Кифлички със сирене | The world of food and cooking

white-cheese-bread-rolls-3-4491620Тези симпатични кифлички са запазена марка на майка ми. Помня ги още от детството ми – с вълшебният аромат от кухнята, както и момента, в който бях невероятно горда, че ми е отредена важната задача да ги навивам. Майка ми обикновено ги приготвя с твърдо краве сирене, което малко по-късно настъргвах аз. Още по-късно пакет с кифлички редовно намираше място в раницата ми, и правеше първата ми година в университета далеч по-приятна (благодаря ти, мамо!). Както става ясно, аз и точно тези кифлички имаме дълга история. Въпреки това, почти ги бях забравила.

Миналата седмица прекарах с родителите ми, и заедно преживяхме много специални моменти. Безценно е да ги виждам да се смеят заедно с внучката им или всички заедно да пеем детски песнички с пълен глас. И когато мислех, че трудно мога да се чувствам по-щастлива, една сутрин намерих тези топли, мекички кифлички на масата за закуска. Така следващото, за което мечтая е времето, когато можем да ги приготвяме заедно с майка ми и дъщеря ми, и как ще я науча да ги оформя с малките си ръчички.

Рецептата е много лесна и спокойно може да се забърка за неделната закуска за по-малко от половин час, а ако децата ви са наоколо, може да бъде и доста забавно. Освен това, тези кифлички са чудесна идея за похапване, което можете да предложите на бебето си, ако вече сте въвели глутена и използвате обезсолено сирене.

white-cheese-bread-rolls-5-4478437Получават се около 60 кифлички

Време за приготвяне и печене: 45 – 50 минути

Необходими продукти:

1 чаша кисело мляко 1 ч.л. сода бикарбонат 2 чаши настъргано сирене* 125 гр. масло, разтопено

2 чаши обикновено брашно

* За предпочитане е твърдото краве сирене, и ако е нормално солено, няма нужда да добавяте сол. Ако имате намерение да предложите тези кифлички на бебето си, ще трябва да го обезсолите предварително в студена вода за около ден. След това обаче, сиренето най-вероятно вече няма да е особено твърдо. Това няма да е голям проблем -достатъчно е да добавите малко повече брашно, за да не стане тестото твърде лепкаво.

Приготвяне:

Преди всичко настържете сиренето на средно  – ако е твърде фино настъргано няма да го усещате в готовите кифлички, а твърде едрото пък ще направи тестото трудно за разточване.

В голяма купа смесете добре киселото мляко и содата. Добавете сиренето и разтопеното, но не горещо масло. Пресейте брашното върху сместа и започнете бавно да бъркате с дървена лъжица. В зависимост от влажността на останалите продукти може да имате нужда да добавите още малко брашно, за да получите меко, но не лепкаво тесто. Накрая го омесете с ръце за минута, оформете топка, и добре опакована във фолио оставете да почине в хладилника за около 10 минути.

Разделете тестото на 8 равни топки. На леко набрашнена повърхност разточете първата на кръг с дебелина около 2-3 мм. С остър нож разделете кръга на 8 сектора (както се реже торта). Навийте всяко парче от широката страна към ъгъла с леко движение на дланта. Продължете по същия начин с останалото тесто. Ако предпочитате, когато ги подреждате върху хартията за печене, можете и да завиете леко крайчетата на подготвените за печене кифлички навътре.

Печете в предварително загрята на 200С фурна за около 18-20 минути, или докато се зачервят приятно. Могат да се сервират и топли, и студени. Съхранявайте в добре затворена кутия.

Scroll to Top