Мъжете са по-добри готвачи от жените. Така ли е наистина? | The world of food and cooking

Ако погледнем световно известните главни готвачи, мнозинството от тях са мъже. Може би се питате защо е така? Аз си задавам този въпрос от известно време и в търсене на отговор наблюдавам внимателно много и различни готвещи хора – приятели и роднини, професионални готвачи и любители, известни и обикновени хора. Неоспорим факт е, че най-известните световни готвачи (и най-добре печелещите) са мъже, поне огромната част от тях. Лесно се вижда, че цялата сфера на професионалната кухня е превъзхождана от мъжете…

men-are-better-cooks-than-women-1638984

Кой е по-добър в кухнята, мъжете или жените?

Снимка: wallpaperez.info

Но какво да кажем за готвенето у дома, също толкова добре ли се справят мъжете или още по-добре? Не съм убеден в това… И по-добри ли са те (мъжете) във всеки аспект на готваркото изкуство? И в това не съм съвсем убеден.

Чувал съм всякакви аргументи, в полза на една от двете страни. Много жени биха казали, че готвенето в къщи често е толкова еднообразно и бедно, защото почти винаги е по необходимост. Или “Жените обръщат повече внимание на детайла, и затова превъзхождат мъжете в кухнята”. И още “Има много повече известни мъже готвачи по света, отколкото жени, както има много повече композитори, диригенти на оркестри и т.н., но това не означава, че жените не могат да готвят, композират или да дирижират. Просто малко от тях се занимават с тези дейности професионално”.

От своя страна, мъжете често заявяват: “Когато става въпрос за готвене, мъжете са по-креативни” или “В тази среда (на професионалната кухня) мъжете могат да “носят” повече. Или “В къщи жените готвят по-добре (особено неработещите жени), а в ресторантите мъжете са по-добри готвачи”.

И така нататък, и така нататък…

Имам няколко мои теории, и без съмнение, всяка би могла да бъде оспорвана. Прочетете ги и решете за себе си.

Първо – разграничете професионалното готвене от това в домашни условия. Тези две дейности са толкова различни, че не можем да ги мерим с един и същи аршин.

Домашното готвене

Една средностатистическа домакиня приготвя около 1000 ястия годишно. Тоест, готвенето не е луксозно хоби, а по-скоро още една задачка в дългия списък ежедневни домашни задължения, които трябва да се отметнат с ефективност и бързина. Ясно е, че след такъв ден, обикновената жена разполага с твърде малко време или енергия, за да се залови със сериозна гастрономия. И повечето жени спретват бърза, често еднообразна, но пък хранителна вечеря.

От друга страна, когато семейството очаква приятели на вечеря, в девет от десет случая готви мъжа – и обикновено се справя брилянтно. Все пак подозирам, че в този ден мъжът не е напазарувал или почистил къщата, нито е хранил и гледал децата и почти няма вероятност той да е този, който ще измие чиниите след вечерята.

Що се касае до готвенето в домашни условия, мисля, че мъжете са по-креативните от двата пола. Още повече, че те се наслаждават на храната и не страдат от  чувство за вина в тази връзка, за разлика от жените. Мъжете се отнасят към храната като към заслужено удоволствие, докато жените често са в сложни отношения на любов и омраза с нея.

Негативите на готвещия в домашни условия мъж: като начало мъжа обича да използва множество джаджи и играчки, когато готви, разхвърляйки цялата кухня до неузнаваемост. Също така, в по-голямата част от случаите, готвенето не е съчетано с каквато и да било друга дейност, като например пазаруване или измиване на съдовете. Последно, но не по значение – вечерята ще бъде сервирана с фанфари, достойни за церемония по откриването на Олимпийски игри, след което темата на разговора за цялата вечер ще се върти около това как е бил приготвен този шедьовър.

Ще се върна на жените – тяхното готвене в домашни условия е много по-прецизно, те следват инструкции и рецепти по-внимателно от мъжете. Малко вероятно е, също така, жена да си губи времето в размисъл върху предимствата на мащерката пред астрагона, на чаша вино.

Недостатъците на готвещите в домашни условия жени основно се заключават в нежеланието да поемат рискове и липсата на склонност към експериментиране.

Професионалното готвене

Кухните на ресторантите традиционно са доминирани от мъжете. Едва в последните 10-15 години сме свидетели на изгряването на жени в ролята на главни готвачи или собственици на ресторанти. Факт е, че повече мъже, отколкото жени, стават готвачи по професия. Но има причина това да е така. Да бъдеш главен готвач е всичко друго, но не и лесно. Изисква се рядка комбинация от качества и умения – трябва повече от страст към създаването на вкусна храна, издръжливост да работиш дълги часове прав в горещата кухня, устойчивост и сила на волята, за да управляваш като генерал целия персонал на една професионална кухня, желанието да задоволиш всеки, дори най-претенциозния гост, независимо от личните ти предпочитания.

Работейки като професионален готвач, скоро разбираш, че фразата “Ако не можеш да понасяш жегата, нямаш работа в кухнята” не е само метафора. И че се отнася далеч не само до физическите параметри на работата – да бъдеш главен готвач е и  психически и емоционално изискващо, през цялото време. Още повече, в толкова пресираща и конкурентна среда.

И точно тук по-голямата част от жените готвачи не успяват… но, слава богу, има изключения.

Освен това, мъжете професионални готвачи са далеч по-експеритментиращи и иновативни, и са по-склонни да поемат рискове. За да не стават обърквания, не говоря за приготвянето на розови ястия или за използването на ядливи цветя, което не е толкова иновативно, нито експериментално, а е една идея твърде женско… И тук също някои от жените готвачи се подхлъзват.

В заключение, разбирам, че жените готвят със сърцето и душата си, което никак не е лошо, но са необходими също здравословна доза практичност и реализъм, за да управляваш успешно една кухня и за да изградиш кариера в тази супер конкурентна и доминирана от мъжете среда.

Моите изводи:

  1. Всеки, който има страст към храната и добър източник на продукти може да бъде добър готвач.
  2. Ако опитате със завързани очи някое ястие в ресторант, никога не бихте могли да кажете дали е сготвено от жена или от мъж. Всъщност, няма да познаете, дори и да не сте със завързани очи и да можете внимателно и добре да огледате чинията си.

3.  Стила на готвене е функция от опита, личността и едва тогава пола.

Scroll to Top