Крем супа от печени домати | The world of food and cooking

Тази супа напълно покрива разбирането ми за добра храна (или slow food, като контрапункт на fast food-a). Говоря за вкусната и чиста храна, направена от сезонни продукти, а оттам и доста евтина, използвайки прости техники, които да запазват истинските вкусове и аромати.  Освен това ми дава чудесен начин да оползотворя изобилието от зрели домати в градината. Тъй като съдържа само простички продукти, можете да я замразите и да задържите вкуса на лятото дълго след като е отминало.

Приготвянето и отнема малко повече време, но резултатът със сигурност си струва!

Порции: 4tomatoes1-7476821

Време за приготвяне: 50 минути

Необходими продукти:

1,5 кг. домати 2 глави чесън 4 суп. лъжици зехтин 1 ч. лъжичка сол 2 ч. лъжички мащерка 2 ч. лъжички пресен босилек

150  мл. заквасена сметана (по желание)

Приготвяне:

Загрейте фурната на 160⁰C.

Нарежете доматите на филийки, дебели около 1,5 см. Подредете ги в предварително покрити с хартия за печене тавички. Хартията в случая не само ще ви спести търкането след печенето, но и с нейна помощ по-лесно ще прехвърлите сока, който доматите ще пуснат при печенето. Аз не почиствам семките, но ако има някакви наранявания по повърхността на домата, изрежете ги преди печенето. Що се отнася до кожата и жилките под дръжката, много лесно ще ги отделите след като доматите са изпечени.

Разделете чесъна на отделни скилидки и без да ги белите, отрежете само връхчето на всяка скилидка.  Така, след като се изпекат, много лесно ще можете да изстискате меката паста. Подредете скилидките около доматите и напръскайте всичко със зехтина, солта и ситно нарязаните подправки. Добавянето на подправките преди печенето ще направи наистина фантастичен аромата от фурната, но вкуса ще бъде по-умерен. Обратно, ако ги добавите след печенето, вкуса им в супата ще е по-силно изразен.

Печете около 40 минути.

След като извадите доматите от фурната, оставете ги да изстинат за няколко минути. После просто дръпнете кожата, която ще се отдели много лесно. Изстискайте изпечения чесън в съд, удобен за пасиране и добавете почистените домати и сока. Пасирайте всичко до гладка смес и ако има нужда, добавете още сол. По желание можете да добавите и заквасена сметана.

Scroll to Top