Какво и как ядем – сентенции за храната | Света на храната и готварството

Храна е толкова неотменна част от нашия живот, че човеците са измислили безброй поговорки и сентенции за храната, които винаги са били много интересни за мен.

Макар че има много такива, аз се вдъхнових се да напиша този пост, подсетен от едни простички „правила” касаещи храната, които прочетох в книгата на Майкъл Полан: „Правила за храната: Наръчник за хранене” (“Food Rules: An Eater’s Manual”). Темата на книгата, както човек може да се досети е за това, какво трябва да ядем и какво не. В стил различен от множеството скучни книги на тази тема, в които чичковци и лели  експерти ни порицават за хранителните ни навици, Майкъл Полан описва по достъпен и забавен начин кое е полезно, а кое не. Страхотна книга, която трябва да прочетете.

Това, което реших да направя, е да споделя с вас мисли и сентенции, които съм чул или прочел някъде и съм харесал, плюс извадки от простичките „правила”, които присъстват във всяка от трите части на книгата. Едни касаят храната, други поведението ни свързано с храненето. Някои са забавни, други по-сериозни. Гледайте на тях с усмивка, макар че считам, че те касаят всеки един от нас, във всеки един момент.

No1:

Ако не можеш да му произнесеш името, не го яж…

No 2:
Това, което влиза през прозореца на колата ти, не е храна (сещай се Mc Drive и подобни).

No 3:
Това, което се нарича по един и същи начин на всеки език, не е храна (сещай се за Big Mac или Pringles).

No 4:
Недей да солиш храната си преди да си я опитал.

No 5:

Движи храната към устата си, а не главата към чинията.

No 6:
Кажи НЕ на боба преди интервю за работа. Последното нещо, за което искаш да се тревожиш, докато се опитваш да звучиш остроумно, е налягането в корема ти. Същото се отнася и за делови и интимни срещи, речи и подобни дейности.

No 7:
Не яжте зърнени закуски, които променят цвета на млякото.

No 8:
Не си набавяйте гориво от същото място, от което го прави и колата ви.

Rule 9:

Четете етикетите отбелязващи „Най-добър до:”, освен ако не искате да имате основателна причина за къси спринтове.

No 10:

Никога не пазарувайте на гладно: в такъв момент човек е склонен да купува боклуци или количества за които съжалява. Или и двете.

No 11:

Ако вярвате в диетите, недейте да започвате, само за да спрете почти веднага. После пак да започвате, после пак да спрете. Повярвайте, още по-уморително от това е, човек да е около вас.

No 12:

Човек яде всичко което е на четири крака, освен маси. И всичко, което лети, освен самолети.

No 13:

Няма такова понятие като „малко чесън”…

No 14:

Не яжте гъба в която не сте сигурни на 101 процента. Ако  се съмнявате и най-малко, хвърлете я. Всъщност този съвет е валиден за всички храни.

pixel-1247748

Тази статия може да бъде прочетена на: English

Scroll to Top