Кухненските везни – задължителни в кухнята на любителя на печива | The world of food and cooking

Този пост сигурно ще прозвучи като ода за скъпоценната ми електронна кухненска везна. Тя не е нова, имаме я от известно време, но признателността ми към нея се увеличава с всеки изминал ден.

Години наред готвих без да измервам точно продуктите и не мислех, че имам нужда от това. Рецептите, по които готвех, бяха тези на семейството ми, от приятели или книги, и някои чисти импровизации, разбира се. Готварските блогове не бяха това, което са днес, поне не за мен. our-kitchen-scale-9350193

После, в един слънчев ден, решихме (аз и Серги), че вече ще печем хляба си. Купихме машина за хляб и започна трудното ми пътешествие в света на печивата. Кантарчето, естествено, дойде заедно с машината за хляб. В началото имаше много разочарования, и няколко вкусни успеха, и постепенно, с времето и голяма доза упоритост, най-сетне „схванахме”.

Когато започвахме този блог, искахме рецептите ни да бъдат съвсем точни, възможно най-прецизни. Точните количества на съставките и необходимото време за всеки отделен процес в приготвянето все още са едно от най-важните неща за всяка рецепта, която публикуваме. Но, за да съм искрена, началото беше доста трудно (и на моменти неудобно). Трябваше непрекъснато да си напомням да тегля всеки продукт, преди готвенето (и понякога точно преди да го хвърля в тигана), и да си водя бележки за минутите. Или (и това е смущаващата част), се налагаше да сготвя точно същото нещо след няколко дни, само за да мога да претегля точно продуктите и да засека минутите. По това време кухненската ми везна вече беше толкова важна, че я държах постоянно на плота.

Но истинската ми благодарност към дигиталното ми кантарче дойде отново чрез хляба. Рецептите, които имах вече не бяха достатъчни. За да задоволим апетита си за нови вкусове, в търсене на рецепти за хляб и различни печива, нови съставки или необичайни комбинации от продукти, попаднах на хиляди кулинарни блогове. Това е невероятно интересно пътуване, истински вдъхновяващо, и съвсем не е прикючило (честно казано, не мисля, че някога ще ми омръзне). Струва ми се също, че няма начин да задоволя окончателно желанието ни за хляб и подобните му, при всички невероятно изглеждащи фокачи, багели или кайзер питки.

Добрите идеи идват от всички крайща на света, от азиатски професионални готвачи или вдъхновени американски домакини, от кухни в Канада или Филипините. Разбира се, всички с типичните им мерни единици.

Привързаността ми към домакинското ми катарче в голяма степен се дължи на факта, че съм свикнала количествата да се измерват в грамове. Може би за някои от вас мерни единици от рода на „чаша, чаена лъжица или глътка” са също толкова неудобни, колкото са за мен (по-добре изобщо да не споменаваме унциите, паундите и т.н.). Но точно за това са толкова популярни конверторите, нали?

Но нещото, което буквално ме ужасяваше в дадена рецепта, е срещата с „пакет”, „пръчка масло” (популярно в американските блогове) или „пакетче суха активна мая”.  В такъв случай се налага да изясните първо за какво пакетче става дума – Американско, Канадско, Австралийско, Руско и т.н., а после и да потърсите по форуми какъв е обикновено грамажа на опаковката в съответната държава (или просто да налучквате).

Но става въпрос за пекарство – кулинарната област, в която всеки грам има силата да промени резултата. Добавете към това наличието на стотици видове брашно (с различните им качества и особености), и важни фактори като свежестта на маята, влажността и температурата на въздуха, и картинката става доста сложна.  С толкова много фактори, които трябва да се вземат предвид, иска ни се да можем напълно да контролираме поне един. И това е точното количество на това или онова, което добавяте в произведението си. Поне нашия опит показва, че тегленето на съставките е най-лесната част.

Така че, ако сте страстен любител на хлебни изделия, като нас, и попаднете на рецепта с необичайни за вас мерни единици на продуктите, не се отказвайте! Пишете на автора на блога и го помолете да измери въпросните количества, или поне да види какъв е грамажа на цитираните пакетчета. И после печете. Директната комуникация, с комбинация с електронната ни кухненска везна направиха за нас чудеса!

pixel-5921030

Scroll to Top