Какво ядат във Фейсбук? | The world of food and cooking

facebook-culinary-team-tony-castellucci-chris-moss-josef-l-desimone-virgil-hidalgo-1887961

Кулинарният тим на Фейсбук: Tony Castellucci, Chris Moss, Josef L. Desimone, Virgil Hidalgo

Задавали ли сте си някога въпроса какво яде типичния Фейсбук служител на работа? Любопитни ли сте, като нас, дали работещите там получват „безплатен обяд”, и ако да – с какво точно ги хранят?

Познахте – уж казват, че не съществува, но всъщност безплатният обяд е една от най-важните придобивки за служителите на големите компании от Силиконовата долина, в това число и Фейсбук.

Не само, че е безплатен, но е и вкусен и по-скоро гурме. В писаната преди време статия “Какво ядат в Google?”, описахме някой от кулинарните екстри, които получават работещите там, както и се опитахме да обясним защо храната в Google се е превърнала в символ на висока кулинария.

Отношението към добрата храна е подобно и във Фейсбук. В тази статия искаме да хвърлим повече светлина върху техния подход, или да погледнем отблизо в чиниите на техните хора. Изглежда, че Фейсбук, по почти същия начин, по който и Google, отиват отвъд простото препитание, с ястия като еленско или глиганско, или дори бургери от Кобе телешко, опитвайки се да усъвършенстват тенденцията. Няма съмнение,  че кафенетата на в централата на Фейсбук, (наричани Café X и Cafe 6) сервират по-добра храна, отколкото повечето круизни кораби.

За да надградят тенденцията, започната от Google, Facebook първоначално привличат един от заместник-главните им готвачи – Джозеф Десимоне(Josef Desimone), който от своя страна взема със себе си солидна част от кунхенския персонал на Google.

Десимоне, провъзгласил се за “кулинарен властелин”, е отговорен за планирането на закуската, обяда и вечерята във Фейсбук пет дни в седмицата. Той се забавлява толкова, колкото и хората, които храни, ескпериментирайки с различни теми, от китайска или хаитянска кухня, до изцяло шоколадово меню, включващо равиоли с пълнеж от чили-какаова рикота и аспержи с шоколадов винегрет.

what-do-they-eat-at-fb-3-2697541

Известен с това, че никога не сервира точно едно и също ястие два пъти, Десимоне предлага уникални менюта. Ястията се структурират около някаква културна или национална тема, която често се променя не само дневно, но може да бъде различна от обяда до вечерята. Служителите могат да му предлагат теми и дори да правят „заявки”. Неготото намерение е постоянно да предлага нова и интересна храна, като едновременно предоставя възможност на служителите на Фейсбук да разширяват кулинарните си хоризонти и да рафинират небцата си. Собственото му виждане за ролята му включва освен осигуряването на прехраната, също и осигуряване на един вид кулинарно образование за служителите.

Усещането за кафетата в централата на Фейсбук е като от кръстоска между университетска менса и хотелски ресторант с блок маса, или поне така разказват късметлиите, посетили някое от тях. Млади, жизнени служители по тениски и джинси хапват на обикновени бели пласмасови маси, седнали на пласмасови оранжеви и сиви столове, чиито дизайн е подчинен на идеята да продължава цялостния интериор в централата на Фейсбук – суров, изчистен, индустриален.

И все пак, няма да видите картонени чинии из закусвалните там. Вместо тях се използват меламинови чинии и купички за многократна употреба и истински порцеланови чаши за кафе. Всеки ден се пекат бисквити и в нискомаслен, и в пълномаслен вариант. Всички храни са ясно обозначени за евентуалното съдържание на алергени като морски дарове, ядки, пшеница, млечни продукти или яйца. Голяма част от продуктите са биологично чисти и от устойчиви стопанства.

Също така няма да ви сервират храната от големи контейнери от неръждаема стомана, а вместо тях се използват цветните съдове на Le Creuset, или индивидуални керамични рамекини, защото така са по-примамливи и за окото.

what-do-they-eat-at-fb-1-4035625

Малко факти

Брой заведения за хранене (и пиене): седем

Основните две места за хранене са Кафе X и Кафе 6, плюс още пет неофициални барчета: The Shady Lady, Freeze Ultralounge, Pedram’s keg presence, Café Y and Howie’s Keg.

Брой служители, хранещи се всеки ден (от понеделник до петък): 800+

Брой готвачи: 60 (плюс-минус няколко)

Освен Джозеф Десимоне (Официално кулинарен властелин и Директор Хранене), има двама главни готвача: Тони Кастелучи (Tony Castellucci) и Дийн Спинкс (Dean Spinks) плюс главен сладкар Шанън Бурум (Shanon Burum). Има и 8 заместник-главни готвачи: Скот Ленау – шеф на заместник-главните готвачи и отговорен за снабдяването, Върджил Идалго, Йезекил Дуру, Дана Шепард, Кевин Огъл, Шейн Бондурант, Санджай Шанкар и Дейв Пот.

Брой ястия, сервирани всеки ден: 2,300

Тип храна: Интернационална (Афганистанска, Американска, Азиатска фуджън, Бразилска, Британска, Бирманска, Креолска, Карибска, Китайска, Кубинска, Филипинска, Френска, Немска, Гръцка, Средиземноморска,  Хавайска, Хималайска/Непалска, Индийска/Пакистанска, Ирландска, Италианска, Японска, Корейска, Латиноамериканска, Мексиканска, Мароканска, Руска, Сингапурска, Испанска/Баска, Тайванска, Тайландска, Турска, Виетнамска), както и предимно био понеделници и вторници, и типична домашна американска храна в петък.

Десимоне работи преди всичко с местни доставчици, около 75% от купуваните продукти са био, а около 85% от ястията – вегетариански. Но в рамките на останалите 15 месни процента, хранещите се във Фейсбук могат да очакват много.

Съотношение стойност – качество: ненадминато

Закуска, обяд и вечеря, плюс безкрайни закуски и снаксове – всичко това служителите в централата на Фейсбук получават абсолютно безплатно. Освен това в многото снек-бюфети из офиса щедро се предлагат купища плодове, Сникърси и вода с витамини.  Дори рецепциите са снабдени с големи купи, преливащи от Starbursts, Tootsie Pops and Peppermint Patties. В тоалетните пък безплатно се предлагат четки и пасти за зъби. Ако сте приятел с някого, работещ във Фейсбук, и вие имате възможност да се възползвате от вкусните предложения, променящи се ежедневно, тъй като на служителите е разрешено да канят гости на вечеря.

what-do-they-eat-at-fb-2-4771701

pixel-6827186

Scroll to Top