Как да купим, обелим и съхраним нар | The world of food and cooking

Тези сочни плодове с искрящи като бижута зрънца напоследък набират популярност сред „супер храните”. Макар доскоро да са не особено известни в Западния Свят, плодовете на нара винаги са били на особена почит в Близкия Изток. Няма да се спираме на широко възхваляваните им качества и колко са полезни за здравето ни. Тези от вас, които ни следят от определено време, вече знаят основната ни цел в постовете от серията „Как да…” – тук правим проучвания и домашни експерименти, за да можем да ви предложим възможно най-практичната информация и съвети за даден продукт в сбита и ясна форма.pomegranates-9060663

За да бъда съвсем честна, допреди няколко месеца не можех и да си представя да използвам нарове, камо ли да пиша как да се справяме с тях.  Нара беше просто нещо като бегло позната форма, способна по-скоро да предизвика детски спомени, отколкото апетита ми. Спомням си колко красиво и деликатно беше малкото нарово дръвче в двора на дядо ми, когато бях малка, а също и невероятното удоволствие да береш плодовете му и да ги ядеш на двора, омазвайки се до уши в ярко червено. И ако това е забавно и някак приемливо, докато си дете, точно този спомен ме спираше доскоро да се занимавам с нарове. Колкото и искрящ и празничен да изглежда този плод, очаквах яденето му да е доста пипкава и ангажираща задача (разбира се, ако не искаш да прекараш часове след това в почистване на петна!).

Оказа се, че не е – не и ако знаеш как, открих тази зима! Беше време да обогатим зимното си меню, още повече, че няма много плодове, чиито сезон да е точно сега. Като добавим и това, че сме щастливци да имаме тези ароматни плодове, произведени в района, нямаше закога да отлагам експериментите.

Свежите сладко – кисели зрънца на нара могат да бъдат интересно допълнение към много ястия – от салати и предястия до сладоледи и десерти. Ароматния сок също може да се използва по много начини в кухнята, а и сами по себе си наровете са вкусни.

Как да изберем нар?pomegranate-arils-8653064

Плодовете на нара се берат, когато вече са узрели и, за разлика от много други плодове, веднъж откъснати, не продължават да зреят, а започват бавно да изсъхват. За да предпазва добре деликатните зрънца, кората на нара е твърда и жилава, а отвътре плода е разделен на сектори от подобна на пчелна пита мембрана.

Когато избирате нар, целта е да купите колкото се може по-свеж плод. Преди всичко претеглете го в ръката си – той трябва да е тежък спрямо размера си, т.е. ще има много сок в зрънцата. Когато нара започне да изсъхва, става забележимо по-лек и тогава е годен само за декорация.

Кората на нара може да бъде в различни цветове, и реално не отразява състоянието на плода отвътре. Петна или драскотини по нея са напълно приемливи, стига да не е цепната или спукана в дълбочина, защото в такъв случай вътрешността на нара е започнала да изсъхва. Освен това, кората на скоро откъснат нар се усеща на пипане като кожа, а не е съвсем суха.

Формата на нара също не е особено показателна за свежестта на плода. Когато купувате нар, търсете плодове с относително симетрична форма (наровете не са идеално кръгли като портокал). Избягвайте тези, които имат големи плоски участъци – много вероятно е да са били наранени и плода от вътрешната страна на това място да е развален.

Как да обелим нар?cutting-the-crown1-3970986

Съществуват доста начини да достигнете до сочните зрънца на нара, но експериментите ни показаха, че най-ефективна остава „подводната” техника. Това е най-сигурния начин да избегнете петна по дрехите си, а и ви позволява бързо да съберете всички зрънца, до последното.

За целта имате нужда от остър нож, голяма купа с вода и цедка или гевгир.

Първо отрежете коронката на нара и я изхвърлете. С ножа направете няколко плитки вертикални прореза по кората, както се прави при обелването на портокал. Режете повърхностно – само кората, без да стигате до зрънцата.

Потопете нара в купата с вода. Разчупете кората на плода през прорезите, държейки го с две ръце под нивото на водата. Ще получите неравномерни парчета плод – кора, зрънца и белезникави парчета мембрана. С върха на пръстите си освободете зрънцата от всяко от парчетата кора – те ще потънат на дъното на купата, а кората и парчетата мембрана ще изплуват на повърхността.

scoring-the-rind-pomegranate-5964136След като всички зърна са на дъното, оберете кората и ципите от повърхността и отцедете зрънцата от водата. Цялата процедура отнема не повече от 5 минути (е, може би малко повече първия път).

Ако искате само сока на нара, един от начините е да размачкате добре плода, без да го белите и през малка дупка в кората да изстискате сока. Освен този метод, опитахме да съберем сока, разрязвайки плода на две (хоризонтално) и изстисквайки с ръчна преса за цитрусови плодове.

Честно казано, обаче, предпочитаме да се придържаме към по-чистия вариант – първо събираме по гореописания начин всички зрънца от нара, прехвърляме ги в блендер и след 3-4 кратки импулса имаме готов сок, който само трябва да се прецеди през цедка.  Малката семка във всяко зърно е ядлива, както тези на гроздето, но може да бъде леко стипчива.

Как да съхраним нара? extracting-pomegranate-arils-7729545

Това всъщност е доста лесно – достатъчно е да не го оставяте на пряка слънчева светлина и той може да стой на кухненския плот около месец. Разбира се, в този случай плода трябва да е цял. Ако вече сте го разрязали, по-добре го консумирайте в същия ден.

В добре затворен найлонов плик в хладилника нара е годен за ядене и след 3 месеца, но дори да не сте го опаковали, ако е в хладилник, ще издържи 2 месеца.

Вече извадените от кората зрънца също можете да съхраните в хладилника (добре отцедени, покрити с фолио или в добре затворена кутия) за около 3 дни.

Да се замразява целият плод не е добра идея, но могат да се замразят почистените зрънца, за да им се наслаждавате по-късно – замразени, те могат да издържат в това състояние 6 месеца. За да ги замразите, отцедете ги добре от водата, разпределете ги върху хартия за печене (или алуминиево фолио), така че да не се докосват, и ги пъхнете във фризера за 2 часа. Извадете ги, съберете ги в добре затворена кутия или найлонов плик и ги върнете във фризера.

Ето и конкретни предложения как да използвате зрънцата от нара: Свежа зимна салата от маруля и ябълки с нар и кедрови ядки

Scroll to Top