Ирландски содени хлебчета | The world of food and cooking

Share it now!

irish-soda-breads-4381096Вече повече от година в къщи не се купува промишлено произведен хляб. Освен инцидентните хлебчета, купени от малки пекарни, хлябът, който ядем е изпечен от нас. Това може и да звучи като истинска идилия, но не винаги е – правенето на хляб у дома изисква доста време. А да го имаш точно за вечеря или закуска, топъл и ароматен, не винаги е възможно (е, поне за мен до скоро не беше).

И когато се окаже, че нямам достатъчно време за домашен хляб с мая и двойно втасване, тези Ирландски содени хлебчета ме спасяват. Няма месене, няма поддържане на температура за втасване. А това, че са малки прави и печенето им по-бързо, отколкото би било за голям хляб или питка.

Бях изпробвала няколко различни рецепти до сега, но след тази търсенията ми в тази тема спират – това е рецептата за содени питки, която работи перфектно според нас. Намерих я тук, заедно с всичко, което има да се знае за Ирландския соден хляб.

Понеже обикновено приготвям тези питки само за двама ни, намалих продуктите от оригиналната рецепта на половина. Разбира се, можете да ги удвоите, но имайте предвид, че содените хлебчета изсъхват по-бързо от обикновения хляб с мая. Ние ги харесваме особено много разрязани по средата с щедро количество прясно настърган Пармезан, леко разтапящ се от топлината. Пробвайте ги така, и ви обещавам, че ще се върнете да ми благодарите.irish-soda-bread-2-9743489

Получават се 4 средно големи хлебчета

Време за приготвяне и печене: 40-45 минути

Необходими продукти:

230 гр. (2 и 1/3 чаши) обикновено брашно ½ ч.л. сол ½ ч.л. сода бикарбонат 130 -150 мл. (1/2 чаша) пълномаслено прясно мляко* ½ ч.л. лимонов сок

Допълнително брашно за поръсване

*Оригиналната рецепта всъщност включва мътеница (матан, бърканица, сигурно има и още имена) – продукт, който аз само бегло си спомням от летата на село. Вкусът му, по моите спомени, е някъде по средата между прясното мляко и айрана. В случая ключова е киселинността, която активира содата (и мехурчетата въглероден диоксид), за да се надигнат добре хлебчетата. Аз замествам въпросната течност със същото количество прясно мляко, в което разбърквам ½ ч.л. прясно изцеден лимонов сок и оставям така за 10-тина минути. Разбира се, можете да ползвате и кисел айран или просто само прясно мляко, но във втория случай трябва да добавите и ¼ ч.л. бакпулвер към сместа.

В зависимост от влажността (на продуктите и на въздуха) може да имате нужда от малко повече или малко по-малко течност, за да получите леко и лепкаво тесто.

Приготвяне:

Загрейте предварително фурната на 230 C и подгответе тава, покрита с хартия за печене или силиконова подложка.

Пресейте брашното, солта и содата (и бакпулвера, ако използвате) два пъти, за да сте сигурни, че содата се е разпределила равномерно. Изсипете сместа в голяма купа и направете кладенче. Добавете ¾ от течността и разбъркайте с вилица.

Изглежда точно бъркането е ключа към този вид рецепти – или по-добре да се каже – малкото бъркане. Дългото или твърде енергичното бъркане биха развили глутена и хлебчетата биха били твърди и жилави. Целта ви е да имате много меко и лепкаво тесто, но не стандартното гладко и еластично за обикновен хляб с мая. След кратко и не особено енергично бъркане тестото трябва да изглежда на бучки и „парцалчета”. Все пак, ако мислите, че имате нужда от останалата течност, добавете я и отново разбъркайте.

soda-bread-dough-3331551

Когато тестото изглежда така, набрашнете добре ръцете си и размесете набързо

Когато бучките в тестото са равномерни, прехвърлете го върху набрашнена повърхност и го омесете за около 15 секунди. Доста е лепкаво, затова по-добре набрашнете добре и ръцете си, и тестото и просто го натиснете няколко пъти.

Разделете тестото на 4 части и бързичко оформете от тях полукръгли питки. С много остър нож разрежете кръст върху всяка – разрезите трябва да са дълбоки да средата на питките, за да могат хлебчетата да се надигнат добре и да се изпекат равномерно.

Сложете ги в предварително загрятата фурна – важно в да е достигнала вече необходимата температура. Печете за 10-15 минути на 230C, намалете фурната на 200C и оставете питките за още 10 минути. Не отваряйте фурната поне през първите 15 минути, докато хлебчетата бухнат и се стабилизират.  Содените питки са готови, когато почукване с пръст по долната коричка звучи „на кухо”.

Охладете готовите питки върху скара за 10-тина минути или докато могат да се държат в ръка. Ако предпочитате по-мека коричка, веднага след като ги извадите от фурната ги увийте в чиста кърпа.

Share it now!

Scroll to Top