Как да избегнем хранителни отравяния | The world of food and cooking

woman-in-kitchen-cooking-with-wok-26Заради вече почти двадесетте ми години опит в много ресторанти, заведения и кетъринг фирми, от една страна, а от друга факта, че ми харесва да прекарвам време и в собствената ми кухня, често съвсем несъзнателно сравнявам професионалните кухни с домашните. Как да заема възможно най-много добри практики от професионалните кухни ме занимава отдавна, но оформянето на прости и лесни за следване правила относно техниките и процедурите, които могат да направят и една домашна кухня по-безопасна искристализира напоследък, докато пишех статията за професионалните кухни.

Това, което със сигурност научих през всички тези години е, че страшно много опасности дебнат във всяка кухня, и тази у дома ви не прави изключение. Има очевидни, като високите температури, електричеството, острите ножове, но и много други евентуални капани, които, ако не са овладяни по подходящ начин, могат да причинят злополуки, значителни щети или наранявания.

Не чак така очевидните рискове, тези, които не могат да се видят с просто око, са различните бактерии и вируси. Част от тях потенциално могат да ви причинят сериозни хранителни отравяния, докато последствията от други са просто достадни и неприятни.

Едно от нещата, които научих през годините е как професионалните кухни да се оргамизират така, че да  се осигури максимална безопасност. В този пост ви представям списък от простички правила, основани на най-добрите професионални практики, които заедно с нашия опит и знания (и малко здрав разум, разбира се), са достатъчни, за да направят всяка домашна кухня безопасна от хигиенна гледна точка.

Хигиената в кухнята

Най-сериозната заплаха от пренасяне на зарази в кухнята всъщност идва от ръцете и от вещи, които са постоянно докосвани, като кранчетата на мивката, дръжките на шкафчета и врати, капака на коша за отпадъци и т.н. Освен това кърпите и другите аксесоари за почистване могат лесно да разпространяват бактерии и вируси от една повърхност на друга и върху ръцете.

www-visualphotos-com_-6525913Правило 1: Почиствайте използваните кухненски повърхности след всеки етап на готвене. Опитвайте да чистите плотовете „в движение”. Може би звучи малко обсесивно, но свикнете ли, е лесно.

Правило 2: Използвайте хартиени кърпи, когато е възможно.

Не е особено щадящо природата, но защо мислите готвачите ги използват в професионалните кухни?  Влажните кухненски кърпи са любимото място на бактериите – там тенамират перфектна среда за размножаване, а от там и се разпространяват по ръцете и всички повърхности. Ако все пак държите да ги ползвате (като нас), защото са по-икономични и екологични , придържайте се към следващото правило.

Правило 3: Перете редовно кухненските кърпи

Прането на текстилните кърпи трябва да става на програма с високи градуси (поне 60oC), след всяко използване. Използвайте винаги чисти  и сухи кърпи за подсушаване на повърхностите – добре е да се заредите с доста такива. Освен това накисвайте редовно гъбите, с които почиствате чиниите в препарат и вряла вода за около 20 минути.

Правило 4: Почиствайте добре и самата мивка.

Кухненската мивка би следвало да е едно от най-чистите места в дома, но много лесно се случва да пренебрегнем доброто и почистване, а само честото и изплакване не може да ни отърве от бактерии.  Използвайте абразивен препарат и изтърквайте добре повърхността до самите ръбове – там често се задържат частици храна, които лесно могат да започнат да гният. Погледнете и статията на Apartment therapy (на английски), за да научите стъпка по стъпка как да я почистите добре без да използвате препарати.

Правило 5: Дръжте далеч от кухнята домашните любимци.

Е, това правило май няма нужда от пояснения…

Лична хигиена

Би трябвало да се подразбира от самосебе си, но е наистина много важно да се спазват стриктно правилата за добра лична хигиена в кухнята, затова нека да ги споменем:

Правило 6: Мийте ръцете си!

Има ли нужда да се каже повече? Едва ли ще попречи: преди хранене; преди приготвяне или пипане на храната; преди и след като сте обработвали сурово месо, пиле, риба или морски дарове; след кихане и кашляне; след тоалетна; след като сте държали отпадъци; след контакт с животни; след контакт с препарати.

За да сте сигурни в спазването на това правило, най-добре се снабдете с течен сапун до кухненската мивка. Важно е щателното изтъркване на предпочитаните от бактериите и вирусите мазнини и мръсотии да продължава за не по-малко от 20 секунди под течаща вода, и после да ги изплакнете в канала.

Правило 7: Не носете бижута докато готвите.

Вероятно бижутата ви са прекрасни, но микроскопичните гадинки, които могат да  живеят необезпокоявани по повърхността и особено в цепнатините на пръстените ви, например, могат да ви причинят доста неприятности.

