Киш със синьо сирене | The world of food and cooking

roquefort-quiche-3-8606714След скорошните ни проучвания на пате бризе и основите за солени пайове, заредени с ентусиазъм от Джулия Чайлд беше повече от логично да продължим с една от рецептите ѝ от книгата   “Mastering the Art of French Cooking”. Оказа се, че овладяването на изкуството на френската кухня никак не е трудно с гид като нея. А и изобилието от полу- или напълно изпечени основи за киш в кухнята ни през последните дни изигра ролята на допълнителен източник на вдъхновение.

Вкъщи всеки вид добро сирене е на почит, но особено ни радват качествените сини сирена, така че този киш беше точно за нас. Другата причина да го предпочетем точно сега е, че тази разновидност е еднакво вкусна и топла, току що извадена от фурната, и охладена. С чаша охладено бяло вино и малка зелена салата киша със синьо сирене е последната ми любима комбинация за вечеря. Освен това е подходящ за предястие и е точното нещо, което да сложите в кошницата за пикник през уикенда.

Количеството на плънката е достатъчно за основа с диаметър 20-23 см. Ако искате да приготвите по-голям киш (до 27 см), ще имате нужда от доза и половина плънка.

Порции: 4 до 6
Време за приготвяне и печене: 35 минути*

Необходими продукти:

85 гр. Рокфор или друго синьо сирене 170 гр. сирене котидж или крема сирене (от мляко) 30 гр. масло, разтопено 3 с.л. течна сметана за готвене 2 яйца прясно смлян бял пипер ½ с.л. див лук, ситно накълцан**

Полу-изпечена основа за киш 20 – 23 cm

*Времето не включва приготвянето на тестената основа на киша. Вижте тук как да го направите.

**Вместо див лук можете да използвате връхчета зелен лук или друга свежа зелена подправка по избор.

Приготвяне:

Загрейте фурната на 190C, поставяйки предварително решетката на печката в горната и половина.

В купа смесете сирената, маслото и сметаната, смачквайки ги с вилица. Когато сместа е сравнително гладка (или поне без големи парчета) добавете яйцата и разбийте добре. Джулия Чайлд препоръчва сместа да се прекара през сито, но това е стъпка, която аз лично прескачам – плънката е чудесна и без да е идеално гладка. Все пак можете да го направите, ако предпочитате по-еднородните консистенции.

Подправете с белия пипер и сол, ако има нужда. Добавете дивия лук и разбъркайте.

Поставете тестената основа върху голяма тава за печене, покрита с хартия за печене. Внимателно изсипете сместа в основата и печете в загрятата фурна за 25-30 минути, докато плънката се надигне и запече. Можете да го оставите в изключената фурна с открехната врата за десетина минути, докато сте готови да сервирате.

Плънката на киша ще остане надигната за около 10 минути и с изстиването бавно ще спадне. Ако вече е студен, можете да затоплите киша в загрята фурна, но не очаквайте да се надигне отново. Добре опакован във фолио или в добре затворена кутия кишът може да се съхранява в хладилник до 5 дни.

Scroll to Top