Най-странните храни в света – Част трета, пълнена камила и други национални ястия и деликатеси | The world of food and cooking

Тези от вас, които следят интереса ми към темата за най-невероятните и странни храни, които хората ядат, помнят предишните ми два постинга: Най-странните храни в света – Част първа и Част втора. Продължавам да споделям изумлението си от нещата, които съм видял, пътувайки по света или съм намерил в книги и интернет, проучвайки темата. Сигурно вече ви е ясно, че ми е страшно любопитно и откровено се забавлявам от откритията си, свързани с необичайните (поне за мен, като българин) неща, ядени по света, някои от които дори минават за деликатеси.

Съединените щати

Търдъкън (Turducken) американски вариант на Три в Едно

turducken-300x214-9641463

Търдъкън

Търдъкън е дума образувана, вземайки по една сричка от думите Turkey, Duck и Chicken (пуйка, патица и пиле), индикирайки, че те трите правят едно цяло… При това в буквалния смисъл на думата. Преди да се изплашите, че пак става дума за генно модифициране, това не е ужасна кръстоска между тези три птици, а просто ястие, в което частично обезкостена пуйка се пълни с обезкостена патица, която се пълни с обезкостено пиле, и това прави търдъкън. Това ястие, приличащо на Матрьошка, произлиза от южните щати на Америка и се готви най-вече по празници като Денят на благодарността и Коледа.

Много се радвам, че ние не измисляме такива думи и съответно ястия, и още повече съм благодарен на хората, които са го измислили, че не са отишли по-далеч и не са надградили думата с още една-две срички…

Арабския свят

Печена пълнена камила – традиционна бедуинска рецепта

stuffed-camel1-300x225-7153869

Пълнена камила

За мен това си е направо арабския отговор на предизвикателството на американците. Подобно на търдъкън, пълнената камила е матрьошково ястие (ако половин тон храна могат да се нарекат ястие…), само че такова, че слага търдъкън в малкия си джоб. Става въпрос за камила среден размер (не повече от 500 кг.), която е пълнена с овца или коза (според вкусовите предпочитания), която е пълнена с кокошки, които са пълнени с риба, а рибата с яйца… и това не е всичко! Нишите между всички животни са уплътнени с ориз, ядки и други съставки, правещи плънката.

Това е традиционна бедуинска рецепта за сватбено угощение, сервирана само на богаташки сватби и шейхове. За да се сготви камилата са необходими 2.7 тона дърва, 15 литра олио и 15-20 часа.

Филипините

Балут – пилешки или патешки зародиш

balut-300x214-2084074

Балут

Балута представлява 15-16 дневен, полуразвит плод в пилешко или патешко яйце. Сега си представете как слагате в устата си едно малко, не напълно развито пиленце, което обаче има краченца, човка и начална форма на пера, през които се вижда прозрачната кожа и кръвоносните съдове на ембриона. Странно, за да не употребя по-силна дума. Мисля, че този филипински деликатес, познат още като „яйце с крака” би се усладил някому едва след много, ама много бири… А може би трябва да питаме какво е усещането Митьо Крика, който по време на Сървайвър глътна един балут без да му мигне окото!

Шотландия

Хагис – шотландски вид бахур с карантии, в овчи стомах

haggis-300x214-4571830

Хагис

По прецизно описание на хагиса би било: силно подправена създърма (е, не точно като нашенската), направена от овчи карантии, овесено брашно и лук, и натъпкана в овчи стомах. Хагис се сервира с варени картофи и ряпа, като традиционно се яде по националните празници.

Спрямо хагиса, хората се делят на следните категории:

Такива, които никога не са го опитвали или дори чували за него (огромното мнозинство);

Такива, които никога не го докосват, дори когато имат възможността (значително по-малък брой);

Такива, които само подбутват от единия край на чинията, до другия, имитирайки че са хапнали малко (още по-малък брой);

И такива, които омитат чинията си до чисто, всеки пътм когато имат възможност да хапнат хагис (изчезващ вид).

Италия

Чибрео (Cibreo) – тосканско ястие със петелски гребени

raw-cocks-combs1-300x214-6929200

Чибрео

Първия ми избор от Италия е Чибрео – тосканско ястие, в чиито съставки влизат гребени от петел. Гребена на петела е последното нещо, което съм си представял да може да се яде. При все това, ястието е популярно от няколко века, като го прави такова не някой друг, а самата Катерина Медичи, кралица на Франция, а историята казва, че чибрео е било едно от любимите й ястия.

Ще отделя малко място на личността на Катерина Медичи, защото тя наистина заслужава това. Родена във Флоренция, тя пристига във Франция едва 13 годишна, за да се омъжи за бъдещия крал Хенри II. Именно тя поставя началото на множество иновации, свързани с храната и храненето, наричани от някои дори „кулинарната революция” на Франция, която в днешно време се спряга за столицата на световната кулинария.

