Как да приготвим сушени домати у дома | The world of food and cooking

homemade-sun-dried-tomatoes-4-4607320Ето още един, задължителен за килера на всеки гурман, продукт, който можете да си направите сами у дома – сушени домати. Във зехтин или слънчогледово олио, с подправки или без, те добавят специфичния си ароматен вкус, обогатявайки много ястия. Приготвянето им в домашни условия всъщност е много лесно, и няма как да го объркате. Малко е спорно дали излиза по-евтино от тези, които можете да си купите в магазина, (зависи и от количеството, което решите да приготвите). За сметка на това със сигурност ще получавате един много по-вкусен и здравословен продукт.

Традиционно доматите се сушат на слънце. Аз още си спомням рамките с изпънат тензух покрити с домати и сини сливи из двора на баба ми. В днешно време обаче сушенето на фурна е далеч по-добра алтернатива – става далеч по-бързо, не са изложени на насекоми и мръсен въздух, а и сушенето на слънце изисква сух климат, доста пространство и помощни съоръжения. Въпреки, че навсякъде се наричат “sun-dried” (сушени на слънце), всъщност в огромния си процент масово произвежданите домати се сушат в големи индустриални сушилни или още по-лошо, биват обработени с дехидрататори.

Така или иначе, нашият опит показва, че сушенето на фурна дава превъзходни резултати, значително по-вкусни от купените.

Първото важно нещо е да се изберат правилните домати. За сушене ви трябват малки, месести домати. Обикновено се използват т.н. консервни домати (или домати Рома), тъй като имат по-голям процент плът за сметка на семките, но можете да използвате всеки друг вид, включително чери доматчета.

homemade-sun-dried-tomatoes-31-2730080Опитайте да изберете домати от един и същ вид и големина, за да могат да се изсушат еднакво. Крайният продукт трябва да е сух, но не чуплив.

Колкото повече влага остане, толкова по-голяма опасност има да се развият бактерии.  Повечето домати, след изсушаването, се консервират в зехтин или олио, което ги предпазва от досег с въздуха и така спира развитието на бактерии. Все пак, ако ги консервирате в олио с пресни подправки и чесън, ще трябва да ги държите в хладилника.

Ето как да ги направите:

Измийте добре доматите и ги оставете да изсъхнат. Можете да ги изсушите по два начина, в зависимост от предпочитанията ви – ако ги обичате по-сухи и твърди, използвайте решетки (тези, които идват с фурната). Ако ги предпочитате по-меки, използвайте плитки тави, покрити с хартия за печене. Ние изпробвахме и двата начина, и един комбиниран – най-отдолу във фурната тавата, а нагоре няколко решетки. Така, ако някое парченце падне от решетката (случва се), продължава да се суши в тавата.

Чери доматите трябва да разрежете на две половинки, ако купените Рома са малки, също на две; по-големите разновидности можете да разделите на четири или дори на шест резенчета. Ако имате търпение, можете да ги почистите от семената, но не е задължително.

Загрейте на 90 С ͦ фурната, на режим вентилатор. Нарязаните домати подредете по решетките (виж снимката горе), или в тава с малко разстояние между резенчетата, за да може топлия въздух да циркулира навсякъде.

Преди печенето можете да ги поръсите с малко зехтин и подправки по избор, или само да ги осолите леко, което е нашият предпочитан вариант.

homemade-sun-dried-tomatoes-1-8521844Поставете ги във фурната и ги оставете за около 6 часа, проверявайки ги от време на време. В зависимост от фурната, процента влажност и количеството, което сте заредили наведнъж, може да отнеме до 10-тина часа. Ако нямате вентилаторен режим на фурната, или заредите голямо количество домати наведнъж, може да се наложи да отваряте вратичката на печката от време на време, и да подсушавате събралата се влага с кухненска хартия.

Кога са готови ще разберете най-лесно на пипане – трябва са да сухи, но не чупливи; по-скоро леко лепкави (заради захарите, които съдържат), но не влажни. Когато достигнат това състояние, извадете ги от фурната и ги оставете да се охладят. През това време можете да поставите във фурната измитите буркани с гърлото надолу, за да се стерилизират.

За самото консервиране има много варианти – можете да добавяте сухи или пресни подправки, чесън, люти чушки. Можете да ги разбъркате предварително или да ги насипвате в бурканите на пластове. Важно е само да помните, че добавянето на свежи подправки и чесън значително намалява трайността( на не повече  от 2-3 месеца), и че такъв микс трябва да се държи в хладилника.

Долейте бурканчетата със зехтин или олио по избор, така, че да покрие всичко. Така сушени домати със сух риган, например, могат да издържат в хладилника до 6 месеца, ако са покрити със зехтин.

Ние ги обичаме върху паста, салата или просто върху филийка хрупкав домашен хляб. Използваме също  и зехтина, чудесен е за салати и фокачи. Опитайте и вие.

pixel-6140814

Scroll to Top