Най-старите ресторанти в света | Света на храната и готварството

Чудили ли сте се някога кои са най-старите ресторанти в света? Може би дори вече сте били в някой от тях, и сте хапвали в “институция”, без да го знаете?

Винаги съм бил много любопитен защо някои ресторанти са далеч по-популярни от други и защо продължават да се радват на успех в продължение на десетки, а в определени случаи и на стотици години.

Този постинг отразява моето любопитство към най-старите ресторанти в света. Някои от тях са от наполеонови времена, други са дори и по-стари. Тези, които са преминали през добро и лошо, трудно и лесно, имали са възходи и падения, но все пак все още съществуват, и се радват на успех и нестихващ интерес.

Каква е тайната на дълголетието им? Прочетете историята на всеки ресторант по-долу, за да откриете особените обстоятелства, съпътстващи успеха им.

Официално, дори регистриран в Книгата на Гинес, най-стария ресторант в света е  Botin в Мадрид, отворил през 1725. При все това, има няколко други ресторанта, които твърдят, че са отворили врати далеч по-рано. За мен това няма значение, в никакъв случай не съм имал за цел да правя класация на по- и най-стари ресторанти. По-скоро любопитството ми бе насочено не само към това кога и как са възникнали, а и какво представляват те в днешно време.

BOTIN RESTAURANT – МАДРИД, ИСПАНИЯ

Основан: 1725

casa-botin-restauran-7763724

Casa Botin ресторант, Мадрид, Испания

Botin е основан от французина Жан Ботин и съпругата му и първоначално се е казвал Casa Botín. След като племенника Кандидо Реми го наследява, той сменя името на Sobrino de Botín, което оцелява до ден днешен.

Интериор:

Ресторантът се разполага в сграда от 16-ти век, в старата част на Мадрид и е едно от задължителните неща, които човек трябва да види, когато е в столицата на Испания. Салоните са разположени на четири етажа, като подовете са завършени с местна теракота, по която са минали десетки хиляди хора, а по таваните се виждат дървени греди, чиято възраст е почти 300 години. Във всяка зала има стари печки от ковано желязо на същата възраст.

Свързаност с известни хора:

Казват, че Гоя е работил в ресторанта (макар, че не казват като какъв) преди да стане художник. Хемингуей пък бил чест гост и дори го провъзгласил за един от любимите си ресторанти.

Специалитети:

Cochinillo asado (Печено прасенце-сукалче) and cordero asado (Печено агне)

Адрес:

Botin Restaurant, 17 Calle Cuchilleros, Madrid

RULES RESTAURANT – ЛОНДОН, АНГЛИЯ

the-rules-london-9842186

The Rules ресторант, Лондон, Англия

Основан: 1798

Rules е основан от Томас Рул през 1798, което го прави най-стария ресторант в Англия.

Интериор:

Ресторантът заема самостоятелна къща, а отделните помещения с различен размер са разположени на три етажа. Най-голямото е това на нивото на улицата, което заема площта на целия етаж. Специфичният детайл, който веднага прави впечатление, са куполите със стъклописи, пропускащи много естествена светлина. Иначе декора е много традиционен и наситен – дървени панели по стените, с много старинни снимки и картини на редовни клиенти от миналия и по-миналия век.

Свързаност с известни хора:

През дългата си история и поради уникалната си локация в центъра на Лондон, сред дузина театри и Националната Опера, Рулес е бил буквално претъпкан с всякакви хора на изкуството – артисти, поети, писатели, както и журналисти и адвокати. Сред множеството известни личности, редовни посетители са били: Хенри Ървинг, Лорънс Оливие, Бъстър Кийтън, Чарли Чаплин и Джон Баримор.

Специалитети:

Рулес се специализира в традиционна английска храна с фокус върху дивеча. Бидейки един от най-известните дивечови ресторанти в Лондон, Рулес сменя менюто си по няколко пъти в годината, в зависимост от ловните сезони. Ресторантът притежава огромно имение в провинцията, от където бива снабдяван с дивеч. Освен това клиентите могат да опитат традиционно приготвени солени и сладки пайове и пудинги, ростбиф и стриди.