Историята разказва, че Катерина Медичи е пристигнала във Франция с една малка армия от лични готвачи, сладкари и икономи. На нея се приписват научаването на французите да се хранят със вилица, както и „откриването” на артишока, броколите, трюфелите и множество други продукти, непознати на французите дотогава.

Ще спра тук, преди да се задълбоча още в разказа си за Катерина Медичи, защото темата на постинга е друга, но очаквайте съвсем скоро отделна статия по темата история на храната.

Връщайки се към чибрео, то всъщност е едно не сложно ястие, което се прави от пилешки дробчета и сърца, жълтъци, тестици от петел и, разбира се, споменатите гребени.

Свински бузи – неустоимо (италианско) изкушение

pigs-cheek2-300x234-1918327

Свински бузи

Втория ми избор от Италия са свинските бузи, които, ако някой вече не се е погрижил за това, заслужават паметник. В Италия, разбира се. Причината е тяхната популярност и любовта на италианците към тях. Осолени, сушени, във формата на бекон, върху пици, във сосове и паста, италианците ползват свинските бузи навсякъде. Легенди като Аматричана сос Гуанчале (Guanciale) (основа домати и бекон от бузи), не биха съществували. Дори в традиционни kоледни ястия, като Котекино (cotechino) и Зампоне (zampone) например, до ¼ от съдържанието са свински бузи.

Свинските бузи са толкова популярни, че италианците смело ги комбинират дори с риба. За тях това е въпрос на подбор на правилния вид риба (като филе от змиойрка например) и развихряне на фантазията.

Мексико

Напитка с червеи – мексикански запазен знак

mezcal-worm-300x200-3536867

Мескал с червей

Всъщност хората често си мислят, че бутилките с червей са текила, бъркайки я с  мескал (mescal), който също е традиционна мексиканска спиртна напитка, подобна на текилата, но с друга технология. Мескал, както и текилата, се прави от агава, а разликата между двете е подобна на тази между коняка и брендито – текилата се позиционира като по-квалитетно питие.

Връщайки се на червеите, или като ги наричат местните – гусано (gusano), те се слагат именно в мескала. За да разоблича още един мит, трябва да кажа, че това не са червеи, а ларви на вид молец, живеещ в корените на агавата. Слагането на червеи в бутилките е сравнително ново изобретение на мексиканците, от средата на миналия век, и – да си го кажем направо – е рекламен трик за американските и европейските туристи.

За любимото си питие местните казват: “para todo mal – mezcal, y para todo bien también” – за всичко лошо – мескал, за всичко хубаво, пак.

България

Нарочно съм включил две типично нашенски неща – таратор и пача, за да опитам да ви ги представя през погледа на чужденците. Ние ги приемаме като даденост и сме свикнали с тях, защото те са част от ежедневието ни (в днешно време май само таратора). Многократно съм виждал, обаче, реакциите на чужденци, когато се сблъскат с тях за първи път – широко отворени очи и смразяване при мисълта, че гостоприемния нашенец ще ги накара да опитат това „нещо”.

Таратор студена супа с краставици и чесън

tarator-traditional-bulgarian-cold-soup-300x216-9689960

Таратор – нашенски, автентичен, оригинален и традиционен български таратор

По-пълното описание на таратора би било: студена супа от разреден йогурт с настъргани пресни краставици, чесън, копър, олио и натрошени орехи и … сол. При това описание всеки чужденец казва: „Thanks, but no thanks!”. В началото си мислех, че проблема е в това, че чужденците асоциират йогурта с нещо сладко, с плодове, със закуска, десерт… такива неща. И когато им представиш таратаора като нещо йогуртово, но солено и от горе на всичкото и с чесън, това им идва в повече и малцина се осмеляват поне да го пробват. После осъзнах, че не е само мисълта, а и самия вкус им е доста… непривичен.

От малцината, които съм убедил да пробват нашия автентичен, оригинален и традиционен български таратор, само един (японец) си изяде цялата купичка, дали защото японците по принцип са много възпитани и уважават местните традиции и обичаи, или защото и те самите ядат всякакви невероятни неща, не съм сигурен. Знам обаче, че за чужденците таратора е много, много странно нещо.

Пача желирани уши и крака от прасе

В днешно време не много хора ядат пача, но все пак това ястие си е традиционно за нашите ширини. Не знам дали сте присъствали на ритуал по приготвяне на пача, но за мен приготвянето й в закрити помещения трябва да се забрани със закон, подобно на пушенето. Дългите часове на варене напояват всичко с невъобразима воня, на фона на която тази на чесъна си е направо благовоние. Един англичанин дори изкоментира нещо от рода на „аха.. вие затова слагате толкова чесън в това нещо, за да го облагородите… мисля, че и чесъна няма да помогне!”. Жена му каза, че това треперещо и почти живо нещо, направено от неща, които при тях дори не се продават, я плаши и тя не би го опитала дори и да й дават пари.

Scroll to Top