Как да си направим ароматизиран зехтин | Света на храната и готварството

В тази статия няма да намерите техники за приготвяне на ароматизиран зехтин, които включват загряване до висока температура, въпреки, че те вероятно имат своите предимства. Ние обаче вярваме, че загряването на екстра върджин зехтин е повече от разхищение, тъй като високите температури унищожават естествените антиоксиданти в него. Така че, в тази статия ще става въпрос за традиционните начини за ароматизиране на зехтин, така, както хората са го правили още от римски времена.

Ароматизираният зехтин може да бъде изискана добавка към вашите салати, чудесен завършващ щрих към зеленчуци на скара или печена риба, или просто интересен и здравословен сос към хрупкав домашен хляб. Този тип зехтин добавя специален акцент на масата по всяко време, дори когато не сте в настроение за готвене.home-made-infusion-9711421

Съществуват множество класически комбинации от подправки и други съставки, като чесън, люти чушки, босилек, риган, розмарин, и т.н. Приготвят се също по-екзотично овкусени зехтини, например с ванилия и карамфил. Някои комбинации се използват само за определени видове ястия, например:

–          За месо и риба: розмарин, дафинов лист, канела, чесън, люти чушки и цвят от див фенел.

–          За задушено: целина, магданоз, лук, салвия, плодове от хвойна.

–          За месо на скара: мирта, див фенел, плодове от хвойна, люти чушки.

Разбира се, приготвянето му от вас самите ви позволява да експериментирате с вашите любими подправки.

Що се отнася до това, какъв вид зехтин да използвате за база, нашето предложение е да изберете екстра вържин, който ще запази здравословните си качества, ако не го загрявате до висока температура. Все пак, ако  това ще бъде първият ви опит, или не се чувствате достатъчно уверени в избора на подправки, използвайте по-евтин вариант, например обикновен зехтин.

Зехтин, ароматизиран със сухи подправки – това е по-лесният и безопасен начин да приготвите овкусен зехтин в домашни условия. Можете да го запазите за дълго време (от 3 до 6 месеца), без никакъв риск. Ето как да го приготвите:

  1. Сложете сухите подправки, които сте избрали, в малка бутилка или буркан от тъмно стъкло. Не прекалявайте с количествата – съотношението би трябвало да бъде около 1 супена лъжица от микса подправки за 200 мл. зехтин.
  2. На слаб огън затоплете зехтина. Температурата не трябва да надвишава 50 °C.
  3. Изсипете топлият зехтин в подготвения съд. Оставете го да се охлади, и едва тогава сложете капачката или корковата тапа.
  4. Оставете така приготвеният зехтин за около седмица, на хладно и тъмно. От време на време разтръсквайте бутилката.
  5. След седмица прецедете през фина цедка. Разбира се, можете да оставите подправките в зехтина, но това означава, че те ще продължат да освобождават вкусовете и ароматите си. Ако имате например сухи люти чушки в сместа, зехтинът ви може да стане екстремно лют за по-малко от месец.

Зехтин, ароматизиран със свежи продукти – ние вярваме, че това е по-добрият начин да се овкуси зехтин, въпреки, че е и малко по-труден. Потенциалните проблеми със свежите подправки или други продукти се дължат на водното им съдържание. Основният риск е развиването на ботулинов токсин. Има няколко подхода този риск да се избегне:

–          Нарежете пресните продукти на малки парчета, покрийте ги обилно с морска сол на кристали и ги оставете за поне 12 часа. След това внимателно изтръскайте колкото можете повече от солта, сложете ги в купа и залейте с бял оцет. Оставете ги накиснати за няколко часа, и отцедете добре, докато не са напълно сухи. Така ще изчезне и голяма част от миризмата на оцета.

–          Покрийте нарязаните свежи продукти с морска сол на кристали за 24 часа. Изтръскайте внимателно солта и веднага ги сложете в подготвения съд. Залейте със зехтина и добавете по една супена лъжица оцет на всеки 500 мл. зехтин. От време на време разклащайте бутилката.

–          Ако предпочетете да експериментирате с нови аромати и вкусове, може би е по-добре да приготвите малко количество ароматизиран зехтин и да го съхранявате в хладилника. В този случай смесете продуктите, които сте избрали, със зехтина, добавете малко лимонов сок и пасирайте добре всичко. Оставете сместа за ден два и прецедете преди употреба.

Който и вариант за изберете за приготвянето на домашен ароматизиран зехтин с пресни продукти, трябва да имате предвид следните „правила”:

Първо, зехтинът трябва да се загрее до 50 °C, преди да залеете с него продуктите.

Второ, не трябва да се затварят съдовете, докато не се охлади зехтина, за да се избегне кондензация, която би развалила продукта.

Трето, използвайте бутилки или буркани от тъмно стъкло и ги съхранявайте на тъмно и прохладно място.

Четвърто, за да избегнете интоксикации, никога не използвайте зехтин, който мирише лошо. Използвайте само свежи и качествени, добре почистени продукти.

pixel-2281429

Scroll to Top