Правило 8: Добре покривайте порязвания и инфекции по ръцете, докато готвите. Намерете начин всички ранички или обриви в никакъв момент от готвенето да не бъдат в контакт с храната.  

Правило 9: Използвайте програмата на миялната машина с най-висока температура, когато е необходимо.

Разбира се, не е необходимо да го правите постоянно, но ако някой от семейството ви е с настинка или грип, това ще ви помогне да ограничите разпространението на заразата.

Хигиена при обработка на храната

Правило 10: Използвайте различни дъски за рязане за различните групи храни.

Един от начините да подсигурят избягването на взаимно заразяване между храните в обществените заведения е използването на различни дъски за рязане на сурово месо, други за риба, отделни за зеленчуци и още един вид за хляб. В идеалния случай трябва да разполагате с поне 5 различни дъски за рязане (професионалните кухни спазват цветни кодове* за дъските, където всеки цвят указва за кой вид храна е дадената дъска). Освен това е необходимо да ги подменяте редовно, когато са напукани или с дълбоки нарези.

Има, разбира се, и начини да се използват по безопасен начин и да се дезинфекцират и обичайните домашни дървени дъски – ето тук подробности как да го направите, дори с подръчни средства и без агресивни препарати.

* Цветният код на дъските за рязане е както следва: червено – сурови червени меса; жълто – сурови птици; кафяво – сурова морска храна; зелено – плодове и зеленчуци; синьо – сготвена или сурова храна, готова за консумация; бяло – за млечни продукти.

Правило 11: Птиците винаги трябва да бъдат добре сготвени или сварени.

Единствения ефективен начин да се убият бактериите като салмонела е температурата, така че особено що се отнася до птиците, те трябва да бъдат добре сготвени.

Правило 12: Суровото пилешко и риба няма нужда да се мият.

И в двата случая начина да унищожите всяка евентуална бактерия е правилното приготвяне. Няма шанс да изплакнете бактериите, но пък чрез пръските вода можете да ги разпространите върху мивката, плота, съдовете и всичко наоколо.

Правило 13: Никога не чупете сурово яйце на ръба на съд с друга храна.

Вместо това използвайте нож, за да счупите черупката (и после го измиите в гореща вода). При яйцата бактерията на салмонелата е върху черупката. Те трябва да се попарят за 5 секунди във вряла вода, преди да се използват.

Правило 14: Сготвяйте добре храната и я претопляйте добре.

Когато затопляте храната, също както при готвенето, трябва да се уверите, че тя достига определена висока температура – 165 oC  за ястия с пилешко, 155 oC за такива с червени меса, и 145 oC  за риба.  Претопляйте храната добре, за да се избягне претоплянето повече от веднъж.

Правило 15: Използвайте чиста питейна вода и чист лед.

Водата и ледът също могат да съдържат бактерии. Преди да го използвате, уверете се, че ледът е чист, без мирис и без вкус.

Правила за съхраняването на храната

velokat-tumblr-com_-7479942Правило 16: Не купувайте храна, чиято опаковка е разкъсана или повредена.

Правило 17: Избягвайте да оставяте храна извън хладилника за повече от час и половина.

Правило 18: Съхранявайте суровото месо, птици и морска храна отделно от готовата храна и тази, която се консумира сурова.

Организмите, заразяващи храните, могат да се придвижват от заразените към други храни, с които са в пряк контакт. Уверете се, че суровите, като плодове и измити салати, сготвените и тези, които се консумират директно са на горните рафтове или в чекмеджетата за плодове, а суровите меса, риби или тези, които размразявате – на най-долните.

Правило 19: Не претоварвайте хладилника.

Избягвайте съхраняването на твърде много продукти в хладилника – това би затруднило циркулацията на студения въздух, а оттам и храната вероятно няма да бъде съхранявана на достатъчно ниска температура. Още повече, че в претъпкан хладилник по-лесно „губим” или забутваме неща , които понякога откриваме едва когато замиришат, а междувременно те са в контакт с останалите продукти.

Правило 20: Проверявайте редовно температурата на хладилника.

Най-топлата част в хладилника ви не трябва да надвишава 5 oC.  Снабдете се с лесен за използване термометър и го сложете така, че да можете лесно и редовно да я следите.

Правило 21: Отваряйте хладилника възможно най-малко, за да сте сигурни, че той успява да поддържа постоянна температура. Просто отделете няколко секунди да помислите какво ви е необходимо, преди да отворите вратата, вместо да стоите дълго време, разглеждайки.

Правило 22: Размразявайте замразените храни в хладилника, не на кухненския плот.

Правило 23: Дръжте храната на домашния си любимец отделно от тази за хората.

Правило 24: Сменяйте местата на сухите и консервираните храни.

Подреждайте най-новите продукти в дъното на шкафовете, зад старите, които трябва да се консумират по скоро. Изхвърляйте ръждясали, течащи, нащърбени или издути консерви.

Scroll to Top