Най-странните храни в света! | The world of food and cooking

Kæstur hákarl (или ферментирала акула) – Исландия

kc3a6stur-hc3a1karl-made-in-traditional-way2-300x226-3254922

Kæstur hákarl (превод от исландски: гнила акула) – полуразложена, кайзерована Гренладска полярна акула

Това е гренландска акула, приготвена чрез специален ферментационен процес и в последствие сушена 4-5 месеца. Хакарл има ясен амониев аромат и вкус на риба, подобен на отлежало сирене. Толкова е странно това ястие, че дори част от самите исландци отказват да го опитат.

Акулата сама по себе си не е ядлива, когато е прясна. Това се дължи на високото съдържание на пикочна киселина и триметиламинив оксид – веществото, на което се дължи специфичната миризма на развалена морска храна. След обработка обаче, акулата може да се консумира.

Хакарл рядко се яде самостоятелно, обикновено се сервира като част от Þorramatur – селекция традиционни исландски ястия, предимно месо и рибни продукти, приготвени по традиционен начин и поднесени на Þorrablót (зимен фестивал, провеждан в края на януари и началото на февруари). Хакарл можете да намерите и в исландските магазини през цялата година и някои го консумират през всички сезони.

Традиционният начин за приготвяне на това ястие се състои от няколко прости стъпки – акулата се почиства от вътрешностите и главата, и след това се поставя в плитка дупка в песъчлива почва. Покрива се с пясък и чакъл, а най-отгоре се поставят камъни, които да я притискат. По този начин цялото водно съдържание се “изстисква” от рибата. Акулата ферментира по този начин от 6 до 12 седмици, в зависимост от сезона.

Още по време на това “отлежаване”, акулата вече е придобила голяма част от специфичната си, доста

kc3a6stur-hc3a1karl2-150x150-2471407

Kæstur hákarl купена от магазина

неприятна миризма. Но не напълно! Веднъж извадена от пясъка, тя се нарязва на дълги парчета, които се сушат няколко месеца. По време на сушенето се образува кафява коричка, която, преди да бъде нарязан и поднесен този деликатес, се отстранява.

Обикновено хората, които я опитват за пръв път, са посъветвани да си запушат носовете, тъй като миризмата е много по-силна от вкуса. Поднася се нарязана на малки кубчета на клечка за зъби, заедно шот от местния вариант на Akvavit, наречен Brennivin. Има две разновидности – glerhákar – по-жилава и червеникава, от месото около стомаха и skyrhákarl – бяла и по-крехка, от тялото.

Змийско вино – Vietnam

Змийското вино произхожда от Виетнам, но е популярно и в други страни в югоизточна Азия, като Тайланд, Лаос и Камбоджа. Тази популярност се дължи на влиянието на традиционната китайска медицина в тези

vietnamese-snake-wine1-150x150-4210736

Виетнамско змийско вино

страни, според която змийското вино има важни лечебни свойства, подсилва и стимулира цялостно организма.

Отровните змии не се ценят заради месото им, а за да се използва тяхната “есенция” – змийската отрова. Рецептата всъщност е много проста – слагате голяма отровна змия в стъкленица или достатъчно голяма бутилка и доливате с оризово вино. Могат да се добавят също по-малки змии и лечебни билки, след което така приготвената смес се оставя за дълги месеци. Това вино се пие като лекарство в малки чашки или купички. На как така не е отровно? Змийската отрова е субстанция на протеинова основа, която се модифицира и “дезактивира” от етанола във виното.

Наздраве!

Кафе от цивета (Kopi Luwak или Civet coffee), най-скъпото кафе в света – Суматра, Индонезия

kopi-luwak-11-300x225-1847237

Азиатска палмова цивета в акция

Тази кандидатура за странност е безспорна. Защо? Най-скъпото кафе в света всъщност се прави не от истински зърна кафе, а от изпражненията на азиатската палмова цивета. Тя е малък бозайник с размерите на котка, обитаваща зелените кафеени плантации в Югоизточна Азия и Южен Китай. Ако търсите изключително кафе с невероятен аромат и вкус, най-вероятно е това. Ако не друго, кафето от цивета със сигурност е най-рядко срещаното. То дължи интензивния си, но деликатен вкус, както и липсата на послевкус на факта, че кафето е частично ферментирало, преминавайки през хранителната система на циветата.

