Най-очакваната сватба на годината | Света на храната и готварството

Остават няколко дни до кралската сватба и в кухните на Бъкингамския дворец кипят трескави приготовления за сватбата на принц Уилям и Кейт Мидълтън. И макар любопитството на поданиците да беше задоволено официално по много въпроси, засега не са обявени почти никакви детайли по менюто или кои са готвачите, приготвящи го за 29 април.

Снимка: www.newsfeed.time.com

Кралицата ще даде официалния обеден прием, на който са поканени 650 госта в Бъкингамския дворец. Принц Чарлз, бащата на младоженеца, дава вечеря за 300 близки приятели и членове на фамилиите.

На 650-те госта, които се очакват в Бъкингамския дворец, ще им бъдат спестени тревогите коя точно вилица да използват за рибното ястие. Няма да бъде сервирано традиционото за официалните приеми на кралицата седем степенно меню, а обедния прием ще е във формат коктейл. Донякъде това се дължи на ограниченията на кухните на Бъкингамския дворец. Те са проектирани да се справят с подготовката на официални вечери за до 150 човека, като тази, която кралицата ще даде за Президента Барак Обама през май. Изглежда обаче и залите на двореца не могат да поберат маси за официална вечеря или бюфет за 600-700 човека. Освен това, с този формат кралицата се освобождава от следването на сложния протокол и необходимостта да се подготви невъзможна йерархична система кой до кого трябва да бъде настанен.

На гостите ще бъдат сервирани около 10,000 коктейлни хапки, или по 15 на човек. Те ще бъдат оразмерени да се хапват на 2 хапки – удобно, ако на някой гост му се наложи да се освободи бързичко от някоя, за да може да поздрави минаващо величие.

А какво ли точно ще опитат гостите и какво ще пият?

Това е извънредно важно и много британско събитие, и като се има предвид отличното качество на храната, произвеждана напоследък в кралството и факта, че кралската фамилия обича да подчертава това, вероятно гостите ще опитат доста от гордостите на короната.

В днешно време ресторантьорите и ценителите на добрата храна поставят особено ударение на произхода на храната. Известният готвач Мишел Ру Джуниър (собственик на ресторантите Le Gavroche и Roux в Лондон и участващ в кралската дегустационна комисия), казва, че ще е хубаво на това събитие да се види британско пенливо вино –  Ridgeview от Съсекс спечелиха последната награда на авторитетното списание Декантер за най-добро пенливо вино, побеждавайки най-известните световни марки шампанско.

Що се отнася до водата, вероятно гостите ще се наслаждават на британска газирана вода от Малверн, за която се смята, че е любимата на кралицата. Или пък на шотландска газирана вода, голяма част от която се произвежда в Ochil Hills, недалеч от  St. Andrews, където младата двойка е учила.

Едва ли по подносите ще липсва пушена сьомга, и вероятно изборът и тук ще бъде местен – Шотландия е известна със сьомгата, може да припомни на двойката щастливи моменти от университетските им години в Шотландия. А може дори да не се наложи да се бие път до Шотландия –  Formans, в Източен Лондон опушва сьомга от повече от 100 години.

Готвач приготвя коктейлни хапки в кухните на Бъкингамския дворец

И тъй като е пролет, готвачите едва ли ще пропуснат да предложат на гостите известното младо агнешко от Уелс, и още по-конкретно от региона Солт Марш, смятано за едно от най-добрите.

А ако ще се сервират сирена, основният проблем май ще бъде кое сирене да се избере? В Обединеното кралство в днешно време има около 700 различни етикета сирена.

Мишел Ру продължава: „…събитието съвпада с началото на сезона на аспержите, така че може би няколко стръка до агнешкото или телешкото…вкусно.”

Каквото и да включва менюто, ние ще направим всичко възможно да го разберем и да ви държим информирани по въпроса..

За сега най-обширната информация, публикувана официално, се отнасяше до сватбената торта. Или по-точно торти – ще има две официални сватбени торти.

Традиционната ще бъде украсена със 16 цветя, символизиращи щастие, нежност и много други добродетели. Многоетажната плодова торта ще бъде приготвена от Fiona Cairns, известна сладкарка от Лестършайър. Освен, че ще са ядливи, цветята по тортата също ще носят „британската тема” – английска роза, уелски нарцис, ирландска детелина и дори националната емблема на Шотландия – магарешкия бодил. Тортата се прави под личната супервизия на булката Кейт Мидълтън.

Втора официална торта ще бъде приготвена от готвачите от Уелския национален кулинарен отбор. Тя ще бъде дарена на Centrepoint, благотоворителна организация занимаваща се с млади бездомни хора, чийто патрон е принц Уилям.

Още една торта се приготвя по избор на принц Уилям – тя ще бъде шоколадова, и в нея ще бъдат използвани любимите му чаени бисквити McVitie’s.

Докато събираме още информация относно менюто на кралската сватба, вие можете да влезете в британско настроение с чаша хубав английски чай, традиционни овесени десертчета с малини и лимонови кейкчета с глазура. До сватбата на годината остава съвсем малко време, така че побързайте!

pixel-1451038

Scroll to Top