Адрес:

35 Maiden Lane, Covent Garden, London WC2E 7LB

UNION OYSTER HOUSE – БОСТЪН, САЩ

union-oyster-house-lg-2139479

Union Oyster House, Бостън, САЩ

Основан: 1826

Union Oyster House първоначално се е казвал “Atwood and Bacon Oyster House” – на имената на двамата си основатели. Ресторантът се помещава в сграда, строена през 40-те години на 18 век, около 30 години преди Американската революция. Този ресторант не само е най-стария в Бостън, но и най-стария в САЩ ресторант, който не е прекратявал дейността си.

Свързаност с известни хора:

През 1796, бъдещия крал на Франция Луи-Филип е живял на втория етаж, като се е препитавал с преподаване на уроци по френски език на модерните бостънски дами… По късно Луи-Филип се завръща във Франция и се явява последният управлявал държавата монарх от 1830 до 1848.

Неговата дъщеря принцеса Клементина Бурбон-Орлеанска е майка на българския княз, а по-късно цар Фердинанд I.

Връщайки се на ресторант Union Oyster House, през 50-те и 60-т години на 20-ти век, той е един от любимите на клана Кенеди и особено на Джон Кенеди. В негова памет днес, на  втория етаж на ресторанта има сепаре, носещо името „Сепарето на Кенеди”.

Специалитети:

Множество предимно морски специалитети – стриди поднесени в черупка, както и дегустационно плато от стриди и миди за двама, включващо пълнени печени стриди, стриди Рокфелер, миди стил казино и панирани скариди.

Адрес:

Union Oyster House, 41 Union Street, Boston.

DIE LETZTE INSTANZ – БЕРЛИН, ГЕРМАНИЯ

die-letzte-instanz-9505134

Die letzte Instanz, Берлин, Германия

Основан: 1621

Според уебсайта на заведението, първото документирано споменаване на сградата (която е дом на ресторанта в днешно време) е през 1561. Доста по-късно, през 1621 г. пенсиониран иконом на рицар открива малка дистилерия, която се явява началото на  “Die Letzte Instanz” („Последната инстанция”).

Намиращ се в историческия център на Берлин, “Die Letzte Instanz” е една от малкото средновековни сгради на немската столица, оцеляла турболенциите на вековете.

Ресторанта получава името си („Последната инстанция”) през 1924 г. след като в близост се построява местния съд. Историята гласи, че двама селяни, които са се съдели дълги години, са постигнали споразумение след тежък запой в кръчмата. Други двама пък, мъж и жена, са се отказали от развод, докато са чакали  в ресторанта да дойде време за тяхното бракоразводно дело.

Интериор:

Средновековната сграда е била изцяло реновирана през 60-те години на 20-ти век, докато интериора е запазил много от дългата си история. Има много рисунки, фотографии и картини по стените, които показват лица на постоянни клиенти или отразяват историята на ресторанта.

Свързаност с известни хора:

Най-старото и ценно парче от интериора е 200 годишната печка, облицована с керамични плочки, на която лично Наполеон се е грял и похапвал топла храна. Най-стария ресторант на Берлин е бил мястото, в което са виждали Наполеон най-често по време на окупацията на града от френските войски.

Специалитети:

Имената на повечето храни са свързани със съдебната терминология. Като кухня, ресторанта е една от последните бастилии на традиционната немска кулинария. Гостите се наслаждават на ястия от рода на волски дроб берлински стил (с нарязани ябълки, печен лук и картофено пюре), които похапват сред интересен декор, в който присъстват стерилизирани яйца в буркани.

Адрес:

Waisenstr. 14-16, 10179 Berlin

A LA PETITE CHAISE ПАРИЖ, ФРАНЦИЯ

a-la-petite-chaise-paris-8939118

A la Petite Chaise Париж, Франция

Основан: 1680

Основан като страноприемница за екипажи през 1680, A La Petite Chaise вероятно е най-стария ресторант в Париж. Основан от барон De la Chaise на края на ловното му имение, днес ресторантът се радва на голям успех.

