Как да изберем зехтин | The world of food and cooking

select-olive-oil1-4142706Случвало ли ви се е да стоите пред рафтовете със зехтин и да четете етикети и сравнявате цени, докато се почувствате съвсем безпомощен? Грабвали ли сте първата възможна бутилка, само за да си спестите това усещане?

Да си избереш зехтин от добре зареден супермаркет в днешно време се превръща в почти толкова комплексна задача, колкото да избереш подходящо вино. И все пак, за да направите добър избор не са необходими много усилия. Ето няколко прости стъпки, които да ви помогнат в селекцията.

1. Разберете какво стои зад етикета:

* Extra-virgin – най-качественият зехтин, продукт от първоначалното студено пресоване на маслините. Има не повече от 1% киселинност. Ако на етикета пише  “еxtra-virgin”, това гарантира, че този зехтин е произведен без помощта на топлинна обработка или химически елементи. Този вид зехтин е възможно най-здравословният, защото съдържа най-високи нива на полифеноли (мощни антиоксиданти).

* Virgin – това е продукта от вторичното студено пресоване на маслиновата каша, след като от нея е бил извлечен екстра върджин зехтинa. Той също не е химически рафиниран, и е чист продукт, но с малко по-високи нива на киселинност (до 3 %) и с по-слаб аромат и вкус.

* Olive oil – или обикновен зехтин. Можете също да го срещнете с надписа “blended”. Обикновено този зехтин в основния си процент се състои от рафинирано олио, извлечено от маслините чрез загряване и с участието на химически добавки. Към това олио се добавя определен процент върджин зехтин, за да се подсилят вкуса и аромата. Засега обаче няма изисквания, които да регламентират процентното съотношение между нискокачествения зехтин и virgin зехтина. Този зехтин също така може да съдържа и определен процент друго растително, не-маслиново олио. Всичко това не означава, че тези зехтини не са добри за цената си, но качеството им зависи много от марката.

* Зехтин Рomace – най-ниско качественият зехтин. Той е продукт, извлечен по химичен път от остатъците от маслини и костилки. Към тази мазнина също се добавя определено количество върджин зехтин, за да подобри аромата, както и други растителни масла.

В специализирани магазини можете да срещнете и надписи „филтриран” или „нефилтриран зехтин”. Този термин обикновено се отнася само до зехтините от най-добро качество (еxtra-virgin и virgin), и буквално се отнася до наличието или не на парченца плод в течността.

Всички останали надписи върху бутилките със зехтин не ви дават никаква полезна информация. „100% чист”, „салатен”,„натурален” или „light” могат по-скоро да бъдат подвеждащи. Надписът „Light” например, ни най-малко не указва по-ниска калоричност, а се отнася до по-лекия аромат, което се постига чрез химическо рафиниране на зехтина.

2. Купете зехтин спрямо нуждите си.

Какъв зехтин да изберете би трябвало да зависи преди всичко от целта ви, по-конкретно дали ще го подлагате на топлинна обработка или не.

*Ако имате нужда от зехтин за пържене или сотиране, спрете се на обикновен зехтин. Да използвате по-скъпите видове за готвене не е просто разхищение – екстра върджин зехтинът дори може да влоши вкуса на ястието, тъй като прегаря при доста по-ниски температури, отколкото обикновения зехтин. Още по-неприятен би бил резултатът от използването за готвене на нефилтриран зехтин, в който миниатюрните парченца маслини лесно изгарят.

*Ако търсите зехтин за салатен дресинг или за да приготвите марината – изберете екстра върджин или върджин зехтин. Студено пресованите зехтини съдържат най-много антиоксиданти, особено ако са пресни и съхранявани както трябва, така че, ако искате да се възползвате максимално от полезните им качества, не ги подлагайте на загряване. Има много техники на приготвяне и ястия, които можете да довършите с тях, запазвайки свойствата им – да поръсите с екстра върджин току що свалена от барбекюто пържола или извадена от фурната риба, за брускети, да добавите вместо масло върху вече готовата паста или печени картофи.

colours-of-olive-oil-6430924 3. Има ли значение цветът?

Екстра върджин зехтинът от някои видове зелени маслини има най-висока концентрация на естествени антиоксиданти (каротеноиди). Най-вероятно това е причината за широко разпространеното схващане, че зеленикавия зехтин е за предпочитане пред другите. Златисто – жълтите разновидности обикновено са малко по-меки на вкус. Всъщност обаче, цвета на готовият, бутилиран зехтин варира много в зависимост от марките, и не е много показателен за качеството.

pixel-7583191

Scroll to Top