Историята е такава: тези пухкави зверчета избират най-добре узрелите и свежи плодове на кафето. При храносмилането кафените зърна получават уникална обработка – комбинацията от ензими в стомаха на циветата нарушава протеините на кафето, на които се дължи горчивия му вкус. След като циветите се “освободят” от обяда си, работници събират директно от земята стегнатите пакетчета с кафени зърна. След измиване тези зърна се препичат съвсем леко, за да не се наруши деликатния комплексен вкус.

Въпреки, че днес става все по-лесно достъпно в целия свят, годишното производство на Kopi Luwak е само

kopi-luwak-22-150x150-5614502

Най-скъпото кафе в света – Kopi Luwak

около 500 килограма. При това положение не е странно, че това е най-скъпото кафе в света, за килограм от което трябва да сте готови да се разделите с 1000 – 1300 US долара. И, разбира се, не можете да го купите навсякъде, продава се предимно в Япония и САЩ.

В Heritage Tea Rooms Cafe, в Куинсланд, Австралия, чашка от това кафе струва 50 австралийски долара. В лондонският Sloane Square, в ресторанта към универсалния магазин Peter Jones, чашка от специалния бленд Caffe Raro (включващ Kopi Luwak и  ямайското Blue Mountain кафе), струва £50.

И така, как го искате – късо или дълго?

Гъсенична гъба (Caterpillar Fungus) – Тибет, Непал и Китай

caterpilla-fungus1-300x300-1364073

Гъсенична гъба

Тази гъба е високо ценена от практикуващите тибетска и китайска традиционна медицина. Според тях тя е лечебна, използва се като средство срещу множество болести, от преумора до рак, а освен това е и мощен афродизиак. Добавена към супи или други ястия, подсилва вкуса и подобрява качествата им.

Гъсеницата (Thitarode caterpillar) е лесно податлива на гъбично “нападение”, живее под почвата на Тибетското плато и в Хималаите, на височина между 3 000 и 5 000 метра надморска височина. Гъбите атакуват ларвата, докато тя кротко се храни с корените на дървета и храсти, постепенно обхващат цялото и’ тяло и в крайна сметка я убиват и мумифицират. През пролетта или ранното лято от земята се показва тъмно кафявото до черно тяло на гъбата, което израства от главата на ларвата. Дългото, обикновено цилиндрично тяло на гъбата, може да достигне до 15 см. височина.

Килограм от тази гъба, при това най-ниското качество струва около 3 000 американски долара, като цената може да достигне до 18 000 за килограм от най-добро качество, т.е. от най-големи ларви. Годишната продукция на тази рядка гъба в Тибетското плато е около 100 до 200 тона.

Биволски пенис – Китай

Ако си падате да експериментирате с не особено популярни животински части, които в Западния свят

oxpenis-150x150-8207760

Биволски пенис

обикновено не влизат в менюто, Китай е подходящото място.

Там ядат всички видове пениси – от овце, кучета, тигри и каквото друго ви дойде наум. Но биволският пенис е отделна група, сам за себе си. Защо ли? Както за много други храни, за него се смята, че е мощен афродизиак и много китайци вярват, че изяждайки го, получават силата на самото животно, включително в сексуален смисъл.

Биволският пенис обикновено се приготвя на пара или пържен, или като основна съставка на известна супа. А някои го ядат и суров.

Лястовиче гнездо – Китай

bird-spit-or-birds-nest1-300x224-2586796

Супа от лястовиче гнездо

Някога опитвали ли сте таралеж или гребен на петел? Не? Значи най-вероятно или никога не сте били в Китай, или сте разполагали със спасителен Макдоналдс наблизо. Да, отново Китай – почти половината необичайни ястия в света (поне според мен), произхождат оттук.

И така, ред е на супата от лястовиче гнездо. А някои от нас не са сигурни дали някога ще се осмелят да опитат жабешки бутчета или охлюви!

Този деликатес е наистина странен и на някои места носи деликатното име “хайвера на Изтока”. В Китай се сервира от 400 години и основната му съставка са слюнковите гнезда на пещерните лястовици. Те са сред най-скъпите животински продукти, консумирани от човека, и отново – приписват им се лечебни свойства като повишаване на либидото, подпомагане на храносмилането и дори облекчаване на  астмата, ако са разтворени във вода, като съставка на желатиноподобна супа. В Хонг Конг купичка от тази супа струва между 10 и 30 долара, а килограм червени лястовичи гнезда може да стигне до 10 000 долара! Добре де, хонгкогски долари, но все пак е потресаваща сума, нали!

pixel-4950402

Scroll to Top