволяващ както ценителите на изтънчената кухня, така и бързащият, обикновен гладен.

За тази рецепта могат да се използват няколко вида паста, не всички достъпни извън Италия. Важно е само да изберете по – дребна, като фарфале или малки охлювчета (конкилие). Аз използвах кастеллане на Барила, и съм много доволна от резултата.

Порции: 4

Време за приготвяне: 15 минути

Необходими продукти:

350 гр. от любимата ви качествена паста 70 гр. масло една шепа крехки листа от салвия, и няколко за украса пармезан, настърган, за поръсване

прясно смлян черен пипер (по желание)

Приготвяне:

Докато чакате да кипне солената вода, за да сложите пастата, на слаб котлон стопете маслото. Когато е втечнено добавете към него добре измитите, подсушени и накълцани на тънки ивички листенца салвия, увеличавайки малко огъня. Необходими са около 2 минути, за да се освободят ароматите на салвията, но ако предпочитате, можете да я оставите на огъня, докато стане почти хрупкава.

Междувременно сложете пастата във врящата вода. Вече писахме за това, колко важно е съотношението на количествата вода-паста. Ако сте го пропуснали, можете да наваксате тук.  Би трябвало на кутията на пастата, която ползвате, да има указания за точното време, необходимо за да се свари. Спазвайте го. Веднага след като свалите пастата от котлона, я отцедете. Не я оставяйте във водата, защото процесът продължава, и с дори минута забавяне рискувате да получите една доста разварена маса.

Добавете изцедената паста към маслото, загрейте я само за 10-15 секунди на котлона, разбърквайки добре и я махнете от огъня. Поръсете с настъргания пармезан, отново разбъркайте и оставете ястието да „почине” минута две. Украсете всяка порция с по листенце – две свежа салвия. Сервирайте горещо.

Ако смятате, че горната рецепта е твърде бедна на вкусове, пробвайте да я обогатите. Като отправна точка ви предлагам вариант на тази класика, който наскоро срещнах в един кулинарен блог (lacuocachecopia.blogspot.com). Допълнителните продукти в случая са 2 жълтъка и няколко пасирани или ситно накълцани рибки аншоа.  Те се сместват с разтопеното и леко охладено масло, вече ароматизирано със салвията и, добре разбити, се добавят към готовата паста.

Buon appetito!

Scroll to Top