Какво ядат в Google? | Света на храната и готварството

google-cookie-1871052

Google бисквитка

Чудили ли сте се понякога какво ядат някои от най-умните хора в света? Хамбургери или гъши дроб? Дали са гурмани, с вкус към изтънчената храна или изобщо не обръщат внимание на това, което слагат в устата си.

Google получава голямо медийно внимание заради това, което предоставя на служителите си под формата на бенефити. За мен, разбира се, най-забележителни са онези, свързани с храната и местата за хранене. Повечето хора си представят Google като една нестандартна и купонджийска компания, която нарича офисите си кампус, и в която цари  „колежанска” атмосфера, а служителите се обличат небрежно и могат да се забавляват. Независимо доколко е вярна тази представа, според едно скорошно проучване на списание „Fortune” Google е най-доброто място за работа в Америка. Една от основните причини за този статус е широкия кръг облаги, които компанията предлага на служителите си.

Какви екстри предлага Google на служителите си, според собствените им думи?

“Целта ни е да се премахне всичко, което пречи на служителите ни.  Осигуряваме стандартен пакет бенефити, но също и първокласни места за хранене, гурме храна, фитнес зали, перални, стаи за масаж, фризьорски салони, автомивки, химическо чистене, фирмен транспорт – почти всичко, което усърдно работещия служител би могъл да пожелае. Нека си признаем: програмистите искат да програмират, не да се заминават с прането. Така че ние ги улесняваме да правят и двете.”  – Ерик Шмитд, Изпълнителен Директор на Google

Както ще прочетете по долу, в щабквартирата на Google се сервира безплатна гурме храна на закуска, обяд и вечеря. Защо обаче Google прави това за служителите си?

Компанията иска да постигне няколко цели: да привлече най-добрите на този извънредно конкурентен пазар и да им помогне да работят дълги часове, като ги храни на място с изтънчена и здравословна храна, същевременно поемайки грижите за времеемки лични задължения. По този начин им показва, че са високо ценени, а всичко това има, в края на краищата, за цел да ги задържи Гуглъри, както са известни, за много години.

Както и сами можете да се досетите, служителите на Google са много добре платени. Тоест биха могли да си позволят почти всеки добър ресторант, дори и най-скъпите. И може би се чудите какво могат да им предложат в Google, така че да се чувстват истински обгрижени и добре нахранени.

Най-умните хора на света са хранени с най-добрите възможни продукти. И както можете да се досетите, всичко това е абсолютно безплатно за всеки един служител. Гуглърите не трябва да плащат дори и цент за гурме храната, с която ги хранят. На компанията годишният разход за храна на един служител струва 7 530 щ.д. или 72 милиона щ.д. годишно.

На територията на Googleplex кампуса в Маунтън Вю има 18 заведения. В тях работят над 300 човека кухненски персонал, командвани от 7 главни готвача. Тази година Google ще отвори още 3 или 4 заведения на територията на кампуса, казва Джеф Фребърг, един от главните готвачи.

Всяко заведение има различна тематика и стил. Например, Pintxo Café приготвя най-вече рибни специалитети, но и други изтънчени ястия с гурме продукти като гъши дроб или трюфели. В Pure Ingredient Café служителите на Google могат да ядат храна без абсолютно никакви изкуствени съставки, консерванти или добавки. Докато в  Crave Café ( в превод от английски: жадувам, копнея) менюто всеки ден е различно, като фокуса е върху стари рецепти, готвени от майки и баби или национални кухни. Така разнообразието задоволява копнежите на служителите от различните етноси и култури, поне от време на време.

Нещо повече, всички заведенията на щабквартирата на Google използват цветни кодове за табелките на ястията, които също така имат  и символи за хора с хранителни алергии. Цветните кодове са зелено за: „Давай”, жълто за: „Внимание” и червено за: „Яж на собствена отговорност”.

Googleplex има специален блог, посветен на храната и заведенията, в който служителите могат да прегледат менюто за деня на всяко едно заведение и съответните коментари за ястията. В случай, че не познават някоя съставка или ястие, могат да го „гугълнат”, за да бъдат осведомени, преди да слязат на обяд.

Всички кухни са в стил show cooking, не само за да виждат служителите какво и как се готви за тях, но за да имат комуникация с готвачите, питайки ги „това с какво е?… а онова с какво е?”. Всичко това допринася за чувството на сплотеност и принадлежност към едно общество.

И всичко това, като имате предвид, че в случая не говорим за няколко десетки или стотина служители. Според данни предоставени от Google в Googleplex, в Маунтън Вю, Калифорния работят около 8000 човека, в Ню Йорк – 700, а в наскоро купената компания DoubleClick още 900. Това прави 9600 човека работещи за Google само в Съединените Щати.

pixel-6899099

Тази статия може да бъде прочетена на: English

Scroll to Top