Картофи соте с розмарин | The world of food and cooking

Share it now!

Предполагам сте опитвали всякакви версии на тези картофки – с чесън, копър или лют червен пипер, хрупкави или поомекнали, вкусни или не чак дотам. Страшно много заведения ги предлагат като гарнитура към всевъзможни меса и риби. В къщи също ги харесваме с риба, с различни сирена за лека вечеря, или само със зелена салата (за още по-лека вечеря).
Приготвям ги доста отдавна, постепенно променяйки това или онова. Колкото и семпло да е това постно ястие, от опит знам, че има доста неща, които могат да се объркат. kartofi-copy-1078817
Рецептата се подобри дотолкова, че вече всеки път ми се получават „a regola d’arte”, и затова бързам да я споделя с вас.  Преди това, обаче – длъжна съм да ви предупредя: безотказния ми иначе начин за приготвяне на хрупкави и златисти картофки соте има един недостатък – не е бърз.

Порции: 4 (като гарнитура)

Време за приготвяне: 30 минути (плюс още 30 минути изчакване)

Необходими продукти:

½ литър домашно приготвен зеленчуков бульон 600 гр. картофи, стари 3 суп. лъжици (45 мл.) олио 3 клончета розмарин

Сол на вкус

Приготвяне:

Обелете картофите, измийте ги добре под студена вода и ги нарежете на едрички парчета. Сложете ги в тенджера и ги залейте със студения бульон. Течността трябва едва да ги покрива. На силен огън оставете да заври. След около 5 минути проверете готовността – би трябвало с върха на нож достатъчно лесно да набодете парче картоф, но то да не се „цепи” или разпада. Ако предпочитате, опитайте го и на вкус – трябва да се усеща леко суров (но не и да хрупа). Когато картофите достигнат това състояние, свалете от огъня и ги отцедете в гевгир за паста. Оставете ги така за около 15 минути – би трябвало да са сухи, преди да ги сложите в тигана.

Ако все пак пропуснете момента, и картофите ви са вече напълно готови, изплакнете ги бързо в студена вода, за да спрете преготвянето им.

И в двата случая, продължете когато картофите са поизсъхнали добре. В голям тиган с незалепващо покритие загрейте на силен огън олиото. Когато е горещо, добавете цялото количество картофи и игличките размарин. Оставете ги, без да разбърквате, за около 2-3 минути. След като са образували хубава златиста коричка от едната страна, с помощта на широка шпатула или само с движение на тигана (подобно на обръщане на палачинка, но движението е по-късо), обърнете и оставете отново да се запекат. Номера с обръщането може да се направи и като сложите капака на тигана и разтръскате енергично.

По същия начин запечете от всички страни. Целия процес трае между 15 и 20 минути, но зависи от доста неща, така че опитвайте! Ако дори след това време картофите ви се струват леко сурови, намалете огъня и покрийте тигана с перфориран капак. Той ще задържи температурата и ще ги досготви, без да развали вида им, позволявайки на парата да излиза навън и картофките да останат хрупкави.

kartofi-2-8410012Още нещо:

Ако нямате приготвен домашен бульон, използвайте готов, но го разтворете предварително в малко гореща вода и допълнете в тенжерата към студената.

Ако все пак предпочитате комбинацията с чесън и копър, добавете ги към края на сотирането в тигана. Силният огън може лесно да прегори чесъна и да му придаде горчив вкус.

Share it now!

Scroll to Top