Интериор:

Интериора е много парижки, с плътно наредени малки маси, старинни дървени ламперии по стените и гипсови орнаменти.

Свързаност с известни хора:

Историята разказва, че известния през 19-ти век парижки детектив Франсоа Видок е извършил серия от арести именно в ресторанта.

Големият гастроном Жан Антелм Брия-Саварен споменава менютата на ресторанта в своята книга „Физиология на вкуса“. В края на 19-ти и самото начало на 20-ти век кабаретните звезди от Монмартър са се събирали в ресторанта, за да бъдат рисувани от Тулуз Лотрек. По-късно A La Petite Chaise се посещава от множество политици, от които най-известния е Франсоа Митеран.

Специалитети:

Менюто е изпъстрено със френски класики: пате от гъши дроб, охлюви, френска лучена супа, печена кървавица със зелени зеленчуци и патешко магре със сладко кисел сос.

Адрес:

36 rue de Grenelle, 7e, 7th Arrondissement

ЯРЪ РЕСТОРАН – МОСКВА, РУСИЯ

yar2-7793949

Яръ ресторан, Москва, Русия

Основан: 1826

При първоначалното основаване на ресторанта през 1826 г., той се е намирал на „Кузнецкий мост”, но от 1926 г. е преместен на „Ленинградский проспект”, където дели сградата с луксозния хотел „Отель Советский”.

Интериор:

Основната зала на Яръ се казва „Цигански театър” и има невероятно високи тавани, мраморни колони, балкони и сцена, на която се изпълняват кабаретни шоута. Капацитета на ресторанта е 300 места (защо ли не се учудвам?) и във вечерите, в които има шоу, наподобява Мулен Руж.

Допълнително има VIP зала, в която има огромни огледалата и още по-огромен бял роял.

Свързаност с известни хора:

Явявайки се най-стария ресторант в Москва, Яръ е бил домакин на вечери с известни личности като Толстой, Распутин, Чехов, Горки, Сталин, Маргарет Тачър и … Крис Де Бърг и Арнолд Шварценегер!

Специалитети:

Менюто е микс от руски и френски класики като френски стриди и три вида руски черен хайвер, които можете да поръчате като предястие. Също има и много традиционни руски ястия като борш, пирожки, бийф Стрганоф и други месни и рибни специалитети.

Десертното меню е дело на звездата в световното сладкарство Лорен Кордоние от Institute Paul Bocuse. В него има сладки суфлета, сорбета, блини и авторско тирамису.

Адрес:

Москва, „Ленинградский проспект”, д. 32/2

HOSTARIA DELL‘ORSO – РИМ, ИТАЛИЯ

hostaria_dell_orso-2729805

Hostaria dell’orso – Рим, Италия

Основан: през 16-ти век

Доста е трудно да се определи годината на основаването на ресторанта, но едно е сигурно – това е най-старото, все още функциониращо място, предоставящо храна в Рим. Сградата е построена през 14-ти век, като през годините е била какво ли не и е била притежавана от кого ли не. Но основно е била нещо като хостел за прииждащите вярващи, предоставящ подслон и храна, а по-късно таверна. След като в средата на миналия век става окончателно ресторант и нощен клуб, през 1997 собствениците й я затварят.

Стига се 2002 година, когато бизнесмена Винченцо Накастро и именития италиански готвач Гуалтиеро Маркези, връщат ресторанта към живот и слава, която той никога не е имал.

Интериор:

Настанен в историческа сграда, ресторанта има чар, предоставя романтичен декор в простичък стил, съчетавайки старинното и модерното. Залите са пет, с различен капацитет от 8 до 30 места, общо настанявайки около 100 човека.

Свързаност с известни хора:

През средата на 20-ти век, ресторанта е бил посещаван от повечето от звездите на Долче Вита.

