Кутия за готвене | The world of food and cooking

modern-hay-box-cooker-1-1024x772-9038308

Modern hay box cooker Photo source: www.theinnovationdiaries.com

Едва наскоро научихме за нещо, наречено „кутия за готвене“, и идеята ни спечели на момента. Концепцията е толкова простичка, че се чудя как не ни е хрумнала по-рано. Е, затова пък изглежда е хрумнала на доста хора по света, и то отдавна – използвали са я в Дивия запад, по време на Втората Световна Война и в Европа, и в Америка. Има варианти на тази идея дори в Африка. Е, има и модерни уреди, базирани на същата идея, като този.

Метода е доста прост – слагате продуктите в тенджерата, кипвате, след което бързо местите врялата тенджера в кутията, която ще задържи топлината достатъчно дълго, така, че ястието бавно ще се сготви.

Този метод на готвене изглежда има доста предимства – не само ще използвате много по-малко енергия, за да приготвите храната, но и дори не е необходимо да присъствате, докато яденето се готви. Няма никакъв риск от прегаряне или разкашкани зеленчуци. Вкусната и здравословна съботна вечеря например, може да се сготви и сама, докато вие прекарвате целия ден в парка с децата.

061-hay-box-cooker-12-2824931

Original hay box cooker Photo source: www.motherearthnews.com

Ясно е, че да се използва в апартамента кутия с истинско сено, както в оригинала, вероятно ще ви отвори повече работа, а и то има склонността да задържа влага и миризми. Навремето са били използвани също сламки, вълна, пера, памук, картон или кожи, или дори люспи от ориз. В днешно време, разбира се, можем да използваме някой от съвременните материали с отлични изолационни качества, като алуминиево фолио, вестници, фибростъкло, твърд пенопласт. Всъщност знаем кутии, които използват пресовани хартиени изрезки за изолиране, и това е брилянтна и лесно изпълнима идея. Още по-лесно може да се намери пенополистирол (или стиропор) в различни форми, тъй като той често се използва като опаковъчен материал. Такава изолация, освен ефективна, е и лека и лесна за поддръжка. Все пак, уверете се, че материала, който изберете, не се топи при температурите, на които ще бъде изложен, и не изпуска отровни газове, когато се нагрява. За всеки случай, може да се облепи контактната повърхност с пласт алуминиево фолио.

След като изберем изолатора, идва ред и на самата кутия – традицията повелява тя да е масивна и по-скоро големичка кутия или сандък от дърво, с плътно затварящ се капак. Една идея, която особено много ни допадна, е да се натовари с тази задача голямата хладилна чанта, която и без това се използва само от време на време. Е, ако вече сте я затрупали в мазето до следващото лято, можете да използвате за вдъхновение южноафриканските „hot boxes” – модерна реплика на местната традиционна кутия за готвене, която повече прилича на възглавница.

wonder-box-thermal-cooker-2-8502974

Wonder Box Thermal Cooker Photo source: www.preparednotscared.blogspot.com/

Спрямо размерите на избраната кутия, трябва да се съобрази и размера на тенджерата, която ще се използва. Важното е тя да е направена от материал, които задържа добре топлината (като чугунените съдове, например) и капака и да има ръб, който да отвежда конденза отново в тенджерата (точно по тази причина повечето глинени гърнета не са подходящи). Освен това е добре да има достатъчно изолирано пространство между стените на кутията и тенджерата, като същевременно тя ляга възможно най-плътно в гнездо в изолзцията.

И тогава идва ред на самото готвене. С този метод може да се приготвят чудесни супи, гювечи или яхнии, т.е. всяка рецепта, която изисква варене, задушаване, къкрене или печене. Нещо повече – те дори ще са по-вкусни и  по-полезни, заради бавното приготвяне и сравнително ниските температури. Необходимо е само да се напълни тенджерата с продуктите, както бихте подготвили керамично гърне, например, да добавите олио, да долеете вода или бульон, да загреете всичко на котлона или във фурната, докато заври буйно и после да прехвърлите съда без бавене в кутията.

Понеже всяка кутия е различна, е доста трудно да се дадват точни стойности за времето на приготвяне на ястията. Все пак има някои основни правила, които трябва да се следват:

–          Добавяйте по-малко течности (вода, бульон), отколкото нормално бихте доляли в супата или яхнията, тъй като при този метод изпаряването е минимизирано.

–          Продължителността на първоначалното готвене зависи от количеството на храната и големината на парчетата. Преди да отстраните от огъня, уверете се, че и големите парчета са добре сгорещени.

–          Загрявайте тенджерата заедно с капака.

–          Със сигурност ще сте много любопитни, като със всеки нов метод или уред, който пробвате, но надничането в случая не е позволено. По-добре оставете кутията добре затворена за поне 6-7 часа.

–          Принципно кутията за готвене е по-ефективна, ако тенджерата е почти пълна с храна.

–          Разбира се, можете да запечатате парчетата месо предварително, но няма нужда – месото, приготвено в кутия за готвене става сочно и нежно и се топи в устата. А колкото до ззеленчуците, те запазват цвета, формата и вкуса си, и няма риск да се превърнат в каша, както това може да стане на котлона.

–          Пазете изолационният материал сух – повечето материали губят голяма част от изолиращите си качествата, когато са мокри.

В България можете да си купите и готова кутия за готвене, от български производител. За съжаление не успяхме да намерим негови директни контакти.

Източници:

www.motherearthnews.com

www.selfsufficientish.com

www.thermalcooker.com

www.theinnovationdiaries.com

Scroll to Top