Специалитети:

В Hostaria dell’Orso Гуалтиеро Маркези представя исторически ястия като Riso Oro e Zafferano и Raviolo Aperto, които са един вид интерпретация на римската кулинария. Но менюто на ресторанта предлага и по-модерна италианска кухня като Carrè d’agnello arrosto, cipolla rossa fondente e granella di pistacchi (печени агнешки котлети със сладък лук и кашу). Ястията могат да се поръчват индивидуално или да се опита някое от многото дегустационни менюта.

Адрес:

Via dei Soldati 25c – 00186 Rome

TAVARES RICO – ЛИСАБОН, ПОРТУГАЛИЯ

tavares-rico-4300238

Tavares restaurant, Лисабон, Португалия

Основан: 1784

Основан като кафе, сервиращо храна през 1784, Tavares както го наричат накратко, е най-стария ресторант в Лисабон и в цяла Португалия.

Интериор:

Ресторанта впечатлява с бароковия си стил, като в интериора на залата доминират позлатените повърхности и дворцовите размери. Ресторант Tavares е сред историческите архитектурни паметници на Лисабон.

Свързаност с известни хора:

Откакто е основан, Tavares е предпочитаното място на културния и политически елит на Португалия, сред който са музиканти, актьори, певци, политици и чуждестранни гости на португалската столица.

Специалитети:

Изглежда, че това е мястото, където се срещат традиционната португалска кухня и молекулярната гастрономия. Има световни класики като пате от гъши дроб, местни, като скат в сос от шампанско или рибена супа, и дивечови птици, когато им е сезона.

След чиракуване при някои от най-големите имена в световната кулинария (Ферран Адриа, Ален Дюкас и др.), младия готвач Жозе Авилез се установява в кухнята на  Tavares и тази година (2010) взима своята първа звезда Мишлен.

Адрес:

Rua da Misericórdia, 35-37, Lisbon 1200-270

РЕСТОРАНТ КРИМ – СОФИЯ, БЪЛГАРИЯ

krim-restaurant-sofia-bulgaria-8385925

Ресторант Крим, София, България

Макар и поради исторически причини ние българите да не можем да се похвалим с ресторанти на по 200-300 години, реших да включа и един български. И не за да се отсрамим, а защото го харесвам и считам, че заслужава да бъде в този списък, особено съпоставен с множеството нови ресторанти в България, които или нямат история или тя е толкова кратка и тривиална, че не заслужава споменаването й.

Основан: 1940-те

Сградата, построена през 1910г., е сред най-красивите в столицата. През 1940г. къщата е поделена междутримата наследници и е преустроена вътрешно. След Втората Световна Война сградата е ползвана за кратко време от Междусъюзническата комисия, след това за руски клуб, а  впоследствие става ресторант.

Интериор:

Ресторантът в тази изключителна сграда е разположен на два етажа. Спокойна и уютна атмосфера, просторни салони с обзавеждане от естествени материали, меки класически цветове, с картини по стените.

Свързаност с известни хора:

Ресторант Крим винаги е бил притегателен център за бохемата на София. Редовни посетители са били видни писатели, художници, артисти и музиканти, а в наше време – световно известни актьори, спортисти и държавни глави. Тук са вечеряли Орнела Мути, Барбара Де Роси, Катрин Деньов, Сандрин Бонер, Морган Фрийман, Рой Шайдър, както и режисьорите Луиджи Пирели, Клод Брасьор, Кшищов Зануси, Никита Михалков и Андрей Кончаловски.

Специалитети:

В ресторанта се предлага европейска кухня със средиземноморски акценти. В менюто на ресторанта присъстват и национални български ястия. Хлябът, прясната паста, домашният сладолед, съблазнителните десерти – всичко се приготвя на място в ресторанта от италианския готвач Джовани Порку и неговия екип.

Адрес:

ул. Славянска 17, гр. София

pixel-2779392

Тази статия може да бъде прочетена на: English

Scroll to Top